Några nya böcker i friluftsvärlden

Det har kommit en hel del nya böcker under våren, här är några av dem.

Av: ulindh

Intresset för fågelskådning har ökat de senaste åren, men hur blir man en skicklig fågelskådare? Boken "Bli en fullfjädrad fågelskådare" är en bok både för dem som vill börja skåda och för dem som hållit på ett tag, men vill komma vidare. 

Boken är indelad i fyra delar:

  • Grundläggande fågelkunskap 
  • Konsten att skåda fåglar 
  • Var och när hittar man fåglar?
  • Fågelskådarens utrustning 

I boken får du får svar på frågor som vilket väder det är bäst att skåda i, var och när du hittar fåglarna, vilka appar som är bäst att ha, hur du väljer kikare, hur du lär dig läten, hur du ska tänka när du identifierar en fågel, vad de speciella orden som fågelskådare slänger sig med betyder och mycket, mycket annat. Allt är rikligt illustrerat med fotografier. 
(Utgiven på Tukan förlag/Bokförlaget NoNa)

Erik Hirschfeld är en av Sveriges mest erfarna ornitologer. Han är författare till ett tiotal böcker, bland annat Fåglarnas Malmö och The World’s Rarest Birds, och har skrivit åtskilliga artiklar i ämnet. 

Blommande ljunghedar, branta klippor och fågelrika våtmarker. Forsande vattenfall, snårig trollskog och kritvita sandstränder. Skåne är otroligt varierat – för att utgöra en så liten geografisk yta har detta landskap ovanligt många skiftande naturtyper.

Vandra i Skåne innehåller 32 tips på dagsvandringar utspridda över hela Skåne – från kortare sträckor på fem-sex kilometer till längre turer på knappt två mil. Båder lätta familjeturer och utmanande heldagsvandringar. De flesta av dem går att nå med hjälp av Skånetrafiken.

Samtliga vandringar går längs markerade leder, några på delar av Skåneleden men de flesta på lokala leder. Boken innehåller även många rundvandringar med start och stopp på samma ställe.
(Utgiven på Calazo bokförlag)

Bakom boken står frilansjournalist Caroline Alesmark och naturvägledare Kenneth Joelsson. De har tidigare tillsammans gett ut guideböckerna Vandra Skåneleden och Cykla i Skåne.

Allt fler söker sig ut i naturen, och upptäcker hur härligt det är att cykla, vandra eller bara vara ute. Det är ett intresse som ökat under flera år. Men för många kan det kännas som ett stort steg att ge sig ut i naturen. Vad gör man där? Vad behöver man tänka på?

Lätta friluftsboken är en grundläggande men komplett guide om friluftsliv för den som vill ta första steget ut i naturen.

Boken innehåller tips på vilken utrustning man ska ha, vart man kan gå och hur man hittar. Det finns även förklarande delar om allemansrätten och om våra vanligaste djur och växter. Boken inspirerar också till olika aktiviteter i naturen. Som att känna igen olika fåglars sång, leta efter djurens spår och spana efter fladdermöss i skymningen.
(Utgiven på Bokförlaget Hedvig)

Bengt Fredrikson är författare och journalist. Han har ett förflutet som ledare i både Friluftsfrämjandet och Scouterna och har tillbringat flera hundra nätter och dagar ute i naturen.

Sveriges sydligaste fjälltrakter lockar allt fler besökare. Många har upptäckt de lättillgängliga dagsturerna i närheten av boenden och restauranger, samtidigt som det finns goda möjligheter att göra längre turer i storslagen vildmark med få besökare. Fjällen här är ofta behagligt mjuka till formen, men det saknas inte spännande natur – här finns både världens äldsta träd och ett av Sveriges högsta vattenfall.

Dagsturer i Sälenfjällen – Vandringar i Sälen och Norra Transtrandsfjällen, bortom skidanläggningarna.

Dagsturer i Fulufjällets nationalpark – Turförslag från olika utgångspunkter i nationalparken.

Södra Kungsleden – Tio etapper mellan Högfjällshotellet i Sälen och Flötningen, norr om Drevfjällens naturreservat.
(Utgiven på Calazo bokförlag)

Författaren Jakob Falkerby är journalist och bosatt i Dalarna. Med den här boken vill han uppmana läsaren att blicka bortom horisonten och utforska fler sidor av dessa vilda och vänliga fjäll.  

Den som är ovan vid att tillbringa ledig tid utomhus har kanske svårt att förstå tjusningen med att längta till helgens skogsutflykt. Inte nog med att det kan vara svårt att veta var man ska ta vägen, det kan också vara utmanande att veta vilka saker som behövs, när man kan ge sig ut, vad man kan äta, dricka och var man eventuellt sova. Men allt handlar egentligen bara om att våga.

Vara ute är en bok om enkelt friluftsliv och som ger tips, råd och inspiration till några av Sveriges bästa naturupplevelser. Lär dig hur du kan använda skogens krafter för att bota stress och besvärliga hjärnspöken, om allemansrätten som ger dig rätt att övernatta i skogen, hur du tänder en eld, bygger ett vindskydd och lagar mat över öppen eld. 

Bortsett från rena utrustningstips, orienteringsövningar och förslag på hur man kan hålla värmen är boken full av inspiration för att locka dig att uppleva Sveriges natur. Friluftsliv handlar inte om saker utan om upplevelser. Fördelarna är många och nyttan för både plånbok och miljö är överväldigande. Den som en gång hittat ut i skogens fascinerande värld har svårt att lämna den.
(Utgiven på Louise Bäckelin förlag)

NIKLAS KÄMPARGÅRD är skribent och fotograf och har skrivit flera böcker om självhushållning, odling och krisberedskap. Han har ett stort intresse för resor och friluftsliv och har tidigare gett ut Svemester: så reser du smart och hållbart i Sverige och Svemester - Vinter.

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Varva vandringarna med lite inspirerande friluftsläsning hemma i soffan. 1 kommentar
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.