Artiklar > Kan en yxa på halvkilot göra jobbet? Test ...

Kan en yxa på halvkilot göra jobbet? Test av Fiskars X5

Efter att ha släpat på en yxa på drygt 1,5 kilo under ett par år ville jag ha en lättare yxa för att kunna klyva ved för att kunna göra upp en lägereld. Jag letade efter en yxa som vägde runt halvkilot för att jag alltid skulle ta med den i ryggsäcken på dags- eller flerdagsvandringar. Det visade sig att det inte var inte riktigt så enkelt som jag först hade trott.

För det första så anges inte alltid totalvikten på yxorna, utan istället anges ofta bladvikten. Bladvikten vikten är intressant, men totalvikten var intressantare för mig. Vikt med eventuellt eggskydd anges nästan aldrig.

De olika yxorna på marknaden har olika slipningar, material, eggvinkel, vikt på blad och längd på skaft. Dessa faktorer påverkar funktionen.

Efter att ha skannat av nätet beställde jag Fiskars X5 från en av de stora nätbutikerna, för lite drygt 300 kronor. Jag valde Fiskars X5 för att den utmanar med sin låga vikt, kompakta format och skaftet i kompositplast. Jag var helt enkelt nyfiken på om en så liten och lätt yxa verkligen kan göra jobbet.

Vikt: 565 gram (Fiskars anger 550 gram, exkl eggskydd)

Vikt med eggskydd: 620 gram

Längd: 230 mm (utan eggskydd)


Hur fungerade Fiskars X5?

När jag tog den i handen första gången slogs jag av hur liten den är. Den fungerade förvånansvärt bra på torr björkved, men det var tydligt att en liten yxa kräver en helt annan teknik än en större yxa. Du får ingenting gratis och måste jobba rätt med kraftöverföringen från kropp till yxa. Det här är alltså inte en yxa för dig som inte har någon vana med yxa. Greppet på skaftet är inte lika bra som på en yxa i trä, det gäller speciellt om yxan är blöt. I färsk ved hugger Fiskars X5 bra, men inte särskilt djupt, varför man måste hugga många gånger.

Sammanfattning

Vad jag gillar

  • Lågt pris
  • Låg vikt
  • Kompakt format gör att den tar liten plats i packningen
  • Färg som gör att du inte tappar bort den (orange)

Mindre bra

  • Greppet på skaftet är inte helt bra, speciellt om den blir blöt (kan kanske tejpas för att ge bättre grepp)
  • Den kommer inte att åldras vackert

Vem kommer att uppskatta yxan?
Någon som redan kan hantera en yxa och som prioriterar låg vikt framför en mer effektiv yxa. Då priset är mindre än hälften mot en motsvarande märkesyxa i trä passar den även den som inte vill lägga så mycket pengar på en yxa eller som vill ha den som komplement.Om du funderar på att köpa en yxa bör du titta på välkända varumärken som Fiskars, Wetterlings Gränsfors och Hultafors. Billigare yxor hittar du på t ex Claes Ohlson, Jula eller Biltema – men räkna med att en billig yxa generellt är av ganska dålig kvalitet (med kvalitet menas här infästning av eggen, kvalitet på stål/huvud samt skaft)

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-05-16 21:51   Blarf
Tack för recension. Kunde dock inte låta bli att märka att ordet yxa i någon böjning förekom inte mindre än 35 gånger i denna korta text. Det blev lite komiskt att läsa tillslut :)
 
Svar 2016-05-17 18:14   eric_tornblad
Ja, jag kan hålla med om texten blev lite väl yxig. Men nu är faktiskt några "yx" borthuggna :)
 
2016-05-17 09:14   seobserver
Artikeln hade vunnit på ett vuxnare språk. I min erfarenhet är en halvlångt skaftad slöjdyxa svår att slå mellan vikt och funktion. Yxhuvud omkring 700g.
Plastskaft blir med våta händer väldigt hala.
 
Svar 2016-05-17 18:12   eric_tornblad
Jag kan hålla med om att det är en klar kompromiss med en så lätt yxa, och ja, plastskaftet blir halt när det blir vått (som jag skrev), ska prova att tejpa skaftet. Det vore intressant att prova en lite tyngre yxa med ett längre skaft.
 
2016-05-18 14:58   Polar300
Jag håller med om att den där miniatyryxan är rätt händig att ha i bältet - men faktum är att ett smartare köp är den grönsvarta versionen:
Gerber Gator Combo, den med en kniv inne i handtaget/skaftet. [Se bara till att du får den nuvarande versionen, den med gummistroppen som kompletterar magnetsäkringen av kniven!] Samma yxa - fler användningsområden...
 
2016-10-27 10:23   RaketMormor
Jag hade samma tanke men valde storleken större (X7, typ 350 kr) och jag tycker den fungerat bra. Har samma invändningar som du egentligen. Den gör sin grej, blir hal när den är blöt osv.

Klingskyddet var inte jätteskoj heller. Hade såhär i efterhand gärna sparat nån hundralapp till för någon trävariant med läderskydd.

3 av 5 ....kottar...
 
2017-04-05 18:00   henkebmtb
"Artikeln hade vunnit på ett vuxnare språk."
ingen vidare kommentar. duger för mig som dysletriker.
kan man inte framföra sig enkelt. så kan man låta bli.

dock så köper man ingen fiskars x5 eller liknande för att dom åldras snyggt
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in