Artiklar > I Slagugglans skog

I Slagugglans skog

Av: Hagel

En av de mer stämningsfyllda äventyr du kan ge dig ut på i den svenska naturen är att ge sig ut i skogen i den mörka natten.

Är du i rätt område så kan det bli det livs upplevelse med månsken och ugglor som ropar över den frusna skogen...

Mitt favoritområde är naturreservatet Florarna i norra Uppland. Ett område som till vissa delar är skyddat som naturreservat, men tyvärr med stora delar utanför reservatet där modernt skogsbruk bedrivs. Men bruket kan tyvärr mer beskrivas som skövling.

Men Florarna erbjuder när förhållandena är rätt....myrar och sjöar...gammal skog.....is på myrar och sjöar med skarsnö på....perfekt att ta sig runt på skidor.....är det dessutom vindstilla och månsken...och maximalt minus 10-12 grader....då är det dags ifrån mitten av februari och fram till mitten av april att i skymningen glida fram på skidor....göra regelbundna stopp och lyssna.

I skymningen kan du ha tur att få höra vår minsta uggla, sparvugglan, sitta och vissla i någon mindre gran- eller talltopp. Har du tur kan du komma riktigt nära och möta "sparvens" fräna blick...."vad gör du här" utstrålar hela den lilla tuffa ugglans attityd.

När det skymt ytterligare kan pärlugglorna komma igång med sina spöklika långa popopopo....över den månljusa nattliga skogen. Den sitter någonstans inne i Andersöns mörka granskog.

Kroppen kittlar av vällust....stämningen är trolsk.....och vacker....

Vi skidar vidare ut mot Stormossarna....när vi kommer i höjd av Gammelholmen (norr om Orrholmen) så isas blodet och allt hår reser sig på kroppen...ett mycket dovt och djup "vo-ho" hörs uppifrån Gränöarna......ugglornas kung på Florarna, slagugglan, har gjort sig hörd.

Nu ska det sägas....att ovanstående nätter är ovanliga.....ofta kan man vara ute många nätter utan att höra något annat än sitt eget hjärta och andhämtning......ibland kanske man hör en hes räv i fjärran.....eller ett skrämt skällande rådjur....som också om det är oväntat kan få en att studsa.

Men vill det sig...så kan den trolska ugglenatten...med flera arter samtidigt bli ett av ditt livs händelser....det kan jag garantera.

Slagugglan på jakt

Lite om naturreservatet Florarna

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-02-17 18:26   äventyrssugen
Man tackar för en aptitretare. Det får nog bli någon ugglekväll framöver.
 
2012-02-17 23:20   Minnatur
Vilka häftiga djur ugglorna är.. Tack för berättelsen...
 
2012-02-26 11:43   Anders Petrén
Det suger - inte i den moderna betydelsen utan snarare i en känsla av att våren snart är här och det är tid för uven med stort B här på västkusten. Tänkte prova nån natt i Svartedalen norr om Kungälv - ett vildmarksområde som, under senare år, tyvärr råkat ut för det moderna skogsbruket. Är det nån som har tips på en bra lokal för denna övning?
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in