Nyhet > 2021-10-25

Klimatforskare och fågelövervakare - Årets miljöhjältar

Världsnaturfonden WWF har utsett klimatprofilen Johan Rockström och miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering till Årets miljöhjältar 2021. De belönas för att ha gjort skillnad för några av planetens viktigaste frågor.

Av: ulindh

Världsnaturfonden WWF har utsett klimatprofilen Johan Rockström och miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering till Årets miljöhjältar 2021. De belönas för att ha gjort skillnad för några av planetens viktigaste frågor.

Av årets sex nominerade har WWF-juryn valt ut två vinnare som fick ta emot diplom av kung Carl XVI Gustaf den 22 oktober på Ulriksdals slott i Solna.

Johan Rockström (Vaxholm och Potsdam), är professor vid Stockholms universitet och sedan 2018 en av två chefer för Potsdam Institute for Climate Impact Research, ett av Europas främsta centrum för klimat- och hållbarhetsforskning. Han tilldelas utmärkelsen för sitt arbete och engagemang att få upp klimatfrågan till högsta politiska nivå.

– Det är en stor ära att få utmärkelsen. Samtidigt känner jag mig verkligen inte som en hjälte. Vi är så många som varje dag kämpar för en bättre värld. Vetenskapligt vet vi att alla måste samarbeta och göra hjältedåd för att lyckas med den globala omställningen till en rättvis och hållbar värld, säger Johan Rockström.

I kategorin biologisk mångfald belönas miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering för att de med hängivenhet och kunskap – via volontärer och ideella krafter – kartlägger hur våra svenska fåglar och vår natur mår.

–Det är hedrande, jättekul och oväntat att bli Årets miljöhjälte. Utmärkelsen uppmärksammar 800 volontärers jobb med att inventera och följa hur det går för Sveriges fåglar och miljö. Arbetet känns allt viktigare i takt med ett ökat resursutnyttjande och klimatförändringarna som påverkar den biologiska mångfalden, säger fågelforskarna Åke Lindström och Martin Green vid Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet.

–Pristagarna visar hur människors vilja och engagemang kan inspirera andra och verkligen göra skillnad, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

FAKTA:

Juryns motivering Johan Rockström

”Johan Rockström har outtröttligt lyft fram klimatfrågan till en topprioritet i vårt samhälle. Men sina tydliga och raka budskap har han nått fram till en mångfald av olika målgrupper, ruskat om och fått fler att inse läget för vår planet. Han har genom sin gedigna forskning och kompromisslöshet förklarat allvaret men också vilka lösningar som krävs. Vi behöver alla arbeta hårt - NU! ”

Juryns motivering Svensk Fågeltaxering

”Tack vare Svensk Fågeltaxering får vi en ovärderlig kartläggning av hur våra svenska fåglar och vår värdefulla natur mår. Med hängivenhet, kunskap och passion säkerställer de att vi får underlag för att fatta rätt beslut för att skydda våra fåglar och vår natur. Stort tack från oss, våra bevingade vänner och planeten!

FAKTA Årets Miljöhjälte:

WWF delar ut priset Årets Miljöhjälte i två kategorier, ekologiska fotavtryck/klimat och biologisk mångfald. Den som nomineras ska under året ha visat:

1) Mod att gå mot strömmen.  2) Åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön. 3) Varit ett föredöme och inspiration för andra. 4) Insatsen ska ha huvudsakligen skett utanför arbetstid – på frivillig basis.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2021-10-25 21:05   Stordrulen
Årets miljöhjälte...samtidigt som många naturområden och biotoper offras i klimatets namn i och med vindkraftutbyggnaden.

Kunde väl kanske stannat vid klimathjälte ?
 
Svar 2021-10-25 21:36   fowwe
Nu vet jag inte exakt vilka lösningar Johan Rockström har rekommenderat. Men hans främsta insats har väl varit att lyfta fram hur forskningen kunnat påvisa klimatförändringen över tid. Och naturligtvis hur allvarlig den är. Det är sanslöst att världens ledare inte reagerat på detta tidigare. Häromdagen hittade jag ett kompendium som jag var med och skrev som miljöintresserad på 1980-talet. Redan då varnade miljökunniga om den risk för klimatförändring som fanns (och vi skrev detta i kompendiet). Detta är alltså 40 år sedan! Om världen hade lyssnat då hade vi kanske inte behövt denna brandkårsutryckning för elenergi idag utan kunnat lösa det mer genomtänkt.

Sedan är det kul att Svensk Fågeltaxering fått pris. Taxeringsmetoden är en "uppfinning" av fågelforskaren Sören Svensson i Torna Hällestad om jag minns rätt. Det är sådana inventeringar jag ibland gjort i fjällen (fast det var ganska länge sedan nu). Det är många fågelskådare som har en liten del i den utmärkelsen.
 
2021-10-27 20:40   johnnya
http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/2017/04/ar-johan-rockstrom-serios-vetenskapsman.html
 

Läs mer

Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...