Artiklar > Satellitkommunikation på fjällturen
Sponsrat innehåll från Fjällcom

Satellitkommunikation på fjällturen

För många är friluftslivet den ultimata friheten. Man lämnar det stressiga vardagslivet och låter alla sinnen känna in naturen som vi har utvecklats med under miljontals år.

Att vara ute i naturen betyder att vara borta från stressande folkmängder, högljudda fordon och ständigt pipande telefoner. Ibland betyder det att inte kunna kommunicera alls med omvärlden. Att vara fri idag är att vara helt frånkopplad.

Men när vi befinner oss långt ute i naturen kan man också känna sig mindre säker. Man befinner sig kanske i en ny miljö där nya upplevelser plötsligt kan uppfattas som hotfulla. En vacker dag kan vädret slå om till storm och försvåra orienteringen. Skratt och lekfullt skuttande blir plötsligt  begränsande kanske på grund av en skada med smärtor som förhindrar att man fortsätter sin tur.

För att vara beredd på det oförutsedda bör man därför alltid ha med sig någon form av satellitkommunikation. På så sätt kan man alltid kalla på hjälp och i nödfall evakueras till säkerhet.

Att kunna kommunicera i nödfall betyder inte automatiskt att man måste vara ständigt nåbar, men det betyder att man KAN bli nådd när olyckan slår till. 

Varför räcker inte mobiltelefonen?

Mobiltelefonen är ett bra verktyg att ha med sig. Den är ett bra hjälpmedel för navigering med detaljerade digitala kartor. Den är både kamera och ett verktyg för att mäta sin puls och syresättning.

Men mobiltelefonen har tre huvudsakliga problem: batteriet kan plötsligt ladda ur och är känsligt för kalla temperaturer och fukt. Mobiltelefonerna är vanligtvis inte byggda för att tåla fall och stötar och täckningen kan vara mycket bristfällig - kanske saknas täckningen helt just när du behöver kalla på hjälp

Man vet aldrig när och var olyckan slår till, och även om många områden har bra täckning så bör man aldrig nöja sig med mindre än 100% när det kommer till nödsituationer.

Varför är satellitkommunikation den perfekta lösningen?

Satellitkommunikation ger dig 100% täckning över hela världen. På grund av att satelliterna befinner sig på mycket hög höjd är topografin normalt sett inte ett problem – signalen når även ner i djupa dalar.

Alla satellitenheter är designade för att tåla ditt äventyr: väder, extrema temperaturer, damm, vatten eller kraftiga stötar är inga problem och batteriet är dimensionerat för hög kapacitet och tillförlitlighet.

Hur kan satellitkommunikation hjälpa mig på min vandring i fjällen?

Satellitkommunikation är inte bara till för det extrema äventyret eller när något går fel. Även när allt går enligt plan så har du användning av det.

Under din vandringstur kan du låta dina nära och kära hemma vara delaktiga i ditt äventyr genom att skicka positioner eller fördefinierade meddelanden. Med bara ett knapptryck kan du lugna oroliga föräldrar eller pojkvänner. De sover bättre och du kan fortsätta din vandring i lugn och ro.

Kartan kan även laddas ner och sparas. Kanske vill du markera ut de allra finaste tältplatserna för att återkomma till dem i framtiden? Den hemliga hjortronmyren eller platsen där du äntligen fick se fjällgentiania efter flera år av sökande?

Ibland stöter man också på problem som inte kräver evakuering. Enkla problem som kan lösas med ett meddelande. Kanske blir du ett par dagar försenad på grund av vädret eller så behöver du av olika anledningar ändra din rutt. Att kunna kommunicera detta med ett enkelt meddelande är ovärderligt och kan förhindra oro och onödiga utryckningar av fjällräddningen. 

Om olyckan verkligen skulle vara framme så har du tryggheten att du med hjälp av SOS-knappen kan tillkalla snabb och professionell hjälp med din exakta position. Om du fortsätter att förflytta dig så uppdateras din position. Du kan även beskriva din situation för räddningstjänsten och få rätt hjälp till rätt plats. 

Nästa gång du beger dig ut på äventyr – glöm inte att ta med dig satellitenheten i ditt överlevnadskit. Vi önskar dig en god tur och att du bara skickar meddelanden som ”Allt är bra, jag sover här i natt!”.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2020-01-30 09:37   xoxoxo
Bättre att sluta noja, uppleva naturen och köra på. Att förbereda sig för allt som kan inträffa slutar bara med att man "slutar leva" och oroar sig för allt.

Alla försöker pracka på en mer och mer prylar. Vågar vi ens gå ut snart? För tänk omsatellittelefon också laddar ur!!!! Eller om du tappar bort den, kanske bäst du tar med två?
 
2020-01-30 10:57   fowwe
Det kan ibland vara befogat med en nödsändare. Samtidigt tänker många nuförtiden (som inte alls är lika vana vid naturen som tidigare generationer) att alla risker går att eliminera. Och vägen dit tycks vara en slags symbios med tekniken, liknande den vi har i vardagen hemma. Men att ibland kunna packa ner tekniken och enbart förlita sig på papperskarta och kompass är välgörande för själen. Naturligtvis tänker man även här igenom säkerheten och hur kontakt ska nås om något händer. För många turer är det tillräckligt med de nödtelefoner som finns i fjällstugorna, åtminstone om man är flera i gruppen. De får även användas för att meddela förseningar till anhöriga.
 
2020-01-30 11:27   smux
Tycker att det är ovanligt mycket faktafel i denna artikel vllket kan förvirra de vandrare som redan är osäkra på att ge sig ut i naturen eller fjällen utanför en ständigt uppkopplat värld. Är det en ren nödsändare man söker som har störst möjlighet att nå myndigheterna för hjälp när man verkligen befinner sig i ett medicinskt nödläge är en det en PLB som man söker (men som fowwe mycket riktigt skriver, går man på led eller i grupp av säkerhetskäl är de nödtelefoner som finns utplacerade i stugor många gånger fullt tillräckligt). Att satellitkommunikation alltid når fram i norra skandivaiens fjälltrakter är fel och beror helt på vilka satelliter och deras banor systemet använder. Bäst är polära sattelliter i de trakterna, då geostationära satelliter ligger mycket lågt över horisonten och ofta skymas av berg när man befinner sig i en dalgång.

Frågan är om inte detta är ett sponsrat inlägg, då alla bilder visar ett visst fabrikat och direkt dyker reklambilder upp på sidan för samma märke?
 
Svar 2020-01-30 11:46   xoxoxo
Vad kostar en PLB? 3-4000 kr? Rätt overkill.
 
Svar 2020-01-30 11:55   smux
Ja, jag gav knappt 3000kr för min. Dock inga andra kostnader för abonnemang etc vilket gäller för andra sattelitsändare. Så om man ser det över tiden kanske inte engångskostnaden för en PLB sticker ut. För mig och inte minst min familj är det är försäkring och trygghet, så kostnaden får vägas mot detta.
Hoppas jag aldrig behöver använda den.
 
Svar 2020-01-30 12:15   fjallcom
I provided the facts to this article so I can answer some of your concerns (in English as it comes more accurate..).
Just to mention that I have 15 years experience with satellite devices from the first PLB, SPOT, DELORME, Garmin and all models of Iridium, Globalstar, Thuraya and Inmarsat...
1. PLB was the first solution many years ago. It is a beacon which means only one way message which is to say you have a problem but you can not communicate. Rescue teams need more information about what is the problem and what do you need and many times with simple communication you can prevent SOS situation and save alot of money and efforts.
2. The emergency phones are great, If you can reach them in time.
3. The article is general and without getting into technical details. If one choose the right device one can have satellite coverage anywhere - in northern latitudes or high topography one need to choose orbiting satellite network such as Iridium.

4. Satellite device is not a replacement for knowledge, preparation and experience - it just allows one to be safer and to know that in case needed there is an option to call for help. It is also very useful for people that stay at home and sometimes worries, to know that all is ok.
 
2020-01-30 14:48   skogsbaronen
Känns onekligen som en sponsrad artikel....

Jag tycker det är jättebra att kunna kommunicera med familjen när jag är borta. Är man borta i en till två veckor så är det klart det är skönt för båda parter att slippa oro och undran.

Nödsändarfunktionen kan ju vara befogad ibland, men det var inte därför jag köpte min.
 
Svar 2020-01-30 18:03   scandiaca
Ja det borde vara tydligare markerat att detta är en annons, tog en stund innan jag upptäckte annonsmarkeringen själv.
 
Svar 2020-01-31 10:53   smux
Oseriöst att använda ett personnamn som artikelförfattare (kolla profilen på författaren så är det samma företag som dyker upp i alla pop-up annonser så fort du klickar på artikeln) när det i själva verket är ett företag som är återförsäljare och uthyrare av vissa marknadsförda produkter som ligger bakom. Artikelförfattaren (idag är namnet utsatt till Oded Levanoni och sitter i ledningsgruppen för det aktuella företaget (igår svarade han under psuedonym i sitt inlägg ovan).
Jag har inte synpunkt på texten eller svaret ovan, mer än det inte är helt objektivt, men att sälja reklambudskap för att lura kunden och utge det som seriösa opartiska artiklar är i mina ögon inte OK och brytar mot Utsidans regler.

Detta borde Utsidans redaktion sett och tydligt markerat som annons.
 
2020-01-30 21:31   dmitrij
Stänger av allt.
 
2020-01-31 12:22   xoxoxo
Jaha en sponsrad artikel som först inte var märkt som det? Oseriöst, tack för mig utsidan nu lämnar jag.
 
Svar 2020-01-31 13:21   Celeste_26
Nu är du allt lite kinkig. Glöm artikeln och gå till forumen istället. Du hittar inga bättre diskussioner om nödsändare än där!
 
2020-01-31 15:15   Christer Lindh
Tack för den här tiden då, xoxoxo.

Det är ingen artikel vi får betalt för, vi kör ett samarbete med Fjällcom som har en smidig tjänst för de gånger man känner sig vilja ha en satellittelefon/sändare med sig, och där Utsidan-medlemmar får en liten rabatt. Så därför satte vi inte Sponsor på den, vi använde istället vår andra variant med Partner-artiklar, för mer generellt innehåll som inte pushar en viss produkt. Som bekant kan man köpa/hyra dessa nödsändare mm på olika sätt.

Friluftsmeny har använt sådana tidigare för diverse recept och mattips, utan några synpunkter på att det då är annons - fast det legat annons från dem vid sidan av där man kunnat köpa ingredienser, dvs precis som en "content aware"-annons från Google.

Men här uppfattades det som mycket otydligare, så därför ändrade vi till Sponsrad.
 
Svar 2020-01-31 16:40   smux
Tack Christer för det förtydligandet. Jag tycker det är svårt att jämföra en artikel ang friluftsmat med säkerhet, och när jag först läste artikeln tolkade jag just den som en generell och upplysande artikel för säkerhet i fjällen och vilka kommunikationshjälpmedel som finns för att öka säkerheten. Något som är viktigt och ligger i allas intresse som vistas i dessa miljöer, och här är givetvis de mer ovana fjällresenärerna mer sårbara och lättpåverkade. När jag sedan läste texten saknade jag objektiviteten, vilka alternativ som finns, deras för och nackdelar, begränsningar och vad man bör vara observant på samt kostnaderna för olika alternativ. Det var först här jag insåg att detta inte var en upplysande artikel, utan reklam för en återförsäljare. Att man kan hyra utrustning för den som inte har återkommande behov och vill äga sin egen är bra, men det var just begränsningen till de erbjudanden Fjällcom har som jag reagerade på i en så viktigt ämne som säkerhet.
 
2020-02-06 22:03   Totteman
Mycket trams i kommentarerna. Det är en sponsrad artikel, vilket syns tydligt.

Jag kommer att skaffa mig en Garmin InReach Mini i år, av den enkla anledningen att jag kan få hjälp om jag på min solotur råkar illa ut.

Navigerar alltid med karta och kompass, vilket jag tycker är kul, men det har ju inte så mycket med säkerhet att göra, utan bara att kunna navigera. Mobil kan jag använda offline, för att på ett enkelt sätt se var jag är (om jag vill det). Annars har jag haft den för att ta bilder, men med min nya kamera så är mobilen endast för att kunna boka resor och annat när man har täckning. Jag vet ofta inte när jag ska hem, då den resan inte är bokad när jag börjar vandra.

Där jag går obanat går ingen annan, så en nödsändare känns bra tycker jag.

Sluttramsat från mig. Over and out.
 
Svar 2020-02-08 18:18   fowwe
Hej Thomas, jo nu syns det väldigt tydligt att den är sponsrad men det gjorde det inte från början. Därav "tramset". ;)
 
Svar 2020-02-10 18:36   Totteman
Tycker att det ska vara tydligt vilka artiklar eller recensioner som är sponsrade.. Då slipper folk gå i spinn.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!