Nyheter > Massor av tallbitar - har du sett någon?

Massor av tallbitar - har du sett någon?


Foto: Wikipedia

I år har massor av tallbitar setts i södra och mellersta Sverige. Tallbiten har även fått öknamnet dumsnut då den är oskygg och inte skräms av människans närvaro. 

Tallbiten häckar i barrskogar i norrland där den också övervintrar för det mesta. Men vissa år oftast i slutet av oktober och början av november massvandrar den söderut, vilket verkar ske just i år. Den tycker mycket om rönnbär.

Har du sett någon?

Här är en film från YouTube där en tallbit äter direkt ur handen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-10-28 17:39   fowwe
Trevligt! För ett par dagar sen hade ingen rapporterats någonstans i Skåne. Idag har den rapporterats inne i Lund.
 
Svar 2019-10-28 18:24   Bandersson
Men så trevligt. Visst är du väl där med frön i handen och välkomnar denna fantastiska fågel?
 
2019-10-29 21:26   Tobbe C
Ja detta var ju misstänkt likt ett gäng fåglar som satt i några grantoppar idag och hackade på grankottar. Södra Kronoberg, inte så långt från Skåne och Blekinge.
 
Svar 2019-10-29 22:05   fowwe
Det finns fåglar man kan förväxla dessa med, framför allt korsnäbbar. Både bändelkorsnäbb och mindre korsnäbb har vita band på vingarna (ganska sällsynt på den mindre men obligatoriskt på bändel). Korsnäbbarna är mindre och har annorlunda läten. Och de älskar kottar. Men det är inte omöjligt att tallbitarna också kan ge sig på sådan mat.
 
Svar 2019-10-30 22:35   Tobbe C
Tack Hans! Jo du har rätt det var nog korsnäbb av något slag jag såg. Noterade att olika individer hade olika färg vilket förklaras av olika utseende på hanar och honor. Kikade på dem med kikare men det var ganska mycket motljus upp mot himlen så det var svårt att se särskilt mycket detaljer.
 
2019-10-30 12:47   Karpaterna.se
Jag såg tallbit igår. Utan denna artikel hade jag inte hållit ögonen öppna, så jag tackar utsidan så mycket :)

Fem stycken tallbitar satt i en rönn bakom Skryllegården (nära tipi-tältet) igår kl 16. Skryllegården ligger i Lunds kommun, Skåne.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in