Krisberedskapsveckan pågår

Den 27 september till 3 oktober genomförs Krisberedskapsveckan, - en årlig kampanj för att stärka människors motståndskraft inför kriser och ytterst krig. Årets tema är demokrati.

Av: ulindh

Foto: Thomas Henrikson

Den 27 september till 3 oktober genomförs Krisberedskapsveckan, - en årlig kampanj för att stärka människors motståndskraft inför kriser och ytterst krig. Årets tema är demokrati.
- Arbetet med Sveriges samlade beredskap, där var och en av oss är en viktig del, handlar ytterst om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land, säger Camilla Asp, vikarierande generaldirektör på MSB.

Årets Krisberedskapsvecka är den femte i ordningen. En del av syftet med veckan är att påminna befolkningen om att alla är en del av Sveriges beredskap. I år uppmärksammar MSB hur man genom enkla gärningar i vardagen kan ta ansvar för sin egen beredskap och samtidigt stärka hela samhällets motståndskraft. Det kan till exempel vara att handla åt en granne, vara påläst och upptäcka falska nyheter eller genom att odla grönsaker för att klara situationer när mataffären är stängd en längre tid. Människors vana att samarbeta och hjälpa varandra, liksom att vara källkritisk, är avgörande för att vi gemensamt ska kunna möta hot mot samhället.

Skydda och värna demokratin

Krisberedskapsveckan har i år ett demokratitema, eftersom Sverige firar 100 år av demokrati. Att värna vår demokrati, frihet, självständighet och mänskliga rättigheter har också koppling till mål för vår säkerhet, krisberedskap och totalförsvar.

- Var och en behöver fortsätta att ta ansvar i vardagen för sin egenberedskap och för sina grannar. Det är också viktigt att engagera sig lokalt, till exempel i frivilligorganisationer för att lära sig mer och kunna bidra till vår gemensamma beredskap, säger Camilla Asp, vikarierande generaldirektör på MSB.

    Aktiviteter i hela landet

    Krisberedskapsveckan genomförs tillsammans med bland annat kommuner, länsstyrelser, frivilliga försvarsorganisationer, butiker och delar av civilsamhället. Många slags aktiviteter genomförs över landet, från diskussioner, torgmöten, temadagar till bokcirklar.

    DinSäkerhet.se finns mycket bra information om hur du bygger upp ett eget preppingförråd.

    Läs mer

    En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
    En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
    Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
    2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

    Sova ute en natt i månaden

    Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.