Nominerade till SLAO:s priser 2019

SLAO delar årligen ut pris till anläggningar, individer eller initiativ som lyfter branschen och inspirerar till snöglädje. I år delas för första gången priset ut till Årets Hemmabacke, ett pris som går till en lokal skidanläggning som skapar möjlighet till utförsåkning för alla.

Av: ulindh

SLAO delar årligen ut pris till anläggningar, individer eller initiativ som lyfter branschen och inspirerar till snöglädje. I år delas för första gången priset ut till Årets Hemmabacke, ett pris som går till en lokal skidanläggning som skapar möjlighet till utförsåkning för alla.

SLAO delar också som alltid ut pris till Årets Skidanläggning och Årets Skidinspiratör.

De nominerade är nu utvalda. Vinnarna koras i samband med SLAO:s Årsmöte i Järvsö 21 maj. Då delas även årets Gerremopris ut.

Nominerade till årets SLAO-priser 2019:

Årets Hemmabacke

Vedbobacken, Västerås

Mitt i Västerås satsar Vedbobacken på inkluderande skidåkning där alla är välkomna, oavsett förkunskaper. Här är leendet brett och hjärtat varmt och personalen kämpar hårt för att hålla hög klass på backar och längdspår. Sparad snö och "på tårna-mentalitet" har bidragit till fyra månaders skidåkning. Bröderna Landås som driver Vedbobacken saknar inte heller framtidsplaner, så chansen är stor att även nya generationer Västeråsare ska få en första kontakt med skidåkning här.

Ragnhildsborgsbacken, Södertälje

Med hjärta, energi och passion drivs Ragnhildsborgsbacken i Södertälje helt ideellt av Friluftsfrämjandet med stor framgång. Ett knippe entusiaster har bland annat arrangerat gratis sportlovsåkning – inklusive lån av utrustning – för att öka mångfald och locka nya grupper till utförsåkningen, och samtidigt inspirera unga till fysisk aktivitet. Med välhållna backar, värmestuga med kafé samt skidskola, också den ledd av volontärer, får anläggningen besök av mängder av barn varje år som njuter av sin hemmabacke.

Frykstabacken, Kil

I Frykstabacken har Kils Slalomklubb lyckats skapa ett komplett skidparadis i liten familjär skala, helt med ideella krafter. För att nå fler åkare och särskilt unga har anläggningen utvecklats med bland annat åkband för de minsta, skicrossbana och utökad lift- och snöläggningskapacitet. Satsningen kallas Snöeldorado och är ett fantastiskt exempel på vad eldsjälar kan åstadkomma. För Kilsbor i alla storlekar har snöglädje blivit rejält mycket mer tillgängligt.

Årets Skidinspiratör

Karolina Carlsdotter

Som mångårig skidinstruktör och examensordförande för svensk skidskoleutbildning sitter ”pepp” i ryggmärgen på Karolina Carlsdotter. Senaste året har varit makalöst – när hon inte coachat demoteamet på Interski i Bulgarien har hon ordnat tjejläger i Fjätervålen, ansvarat för SLAO:s skidskolegrupp och fortsatt lyfta Rommes skidskola till nya höjder. I allt Karolina tar sig för märks samma noggrannhet, erfarenhet och kärlek till skidåkningen, liksom hennes önskan att fler ska smittas av samma passion.

Tage Landmark

Att svenska pister ger fina snöupplevelser kan du till stor del tacka Tage Landmark för. Tage har varit instruktör för SLAO:s pistmaskinsutbildningar i över 30 år och är fortfarande fullkomligt passionerad i det han gör. Med outtömlig energi och erfarenhet delar han med sig av sina kunskaper, inte bara kring själva körningen utan allt som har med pistmaskiner att göra. En sann inspiratör som når ut till ung som gammal, novis såväl som rutinerad, och som genom sitt arbete under lång tid bidragit till att höja nivån på svenska anläggningar.

SK United

SK United är en skid/snowboardklubb som tar nya grepp och ökar skidsportens tillgänglighet även i socioekonomiskt utsatta grupper. Här bygger träning inte på aktiva föräldrar, istället delar frivilliga eldsjälar inom alpint och vintersport med sig av pepp och instruktioner till barn och unga utan tidigare kontakt med snö och utförsåkning. Kostnadsfri tillgång till utrustning och frivillig årsavgift bidrar också till att göra SK United till ett fantastiskt, ideellt initiativ som sprider kärleken till snö och utförsåkning till nya grupper av åkare.

Årets Skidanläggning

Tänndalen

Tänndalen har lyckats kombinera utveckling med bibehållen fjällkänsla och genuin karaktär. Här är satsningen lågmäld med fokus på natur, skidåkning och mysiga fjällupplevelser – särskilt på våren där Tänndalen framgångsrikt satsar på lång säsong. Med känsla för sin besökare bevisar Tänndalen att det går fint att vända en destination lite i skymundan till en av landets mest framgångsrika skidanläggningar, med toppbetyg i gästundersökningar.

Järvsö

Bland ett fåtal familjeägda skidanläggningar står Järvsö ut med pigga idéer och modiga satsningar. Den nya expressliften är anläggningens största investering någonsin och gästerna har kunnat pröva bigairbag eller pjäxhambo på folkdräktsstämma i skidbacken. Järvsö är en av Sveriges äldsta skidorter men det spritter bevisligen ännu i benen. Genom att återinvestera i sin anläggning har familjen Augustsson tillsammans med lokala entreprenörer skapat familjära och nära skidupplevelser med känsla för ortens unika värden.

Stöten

Som den nordligaste anläggningen i Sälenfjällen utvecklas Stöten lite i skuggan av de andra stora anläggningarna i området. Här drivs ett ambitiöst förbättringsarbete, förra årets stora liftsatsning har i år följts upp med nya fina nedfarter, bättre snöupplevelser och en imponerande skilodge. Utan att förlora sin själ fortsätter Stöten en spännande bana, till stor del tack vare engagerade medarbetare och hög servicekänsla. Stöten är en frisk uppstickare som gör skidåkningen i Sälenfjällen ännu mer attraktiv.

Gerremopriset går till en person som gjort betydande insatser för att utveckla skidbranschen som helhet.

SLAO – Svenska Skidanläggningars Organisation – har drygt 300 medlemmar som är verksamma inom liftverksamhet, uthyrning av skidutrustning och professionell skidskola. SLAO verkar för att Sveriges skidanläggningar ska vara säkra och attraktiva samt erbjuder medlemmarna kontinuerlig kompetensutveckling. Den gemensamma målsättningen är att på alla sätt utveckla Sverige som skidåkarland.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.