Många insatser banar väg för mer friluftsliv

Allt starkare samverkan och engagemang för friluftslivet, men fler utmaningar kvarstår. Det visar en uppföljning av de tio målen för friluftslivspolitiken som redovisas till regeringen idag.

Av: ulindh

Allt starkare samverkan och engagemang för friluftslivet, men fler utmaningar kvarstår. Det visar en uppföljning av de tio målen för friluftslivspolitiken som redovisas till regeringen idag.

Det övergripande målet för regeringens friluftslivspolitik är att stödja människors möjligheter att vistas ute i naturen och utöva friluftsliv. Utöver det övergripande målet har regeringen formulerat tio mål för friluftslivet. Flera myndigheter har uppföljningsansvar. Naturvårdsverket har samordningsansvar och har sammanställt uppföljningen.

Tre av målen bedöms ha positiv utvecklingsriktning de närmaste åren, det gäller: Tillgänglig natur för alla, Starkt engagemang och samverkan och Skyddade områden som resurs för friluftslivet. Övriga mål har neutral eller oklar utvecklingsinriktning, och ett mål har negativ utveckling.

– Myndigheter, länsstyrelser, kommuner och ideella organisationer genomför viktiga insatser för friluftslivet. Det är en av de främsta anledningarna till att det går framåt för tre av målen, säger Lisa Eriksson, chef för utvärderingsenheten på Naturvårdsverket.

Uppföljningen visar att länsstyrelsernas samordnande roll har utvecklats positivt; länsstyrelserna har drivit på i arbetet och väglett kommunerna i högre grad än tidigare.

Flera kommuner arbetar med friluftsliv på strategisk nivå och gör insatser såsom skydd av natur, tillgänglighet och aktiviteter för olika grupper. 

Annat som bidrar positivt till målen är de statliga anslagen för skydd och förvaltning av värdefull natur och andra bidrag såsom lokala naturvårdssatsningar (LONA) och medel som fördelas till ideella friluftsorganisationer. 

Trots många viktiga insatser på lokal, regional och nationell nivå så är det fortfarande långt kvar till en en positiv bedömning av utvecklingsinriktningen för friluftslivsmålen i sin helhet. Ofta handlar det om brist på kunskapsunderlag.

I rapporten redovisar Naturvårdsverket slutsatser och utmaningar för det fortsatta friluftslivsarbetet.

Uppföljning av målen för friluftslivspolitiken 2019.

Uppföljningen i korthet på Naturvårdsverkets webb.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.