Livsbejakande problemlösning

Fotograferande kräver uppfinningsrikedom. Man skulle kunna säga att problemlösning i sig är ett verktyg för att hitta nya bilder. När man inte kan komma tillräckligt nära, får man leta sig runt problemet.

Av: Serkan Günes Photography

Robert Capa sa de bevingade orden: "Om dina bilder inte är tillräckligt bra, är du inte tillräckligt nära". Han var förvisso krigsfotograf men hans ord går utmärkt att tillämpa även i landskapsfotografin (om än inte uteslutande). Det sägs förresten att den Rolleiflex som Tidningen Vi hade i sin ägo efter att ha köpt den direkt av självaste Robert Capa, användes av den svenska journalisten och författaren Elly Jannes när hon fotograferade frihetskampen i Tanzania.

Flera decennium senare och visserligen utan en Rolleiflex, men med en annan fullgod kamera, sitter den svenske landskapsfotografen Serkan Günes i en jeep på savannen i just Tanzania. Framför honom sträcker grässlätten ut sig i Serengeti nationalpark. Den klarblå himlen pryds av fluffiga, vita moln.

När Serkan sitter där, i den öppna jeepen som i sakta mak tar sig fram på vägen genom landskapet, funderar han. Han ser det ensamma acaciaträdet. Han vill ge det en chans och ber därför chauffören stanna bilen. Området kring jeepen omgärdas av det lejongula gräs som fortsätter ända fram till horisonten. Det är uteslutet att kliva ur bilen för att gå iväg och leta förgrunder – förbjudet, rent av. Mycket är han villig att offra för en bra bild, men inte sitt liv i gapet på ett rovdjur. I alla fall inte idag.

Serkan kan alltså inte följa Robert Capas uppmaning om att komma tillräckligt nära, något han annars allt som oftast gör. Han beslutar sig ändå för att plocka fram sin vidvinkel på 20mm. En intressant förgrund bland allt gräs inte går att finna. Han provar därför med något annat. Ett sätt han aldrig annars fotograferar på. Istället för att rikta kameran nedåt och närmare marken, vinklar han nu den uppåt, ut mot himlen. Plötsligt ser han det som blotta ögat missat. Via vidvinkelobjektivet uppträder solens strålar genom molnen mycket tydligare.
I bilen går det inte att använda stativ. Istället tar man hjälp av en påse fylld med sand, ris eller bönor. Problemet är nu, att vinkeln Serkan vill ha kameran i går inte att få till på påsen. Det återstår bara att fotografera handhållet. Därför skruvar han upp sitt ISO till 400. Därefter väljer han bländare f/8. Serkan finjusterar kompositionen och trycker av.

Fotograferande kräver uppfinningsrikedom. Man skulle kunna säga att problemlösning i sig är ett verktyg för att hitta nya bilder. När man inte kan komma tillräckligt nära, får man leta sig runt problemet. Sedan ska vi ju inte glömma, att sista gången Robert Capa försökte komma tillräckligt nära slutade det med att han fick möta sin skapare. Det lär oss att det inte finns några regler som inte tåls att brytas ibland – och att det rent av kan vara livsbejakande.

Moa Grankvist

Hemsida >Om Serkan Günes

Bild: Erik Thor

Den prisbelönte fotografen Serkan Günes (f. 1980, Istanbul), bosatt i Stockholm sedan år 2000, började fotografera vid 22 års ålder. Genom kameran upptäckte han den svenska naturen och det nordiska ljuset.
Serkan gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum.

Du kan följa Serkan på hans Facebook och hemsida www.serkangunes.com.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.
Det finns mycket att förundras över i naturen där växter, träd, moln med mera bildar både vackra mönster och monster tillsammans med vår fantasi. Nu ... 1 kommentar
Efter att nära 13 år förflutit sedan första besöket och flera år av inställda resor blev det äntligen av i somras! Målet med resan var att åter få ... 4 kommentarer
Andra delen av Lasses cykeltur genom östra Afrika. Den här gången får ni läsa om vägen till Karamoja i Uganda samt jakten på Sir Wilfreds Thesigers ... 4 kommentarer
Coronapandemin satte stopp för att jobba och guida, istället började Ewa skriva texter kring sina foton från olika vandringar som till slut blev ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.