Nyhet > 2019-09-06

Kebnekaises sydtopp nu en meter lägre än nordtoppen

Den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp genomfördes den 3 september av forskare från Tarfala forskningsstation vid Stockholms universitet. Höjden på Sydtoppen var 2095,6 meter, det vill säga 1,2 meter lägre än Nordtoppens 2096,8 meter.

Av: ulindh


Kebneikaises sydtopp. Foto: Gunhild Rosqvist

Den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp genomfördes den 3 september av forskare från Tarfala forskningsstation vid Stockholms universitet. Höjden på Sydtoppen var 2095,6 meter, det vill säga 1,2 meter lägre än Nordtoppens 2096,8 meter.

Kebnekaises sydtopp är en glaciär som minskar i höjd på grund av det varmare klimatet. Nordtoppens högsta punkt består däremot av berg och är stabil. Sydtoppens höjd varierar cirka tre meter mellan sommar och vinter. Normalt är toppen som högst i maj och lägst i september. På sikt kommer Nordtoppen att bli Sveriges högsta punkt året runt.

- Detta är den lägsta höjden som uppmätts någonsin. Under de senaste 50 åren har höjden på Kebnekaises sydtopp minskat med 24 meter, säger Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms universitet och ansvarig för mätningarna.

Mätningen utfördes med en GPS med en noggrannhet på några centimeter.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-09-06 10:43   hansnydahl
Man undrar vad "klimatförändrings-förnekarna" ska hitta för förklaring till det?
 
2019-09-06 18:14   xoxoxo
Ja detta är väl bara naturligt, en gång för inte så länge sen fanns det inte alls några glaciärer och nu är vi på väg tillbaka dit.
 
Svar 2019-09-07 07:11   hansnydahl
Det som inte är "naturligt" är att vi nu har den högsta halten av CO2 i atmosfären på 3 miljoner år och att ökningen skett på endast 100 år.
 
Svar 2019-09-08 00:12   xoxoxo
Må så vara. Dock ger jag inte mycket för alarmister som tror detta är undergången.
 
Svar 2019-09-08 11:50   hansnydahl
Jag kan hålla med om att man inte ska skrämma folk i onödan, men det är ju bra om man inte sopar problemen under mattan (som många gör) och försöker göra något nu innan situationen blir värre.

Även om Sverige inte hittills drabbats särskilt hårt (annat än t.ex. skogsbruket där granbarkborren nu drar längre norrut och orsakar miljardförluster) ännu, så finns det många öar i världshaven som redan märker av de 20 cm som havsnivån ökat sedan år 1900. När högvatten och orkaner inträffar samtidigt eroderas öarna bort mer och mer och de menar själva att detta kan bli deras undergång. Tuvalu, Maldiverna, Seychellerna etc. Men även Holland där 26 % av landet ligger under havsytan och skyddas av en serie vallar ligger i farozonen om haven fortsätter stiga. En vall brast under en storm 1953 och 2551 människor dog vid översvämningen. Listan över riskzoner kan göras mycket längre.

FN´s avdelning för klimatförändringar tror nu att ökningen av havsnivån kan vara 2 meter år 2100, vilket är mer än tidigare beräkningar. OM de får rätt kommer en yta 4 gånger större än Sverige att hamna under vatten och 187 miljoner människor måste flytta - men vart?
 
Svar 2019-09-08 19:07   xoxoxo
AA kör med ett budskap jag tycker är bra för just det här.

"ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden"

Ungefär så. Finns inget jag kan göra som förändrar situationen, inte heller någon annan i Sverige. Om vi så alla 9 miljoner eller är det10 gick tillbaka och levde som på stenåldern hade det inte förändrat ett dugg.
 

Läs mer

Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...