Nyhet > 2021-06-24

Isälvsleden – längs inlandsisens dramatiska formationer

Isälvsleden är en cirka 60 kilometer lång vandringsled mellan samhället Vindeln och byn Åmsele i Västerbottens län. Här finns mängder av rullstensåsar, vackra sanddyner och dödisgravar med stenåldersboplatser.

Av: ulindh

Isälvsleden. Foto: Petter Lämås

Isälvsleden är en cirka 60 kilometer lång vandringsled mellan samhället Vindeln och byn Åmsele i Västerbottens län. Här finns mängder av rullstensåsar, vackra sanddyner och dödisgravar med stenåldersboplatser.

– Har man inte gått leden har man verkligen missat något, säger Anders Mattsson, en av eldsjälarna bakom Isälvsleden.

Längs Isälvsleden har inlandsisen gett naturen dess dramatiska form, vilket verkligen gör vandringen till en upplevelse. Här får du uppleva mäktiga rullstensåsar, aktiva slamvulkaner, en av norra Sveriges största sanddyn och många dödisgropar. Dödisgroparna uppstod när inlandsisen lämnade en stor rest i en sänka. De är nu för tiden antingen vattenfyllda eller tomma.

– Leden går till viss del uppe på en mäktig åsrygg. Men leden är enkel att vandra, gamla som unga kan vara med, säger Anders Mattsson.

De senaste åren har leden även anpassats för cykling. De sex milen tar cirka 4–5 timmar att tillryggalägga.

– Vare sig man går eller cyklar kan man ta leden i deletapper. Och självklart kan man gå bara en bit av leden, det finns många möjligheter, säger Anders Mattsson.

Längs leden finns flera vindskydd och även en övernattningsstuga, där först till kvarn-principen gäller. Annars går det utmärkt att sova i tält om man vill övernatta ute i naturen.

– En del brukar bara ha med sig en hängmatta. Den är lätt att bära och när det blir kväll hänger de upp den mellan två träd. Smart och praktiskt, fast jag rekommenderar myggnät, säger Anders Mattsson och skrattar.

Isälvsleden är väldigt omväxlande, allt från vackra dynlandskap, mäktiga rullstensåsar, myrar och sandhedar till sagobetonad gammeltallskog och stränder. Leden har även en vattenpassage där besökaren måste ro sig över. Det finns två roddbåtar med cykelställ, så att det alltid ska finnas båt på båda sidor.

– För den som gillar att fiska går det att köpa fiskekort online. Längs leden får man ofta bra med fisk. Kanske man till och med kan fånga sin egen middag? säger Anders Mattsson och tillägger att det finns eldstäder vid varje vindskydd och en grillplats vid övernattningsstugan, som även har en vedspis.

Vid vindskydden, som ligger nära vattendrag, finns det också ved. Veden transporteras dit med skoter, på vattendragets is, så långt in på vårkanten som möjligt.

Anders tycker att det är inlandsisens framfart och hur den har omformat naturen som är den största fascinationen med Isälvsleden.

– Det går att göra en kilometers avstickare från leden till Lerfallet, där vattnet har bildat ett miniatyrlandskap av aktiva slamvulkaner. De kan bli mellan en halv meter och en meter i diameter och är särskilt aktiva då det regnar. Då puttrar det och fräser ur dem, säger Anders Mattsson.

Han tror att leden kommer vara välbesökt i sommar, precis som förra sommaren.

– Det är en fantastisk led som jag tror att de flesta uppskattar. En enklare vandring med mindre kullar och åsar och en rejäl dos historia med inlandsisens skapelser och stenåldersboplatser. Ett äventyr för hela familjen.

FAKTA

• Isälvsleden är en vandringsled mellan Vindeln och Åmsele i Västerbottens län. Leden är cirka 60 kilometer lång och sträcker sig genom ett fantastiskt landskap som skapats av inlandsisen för många tusen år sedan.

• Längs leden finns flera vindskydd samt en övernattningsstuga. Leden är mycket omväxlande och innefattar även en vattenpassage där man måste ro sig över med båt för att kunna fortsätta vandra.

• Leden är anpassad för både vandring och mountainbike och är uppdelad i sex etapper.

• Extra bra för barnfamiljer! Etapp tre går mellan Hällnäs och Hjuksån och är bara tre kilometer lång, med rullstensåsar och en underbar utsikt över Vindelälvens dalgång.

• Med stugövernattning! Etapp fyra mellan Hjuksån och Valfrid Paulsson-reservatet. Etappen är 16 kilometer lång. Här finns båtöverfarten till Missutjärns övernattningsstuga (ej bokningsbar), flera grillplatser och spännande natur. På etappen kan du också göra en avstickare från leden och vandra till Lerfallet med sitt miniatyrlandskap av lervulkaner.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.