Händer i helgen - Kulturarvsdagen och Vandringens dag

I helgen arrangeras flera vandringar och guidningar runt om i landet under kulturarvsdagen. Vandringens dag som vi skrivit om tidigare firas också under lördagen.

Av: ulindh


Alvastra klosterruin

Missa inte Kulturarvsdagen 2020, 11-13 september. Runt om i Sverige har lokala arrangörer ansträngt sig för att i år skapa trygga aktiviteter där deltagarna kan lära av historien. Temat för Kulturarvsdagen 2020  är Kulturarv och lärande – om lusten att upptäcka eller att inspireras av historien. 

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd arrangeras för att bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Såväl kulturmiljöer som kulturhistoriskt intressanta byggnader, anläggningar och personer står i fokus.

Ett annorlunda år

Det är ett annorlunda år med tanke på coronapandemin och råden om att håll fysisk distansering mellan människor. Detta påverkar såklart även Kulturarvsdagen som i år innehåller något färre programpunkter. Runt om i landet har dock många lokala arrangörer ansträngt sig för att skapa aktiviteter som ska vara trygga att delta i. Många av aktiviteterna hålls utomhus och somliga är helt digitala så att de kan upplevas på avstånd. Arrangörerna ansvarar lokalt för att myndigheternas riktlinjer hålls och är hjälpta av att besökare och deltagare är lyhörda och försiktiga.

Här finns alla anmälda arrangemang.

Här hittar du alla digitala arrangemang.

Om Kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days som årligen lockar över flera miljoner besökare till mer än 70 000 lokala evenemang. Samtliga Europarådets medlemsstater deltar i European Heritage Days. Det är det mest firade gemensamma kulturevenemang som delas av Europas medborgare.

Redan 1984 genomfördes Historic Monuments Open Day i Frankrike. Ett initiativ som snart spred sig till bland annat Nederländerna, Belgien, Storbritannien och Sverige. Europarådet instiftade European Heritage Days 1991.


Vandringens dag


Signaturled Norra Sörmland Foto: Sofia Kallner

Förra året lanserade Svenska Turistföreningen (STF) Vandringens Dag för att fånga upp det stora vandringsintresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att finna glädjen i att vandra. Det blev en succé med över 3000 deltagare och massor av inspirerande vandringsbilder från hela Sverige på sociala medier under #vandringensdag. Den 12 september är det dags för årets upplaga. Över 170 organiserade aktiviteter sker under dagen i hela Sverige.

– Redan innan pandemin har vi pratat om vandringstrenden, men under våren/sommaren exploderade det. Alla vill ut i naturen. Tittar vi bara på vår webb sökte 60 procent fler på vandring än förra året. Vilket visar på att Vandringens dag verkligen har en betydelsefull plats i våra kalendrar. Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige, säger Charlotte Grönlund, vandringsexpert på STF.

Under Vandringens dag ordnas massor av gemensamma aktiviteter runt om i landet. Några exempel; stadsvandringar, fladdermusspaningar, familjevandringar, fjällrävssafari, skräpplockarvandringar, pilgrimsvandringar, ö-vandringar, historievandringar och naturvandringar. Här finns såväl enkla, korta turer som längre hajker med övernattning. Men man kan också ge sig ut att bara vandra på egen hand. Det viktiga är att ge sig ut på en vandring denna dag. Vandringens dag kommer att äga rum den andra lördagen i september varje år.

– Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger Charlotte.

Allt om vandringens dag  

10 vandringstips
1. Klä dig ”lager-på-lager”. Hellre en tunn skaljacka och varm tröja än en varm jacka. Då blir det lättare att anpassa sig efter vädrets skiftningar.
2. Ha dubbla sockor. Tunn ullstrumpa närmast foten och strumpa över för att undvika skav.
3. Välj ett par riktigt sköna, väl ingångna skor, efter årstid och terräng.
4. Packa ned regnkläder, man vet ju aldrig hur vädret ändrar sig.
5. Ta med en riktigt god matsäck och vatten.
6. Glöm inte en påse att lägga ditt skräp i för att ta med hem.
7. Kom ihåg första förband inklusive skavsårsplåster.
8. Myggmedel, solskydd och toalettpapper är bra att ha med.
9. Packa lätt i botten och tyngre högre upp. Då blir det skönare att bära.
10. Packa mat och regnkläder överst så att du når det lätt.

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.