Nyhet > 2019-12-15

Lantmäteriet har laserskannat hela Sverige

Efter elva års laserskanning från flygplan har Lantmäteriet nu färdigställt en höjdmodell över hela Sverige. Höjdmodellen gör det bland annat möjligt att skapa en 3D-bild av terrängen för att förutspå vart vattnet tar vägen vid översvämningar.

Av: ulindh


Terrängskuggning över Sareks nationalpark med hjälp av Lantmäteriets nya höjdmodell. Foto: Lantmäteriet

Efter elva års laserskanning från flygplan har Lantmäteriet nu färdigställt en höjdmodell över hela Sverige. Höjdmodellen gör det bland annat möjligt att skapa en 3D-bild av terrängen för att förutspå vart vattnet tar vägen vid översvämningar.

- Höjdmodellen ger stora möjligheter att skapa moderna kartor som efterfrågas av stat, kommun och företag, säger Mikael Henriksson, chef för Lantmäteriets bild- och höjdsektion.

Med hjälp av data från laserskanningen har Lantmäteriet skapat en höjdmodell med stor höjdnoggrannhet. Höjdmodellen består av koordinatsatta höjdpunkter i ett regelbundet rutnät. Med hjälp av moderna kartprogram kan rutnätet kombineras med en karta och ge en tredimensionell bild av landskapet.

- Tillförlitliga höjddata efterfrågas alltmer, inte minst för olika klimatanpassningsåtgärder och beredskapsplanering för klimat- och miljöförändringar. Höjdmodellen gör det bland annat möjligt att skapa tredimensionella kartor som tydliggör risker för ras och jordskred längs vattendrag och kust, säger Mikael Henriksson på Lantmäteriet.

Klimatanpassning och nya användningsområden

Höjddata har länge använts i samband med detaljplanering och projektering vid bostadsbyggande. Men i takt med att höjddatat blivit noggrannare och tillgängligt för allt större delar av landet så har användningsområdena blivit fler, till exempel för bygglov nära vatten och optimal placering av vindkraftverk och mobilmaster.

- Höjdmodellen har dessutom hjälpt länsstyrelserna att avslöja tidigare okända fornminnen när de gjort sina inventeringar, berättar Mikael Henriksson.

Höjdmodellen kommer att hållas aktuell med hjälp av regelbunden flygfotografering och fortsatt laserskanning i olika delar av landet. Lantmäteriet har bland annat ett uppdrag att genomföra laserskanning av Sveriges skogsmark.


Vi har bett om en lista över de högsta topparna som vi hoppas kunna publicera inom kort.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...