Nyhet > 2008-11-13

Kebnekaise Classic gör comeback 2009

Det klassiska skidalpina tvådagarsloppet som legat i träda i snart 10 år kommer tillbaka den 13 och 14 april 2009.

Av: admin

Tävlingen var välkänd under 90-talet, med tävlande som Torgny Mogren, Ola Skinnarmo och Christer Majbäck. KebClassic är en unik tävling då den helt äger rum i väglöst land, i Sveriges mest högalpina område. Ett av målen är att bestiga Sveriges högsta och näst högsta topp (Kebnekaise syd- och nordtopp) och även göra kamvandringen däremellan, Sveriges tak.

- Vi vill med evenemang som detta locka fler människor till STF Kebnekaise på vintern, då intresset för att åka hit under vintersäsongen är svagt om man jämför med sommaren, säger Hans Norén, platschef på STF Kebnekaise fjällstation.

Tävlingen är öppen för alla. I tävlingen ingår flera grundläggande moment i vinterfjällteknik, som att gräva bivack, smälta snö och gå uppför på stighudar. Det finns inga kval för att få ställa upp. Men mer alpina kunskapar krävs då tävlingsbanan sträcker sig över höga fjälltoppar och över glaciärer. Åldersgränsen är 18 år.

För mer information www.svenskaturistforeningen.se/kebclassic eller www.kebclassic.se

Kom och heja
För dem som inte vill vara med och tävla men ändå vara på plats och heja fram sitt favoritlag så har tävlingen gjorts mer publikvänlig än tidigare år. Banan är förnyad och under hela första dagen är det möjligt att följa de tävlande lagens framfart från STF Kebnekaise fjällstationen. Många spektakulära utförsåk kommer att gå att följa från bästa åskådarplats. Publiken får möjlighet att se starten och målgången båda dagarna då start och slutlig målgång är vid STF Kebnekaise fjällstation.

- Vi hoppas på 20-30 deltagande tremannalag. Banan kommer att vara ungefär lika lång och krävande som sist det begav sig men nu kommer det även bli spektakulärt för dem som väljer att titta på, avslutar Hans Norén.


Foto Copyright: Erik Ahlström

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.