Nyhet > 2018-11-15

Många offpiståkare saknar träning i lavinräddning

Varje vinter omkommer i snitt två svenska skidåkare i laviner. För att kunna agera effektivt vid en lavinolycka krävs god kunskap om lavinräddning och regelbunden träning.

Av: ulindh

Varje vinter omkommer i snitt två svenska skidåkare i laviner. För att kunna agera effektivt vid en lavinolycka krävs god kunskap om lavinräddning och regelbunden träning. Men fyra av tio skidåkare som åker offpist tränar lavinräddning enbart vartannat år, mer sällan eller aldrig. Det visar en ny enkätundersökning från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

 Det är oroväckande att så många struntar i att träna lavinräddning helt, eller tränar för sällan. Störst chans att snabbt kunna hjälpa till vid en olycka har kamrater i samma grupp som den som hamnar i en lavin. Det förutsätter att de övriga i gruppen inte är begravda, att alla har lavinräddningsutrustning, att de vet hur de ska använda den och att de regelbundet tränar räddningssituationer tillsammans, säger Per-Olov Wikberg nationell samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Under slutet av vintersäsongen 2017 genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en enkätundersökning tillsammans med skidsajten Freeride.se, riktad till svenska skid- och snowboardåkare med frågor om kunskaper och attityder till laviner och offpist-skidåkning. Sammanlagt svarade 1208 respondenter.

En fråga i enkäten handlade om lavinräddningsutrustning och lavinräddningsträning. Nio av tio svarade att de har lavinräddningsutrustning (lavinsändare, spade och sond). Sex av tio har den med varje dag när de åker. Tre av tio svarade att de tränar med sin lavinräddningsutrustning vartannat år eller mer sällan. En av tio svarade att de aldrig har tränat med sin utrustning.

– Lavinräddningsutrustningen tycks ge en falsk säkerhet för vissa. Det råd vi ger är att alltid ha med lavinräddningsutrustning och att träna lavinräddning med varandra minst en gång per år. Det ökar chanserna väsentligt om något skulle gå fel, säger Per-Olov Wikberg.

Enkätundersökningen visar vidare att andelen som har gått en lavinutbildning har ökat från en av tre till fyra av tio jämfört med 2013.

– Grunden för ett säkert beteende i lavinfarlig terräng är utbildning. Den ger förståelse för hur laviner uppstår och för hur man samlar information för att kunna ta beslut som minimerar riskerna. Rätt utbildning ger även bättre förutsättningar för en effektiv lavinräddning om olyckan skulle vara framme, säger Per-Olov Wikberg.

Den 10 - 11 november samlas Sveriges lavinexpertis på en konferens i Östersund för att diskutera slutsatser från enkätundersökningen, aktuell svensk och internationell lavinforskning och det svenska lavinprognosprogrammet, som etablerades vintern 2015/2016. 

– Dagens lavinforskning fokuserar allt mer på den mänskliga faktorn. Varför erfarna åkare fattar felaktiga beslut mot bättre vetande är en ständigt närvarande fråga. Säkerhet i lavinterräng handlar främst om attityder till risk samt kunskaper och färdigheter, säger Per-Olov Wikberg.

Här finns en webbaserad grundkurs i lavinkunskap.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.