Nyheter > Hela Sverige plockar skräp på lördag

Hela Sverige plockar skräp på lördag

På lördag uppmanar Håll Sverige rent oss att gå ut och plocka skräp! Det går att skapa egna skräpplockarevent för den som vill samla kompisar eller familjen och plocka tillsammans. 

Med appen Skrappen kan du registrera din skräpplockning. Läs mer om Skrappen.

Ned­skräpning som vi ser idag är ett resultat av både vanor och värderingar till normer och kunskap.

Det finns många anledningar till att vi människor skräpar ner, beteendeforskning visar att vi gör som andra gör och både grupptryck och sociala normer spelar roll för hur vi agerar. Finns redan skräp på en plats ja då är det lättare att skräpa ner själv. Ser vi någon som skräpar ner eller som plockar upp skräp så påverkar det oss då vi har lätt att ta efter hur andra gör.

Vanligt skräp som vi ser ute både på stan och i naturen är fimpar, snuspåsar, plastpåsar, plastflaskor och aluminiumburkar. Dessa har alla en lång nedbrytningstid. Här är några exempel: (uppgifter från Håll Sverige rents hemsida, se länk längre ner.)

Fimp - 1-5 år, men plastämnet i fimpen sönderdelas till mikroplast och kan ta upp till 100 år om det ens försvinner då.

Snus / snuspåse - snus är organiskt och biologiskt nedbrytbart men innehåller också giftämnen som tungmetallen kadmium som det lämnar efter sig. Påsen runt portionssnus är inte helt nedbrytningsbar. 

Tuggummi -  tar 20 - 25 år att bryta ner.

Papperspåse respektive plastpåse - en papperspåse tar det drygt en månad för att bryta ner. För en plastpåse tar det 10 - 20 år att sönderdelas till mikroplast, sen är det osäkert om mikroplasten ens bryts ner.

Glas och aluminiumburk - glas uppskattar man har en nedbrytningstid på 1 miljon år. Aluminium bryts ner på 200 - 500 år, i och med att metallen påverkas av korrosion bryts den mycket långsamt ner.

Äppel- päronskruttar - bryts ner på cirka en månad.

Läs mer om nedbrytning.

Till Hela Sverige plockar skräp.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!