Liftarens guide till nya Utsidan

I juli "smyglanserade" vi och har sedan dess fixat lite buggar, nya funktioner och städat upp en del. Här är en liten sammanfattning om allt det nya på Utsidan.

Av: Christer Lindh

I början av juli "smyglanserade " vi Utsidan 3.0 (som vi själva kallar denna version av sajten) och har sedan dess fixat till en hel del buggar ni hjälpt oss att hitta, lagt till nya funktioner och städat upp en del. Och mer kommer!  Här följer en liten sammanfattning nyheter och ändringar vi gjort - en liten Liftarens guide till Utsidan 3.0 helt enkelt:

Övergripande

Design och navigering

En stor ändring är förståss utseendet. Som synes har vi kastat rullgardinsmenyerna och gått mot en enklare navigering, där dessutom olika aktiviteterna lyfts upp/fram mer än förut. För de flesta avdelningar kan man trycka på tex "Klättring" och då få fram senaste klätterbilder, klätterartiklar mm.

Informationsstruktur 

Fint ord, vad vi menar är hur artiklar och allt annt är katalogiserat så man skall kunna hitta lätt. Med +10 år på nacken har vi samlat på oss en rejäl mängd artiklar, nyheter och olika register som vi nu försökt styra upp. Vi har försökt använda ett enhetligt kategoriseringssystem för att man tex skall kunna hitta allt som handlar om klättring osv. Inte helt lätt uppgift, och det kan förbättras ännu mer - kom gärna med synpunkter!
Men hur bra kategorier vi än har så har vi ett arkiv med texter där allt inte är kategoriserat på det nya sättet. Därför har vi också kompletterad med...

Supersök

Längst upp till höger på sidan ser du ett sökfält. Här kan du testa att skriva det du är ute efter, och på resultatsidan listas alla dokument, bilder mm som passar in på sökordet. Är det forumdiskussioner du är ute efter att söka så finns även en utökad sökfunktion där.

Medlemskap

Betalande medlemmar är viktigt för oss; med större andel av inkomsterna från betalmedlemskap blir vi inte lika beroende av annonser. Utsidans tidigare sk Klubbmedlemskap har nu bakats om och nu finns istället 4 olika nivåer:

  • Grund - helt gratis, man kan göra det mesta på sajten men begränsat antal bilder i album mm.
  • Brons - 100 kr/år, ger fler funktioner och bilder
  • Silver - 200 kr/år,  ännu fler bilder, möjlighet till blogg mm
  • (Guld - lanseras senare, ännu fler funktioner)

Läs mer om medlemskapsnivåerna  

Nya funktioner

Bloggar

 Vi får rätt ofta förfrågningar från medlemmar som skall ut på något äventyr om de kan få ha sin hemsida eller dagbok hos oss. Vi vet också att det finns många som gärna berättar och delar med sig av sina aktiviteter och erfarenheter. Ibland har man en egen hemsida, men det är ju inte så lätt att få dit besökare så man når ut med sina texter och budskap. För alla dessa olika ändamål har vi nu infört bloggar, en funktion som ingår i våra utökade medlemskap Silver och Guld. Dessa medlemmar kan nu själva starta upp en blogg och sätta igång att skriva. Blogginlägg kan positioneras på kartan! Bloggarna har förståss också RSS-flöden så de går att prenumerera på. Till bloggarna .

Min utrustning

Nu kan betalande medlemmar leta fram produkt i Recensioner och markera att man äger en sådan. Man kan se en lista på vilka prylar medlemmen har via profilsidan. Detta kommer utökas till en utrustningslistefunktion med tiden, där man kan lägga upp och dela med sig av sina olika packlistor och dylikt.

Pressklipp

Vi bevakar ett antal nyhetskällor och tar dagligen in nyheter som handlar om friluftsliv, äventyr och natur - Utsidans hörnstenar. Dessa presenteras i kolumnen Pressklipp på förstasidan och även varje aktivitets förstasida.

Gästbok

Varje medlem har nu en gästbok där ens besökare kan lämna meddelanden. 

Meddelanden

Man kan nu kontakta medlemmar internt inom Utsidan, som ett alternativ till epost.

Kompislista

Känner du andra som också använder Utsidan?  Du kan nu lista dina kompisar, och få reda på om någon av dem är inloggad när du är. Underhåll Kompislistan .

Utökningar och förändringar

Kartan

Vi hade redan tidigare en kartfunktion på Utsidan, med ganska liten kartbild och över bara Sverige. Den krävde dessutom installation av Java, vilket kan vara stökigt för den ovane. Men nu använder vi istället Google Maps som vårt kartvisare, med egna funktioner ovanpå. På Utsidans karta kan du nu se var medlemmar bor, bilder tagna på olika ställen, blogginlägg, intressanta platser och mycket mer. Vi kommer använda kartan för så mycket som möjligt som går att koppla till en viss punkt, och alla kan vara med och bidraga med nya kartpunkter. Till kartan,

Utökade fotoalbum

Det är kul att fotografera - och minst lika kul att se andras bilder. Utsidans fotoalbum har fått ett ansiktslyft och utökade funktioner. Man kan nu ha flera egna album, så det går att få lite bättre ordning om man har många bilder. Vi har även en fototävlingsfunktion, och kommer köra en hel del roliga tävlingar framöver. Till bilderna.

Produkter och recensioner

Recensionsbanken har fått en rejäl ansiktslyftning, där det förhoppningsvis skall vara enklare att leta och läsa. Det återstår dock jobb här med att rensa upp bland redan inlagda produkter. 

Skrivbordet

För er som gillar att skriva reseberättelser och andra typer av artiklar har vi piffat till Skrivbordet. Nu är det lättare att lägga in bilder, göra punktlistor, tabeller och mycket annat med hjälp av textredigeraren. Till skrivbordet .

Forumet

Forumet har fått en rejält lyft funktionsmässigt, nu finns utökade sökfunktioner, möjlighet att ladda upp bilder till inlägg och mycket mer.  

Kvar att göra

Vi har petat in mycket nytt, men än finns att göra. Här är några saker vi vet om saknas eller är halvdant byggda och som kommer fixas framöver:

Länkregistret

Länkregistret hade vi först tänkt skrota faktiskt när fler och fler börjar använda Google mfl sökmotorer för att hitta information på Internet. Men flera har hört av sig och velat ha det kvar, och vi lyssnar. Vi skall renovera det lite och se över kategorierna, göra det lättare att ranka och kommentera olika sajter samt göra det lättare att länka in även videomaterial på tex YouTube.

Företagsregistret

Registret är bra när du vill botanisera bland leverantörer, butiker, uthyrare och många andra typer av företag. Det är dock lite vildvuxet nu och skall få sig en upprensning, och vi kommer bygga ut så att företag kan skaffa sig bättre exponering mot en liten kostnad.

Korspunktsjakten

Detta är en utmaning för alla GPS-tokar där det gäller att besöka alla platser med X/Y-koordinater enligt RT90 med hela 10-tals mil, 52 stycken i vårt land. Denna jakt fick dålig prioritet under en tid bland annat pga tekniskt strul att lägga in rapporter och uppdatera den lilla kartan. Men vi skall göra ett nytt ryck med detta nu när vi har en fin karta och bra publiceringssystem

GPS, Mat och Fotoavdelningarna

Dessa kommer snart åter. Matavdelningen kommer få ett utökat receptregister.

Saker som är borttagna

Dykdatabasen

Den dykdatabas vi haft på Utsidan är borta. Det finns andra sajter dedikerade för dykare som byggt upp bra register, så vi tyckte det inte behövdes ännu en. Men helt borta är inte möjligheten att tipsa om bra dykställen, för i vårt register över Platser kan man även lägga in dykplatser som då kan sökas och öven visas på kartan. 

Avdelningar som saknas

Vi hade tidigare en speciell liten avdelning för tjejer, men i jämlikhetens namn har vi tagit bort den.

Synpunkter, frågor och felrapporter?

Om du hittar något fel eller konstigt på Utsidan, tveka inte att skriva i forumet Utsidan Felrapporter.
Har du frågor, synpunkter, förslag till nya funktioner etc så skriv gärna i forumet utsidan.se

 

Läs mer

En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
År 2001 placerade vi ut fem st gömmor för att puffa för den då nya flugan "geocaching". Och faktiskt så har ett par av dem överlevt ända till idag ... 4 kommentarer

Inte din vanliga avstickare

Dag Hammarsköldsleden till Kebnekaise fjällstation i all respekt, denna bildberättelse tar dig på en aning udda tur till samma mål. 8 kommentarer
Med Utsidans funktion Turer kan du knyta ihop allt material - bilder, färdspår, blogginlägg mm - för din resa. 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.