Kallvatten kittad för kitesurfing

Följ guiden för att klä dig rätt för kallvatten. Perfekt guiden för kite- och vindsurfaren.

Av: Skye

Missa inte sköna surfdagar för att du är osäker på vad du ska ha på dig. Vi hjälper dig klä dig rätt för kallvattenssurf. Mest bekvämt för de kallaste dagarna är ju absolut torrdräkt eller specialdesignade tjocka våtdräkter på 6-7 mm med inbyggd huva. Du måste dessutom komplettera med bra, bekväma skor, handskar och en bra huva med krage. Priset blir ofta högt. Det är relativt kort tid som vattnet är outhärdligt kallt tills det blir helt OK temperatur för vanlig våtdräkt. Och då kommer du behöva köpa en ny våtdräkt för sommaren. Vi rekommenderar istället att klä dig enligt lager-principen. Då tar du av dig lager allteftersom det blir varmare. Basen är en bra våtdräkt i minst 5/3 mm.

Våtdräkten

Bra tjocklek för svenska kite förhållanden 5/3 mm 5/4 mm 5/4/3 mm 6/4 mm 6/5/4 mm Ju tjockare den är desto varmare är den vanligtvis, men kan snabbt bli för varm när våren kommer.

Val av material

Enkelneopren (slät och glättad yta) är ofta lite varmare, samt vind- och vattenavvisande, men är känsligare för revor. Dubbelneopren (ruggad yta) är mer robust och stryktålig, men inte så vindavvisande. Vattendroppar sätter sig på neoprenet och vinden kyler ner. Löser man enklast med windstopper (se nedan)


Foto: Hans Berggren

Back eller frontzip

Dragkedja i ryggen är vanligast och ofta lite enklare att komma i och ur. Frontzip kan minska risken för obehagligt vatten längs ryggraden om man kraschar hårt, men kan upplevas som osmidig och klumpig att komma i och ur. Har du en backzip våtdräkt som är vanligast vid kitesurfing, med inbyggd väst där du drar en huva över huvudet så minskar risk för vatteninsläpp. Bra att kolla efter Att våtdräkten har en slags innerväst som man kan dra över huvudet. Det gör väldigt stor skillnad och minskar risken för att vatten tränger in i våtdräkten vid rygg och nacke.

Gummiblandning

Våtdräkter är en förbrukningsprodukt, Förvänta dig inte att den håller mer än något år eller kanske t.om kortare. Den kommer slutligen spricka lite här och där och sippra in vatten. Det gäller både dyra och billiga modeller Det går sy ihop det mesta med vaxad tandtråd och täta med Liquisole. Ha det i åtanke när du planerar för din budget

Skor

En sko med högt skaft. Generellt kan man säga att ju tjockare sko desto varmare fot Men tänk på att de inte bör vara för tjock då du kan “tappa” kontaktkänslan med kite brädan 3 mm är nog den tunnaste du bör använda och 6,5 mm den tjockaste. Använd inga skor med kraftig sula, typ dykarskor. Ju mer enkelneopren skon har desto varmare kan den vara, men tänk på att den då också blir känsligare för skador. Kan vara idé att köpa en bra sko, limmad, blindsydd, latexsula, titaniumbeläggning etc. Men den dyraste skon behöver inte vara den bästa.

Handskar

Fingervantar, torrhandskar eller tumvantar? Fingrarna är det som är absolut mest utsatt för kylan, och kalla fingrar gör ont. De bör minst vara 3 mm tjocka och gärna enkelneopren på ovansidan så att det blir lite vindavvisande. För tjocka fingerhandskar kan dock ge sämre känsla och grepp om kitebommen. Förböjda fingrar är bra för bättre blodflöde och minskad risk för kramp i underarmarna . Tumvantar gör att du kan “värma fingrarna” mot varandra inne i vanten, vilket är bra, men kan kännas lite klumpig för en nybörjare då man kanske inte kommer åt reglage och säkerhets- system på samma sätt som med fingerhandske. Köp inte för “tight” vante, det måste finnas lite rörlighet och luft inne i handsken så inte vinden biter rakt in i huden.

Huva / innerväst

En huva med nackkrage är att föredra så den isolerar och minimerar risk för kallt vatten innanför våtdräkten. Ett bätte val, istället för huva är en 1 mm innerväst med inbyggd huva. Värmer bra. Innanför våtdräkten alltså.

Grymma tips!

  • Dra gärna på dig en regnjacka eller vindsmock över våtdräkten så vinden inte får direktkontakt med våtdräkten. Mycket bra och enkelt sätt att skydda sig. 
  • Återanvändbara handvärmare som du aktivierar och pillar in under våtdräkten så den ligger vid hjärt-trakten eller i skrevet är ett bra sätt för powerboosta kroppsvärmen. 
  • Använd silvertejp och tejpa alla skarvar (anklar och handleder). På så sätt tätar du överallt där vattnet kan ta sig in. 
  • Att ha en oversized fordrad vinteroverall att snabbt kunna dra på sig över våtdräkt, sele, skor när man kommer upp ur vattnet är guld värd. 
  • Ett par foppa-tofflor så du inte står med våtskorna direkt mot den kalla marken är en bra detalj också. 

Hoppas att guiden kan vara till hjälp. Missa inte fler sköna sessions på vattnet!

Surfs up!

(Om du trots detta inte är sugen på kallvattenssurf så kommer snart vinter och snö. Då kommer vi köra snowkite varje dag med vind i Stockholm. Snowkite - den bästa och roligaste formen av skidåkning och snowboarding. Häng med oss ut, gå en kurs eller ge bort en julklapp)


Björn Lundin Stockholm Kiteboardcenter


Foto: Hans Berggren

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-04-15 19:47   Tobbe C
Betygsätt gärna: 5
Bra tips! Är (nybörjar-)vindsurfare men tipsen lär funka för oss också. För mig är vattnet för kallt ännu men det tyder väl på att jag har för dålig utrustning helt enkelt...
 
2014-04-15 22:55   Vandrare
Biltema vindrutetätning är riktigt bra till att laga neopren. Mycket mjukare och mycket billigare än liquisole.
 

Läs mer

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.