Artiklar > Gör egna "frystorkade" rätter - del 1 av 2

Gör egna "frystorkade" rätter - del 1 av 2

Det är ingen slump att frystorkad mat är så populär. Den är lätt att ta med sig, hållbar och dessutom snabblagad. Det går faktiskt att göra sin egen ”frystorkade" mat som du bara häller vatten över för att tillaga.

För att kunna tillaga måltiden genom att hälla hett vatten över den så måste den bestå av ingredienser som tillagas väldigt snabbt eller ingredienser som redan är tillagade. I det här fallet använder jag snabbris, tonfisken är från burk och redan tillagad. Så här gjorde jag denna rätt:

1. Först torkade jag 150 gram tonfisk i vatten i en torkugn, jag lät tonfisken ligga på teflonpapper men det går lika bra att lägga den på nät om den får rinna av en stund. 70 grader i cirka sex timmar.

2. Efter torkningen smulade jag den torra tonfisken, då kommer den att blötas upp snabbare.

3. Jag packade 15 ml olja i en vaccpåse som jag förslöt med en vakuumpackare, portionspåsen med sweet chilisås behöver jag inte göra något med.

4. Sedan är det bara att blanda allt och lägga till lite salt – färdigt! Påsen jag blandade i är en återvunnen (läs diskad) påse för frystorkat. De brukar gå att använda en gång till, sedan blir det hål i dem. Det som är bra är att de går att använda när du tillagar maten, det vill säga när du häller vatten över maten. Men det går förstås att tillaga maten i en kastrull.

5. När du tillagar maten lägger du i oljan allra sist när maten ät tillagad, annars absorberar maten vattnet sämre.

VIKT OCH ENERGI
160 g utan förpackning
Energi 690 kcal
Protein 40 g, fett 20 g, kolhydrater 85 g
Energiprocent (protein 24%, fett 26%, kolhydrater 50%

INGREDIENSER
140 g tonfisk i vatten som torkas
3 dl snabbris (3 min)
1 liten påse sweetchilisås
15 ml olja
Lite salt & peppar

+ 3 dl hett vatten


Torkad tonfisk


15 ml olja och 10 ml sweetchilisås


Snabbris och torkad tonfisk


En färdig rätt. Det är nu bara att ta ur påsarna och hälla på vatten!


Här hittar du några recept på snabba rätter!

  

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-05-22 10:49   68678
Betygsätt gärna: 5
Ser fram emot del II. Jag skulle gärna vilja se en bild på den serveringsklara rätten också.
 
Svar 2015-05-22 11:47   eric_tornblad
Den färdiga rätten är inte superspännade att se på (tänk på hur frystorkad mat ser ut), men så småningom kan det komma en bild på det också :)
 
2015-05-22 12:19   seobserver
Även förkokt ris, tex brunt fullkorn, kan torkas på liknande sätt.
 
2015-05-22 13:39   KGoransson
Betygsätt gärna: 1
Inte alls någon frystorkning ju? Vanlig hög-temperaturs torkning bara. Inte bra att göra med tex grönsaker om man vill ha några vitaminer kvar, då ska det torkas på låg temperatur.
 
Svar 2015-05-22 15:16   eric_tornblad
Hej Kurt. Riktig frystorkning är svårt, för att inte säga mycket svårt att göra hemma. Därav citat-tecknen med "frystorkat" Men det finns förstås frystorkar för hemmabruk om man har en plånbok som passar: http://harvestright.com/freeze-drying-at-home/
 
2015-05-22 21:39   seobserver
Riktiga frystorkar har riktigt låga temperaturer, bandmatning, undertryckspackning och lämpar sig för industriell miljö. Hör med din elleverantör om det går där du verkar.
För teckning av lånen bör anläggningen gå dygnet om, i många år.
Men visst går det. Även om tröskeln är mycket hög.
 
2015-05-23 00:50   xblp
Betygsätt gärna: 5
Lysande, ser fram emot många(?) andra recept :-)
 
2015-05-23 08:02   greendanger
Utan vatten klarar man sig inte länge, det gör man utan mat å andra sidan.
Korta turer över ett par nätter funkar snabbnudlar som bukfylla och energi.
Längre turer, då blir det helt annat, inte för jag torkat själv, men skulle vara kul och testa som ett allternativ, till något/några måltider. :-)
 
2015-05-23 08:28   niklas-73-
Betygsätt gärna: 5
Intresant tips och bra skriver.
 
2015-05-23 15:09   KGoransson
ja men varför då ljuga istället för att bara skriva sanningen, att det är vanlig torkad mat? frystorkad ger flier klick och mer reklampengar förstår jag, ment dåligt lura sidans medlemmar... kmr snart sluta läsa artiklar här.
 
2015-05-26 00:06   Christer Lindh
Kurt: "Citationstecken används även för att markera ett ord där man vill fästa uppmärksamheten vid att själva ordet används på ett ovanligt sätt eller att ordet ges en betydelse det vanligtvis inte har, ibland med en ironisk underton"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Citationstecken
 
2015-05-27 14:29   KLAGER
Den som torkar kokt ris, får nog ha tur att lyckas torka det fort. Eftersom kokt ris innehåller Bacillus cereus, och dess toxin är värmetåligt.
 
Svar 2015-05-28 10:57   eric_tornblad
Tack för den informationen Kurt! I just det här fallet använder jag snabbris. Har förtydligat detta i artikeln.
 
2015-05-28 17:39   cnygardh
Betygsätt gärna: 5
Kul att detta sprider sig. Kan tipsa om en bok med ett flertal recept på "påsmat" som man bara häller kokande vatten över. Hittade den på vildmarksmässan, den är skriven av Eric Tornblad och heter kort och gott Fjällmat. Har inte hunnit prova recepten än men det kommer.
 
2015-05-29 02:02   jardfelt
Betygsätt gärna: 4
Kurt Lager: Nykokt ris innehåller inte Bacillus cereus, men kan däremot innehålla sporer. Bakterierna växer till vid ungefär (4)10-55 grader och kräver dessutom rätt fuktighet (där kokt ris ligger på gränsen). Toxinet bildas vid ungefär 10-40 grader och upphettar du maten till runt 70 grader så överlever inte bakterierna. Vid 100 grader celcius (observera! Det är inte säkert att det är 100 grader celcius bara för att vatten kokar!) så överlever få sporer efter en stunds kokning av ris (1,2 till 7,5 minut). Detta kan självklart bilda bakterier men få sporer = mindre risk. Tryckkokar du maten (120 grader) överlever inte sporerna alls (i ris - oljig mat gör att sporerna överlever högre temperaturer under längre tid). Diarretoxinet avdödas vid fem minuter på 56 grader men det som kan orsaka kräkningar (toxin eller restprodukter) överlever över 100 grader under 1,5 timme.
Med andra ord - kokar du ris på vanligt sätt och sedan smetar ut det på en panna och in i ugnen på dryga 70 grader så är risken minimal (om inte obefintlig) att du blir sjuk av dessa bacillusker. Alternativt koka och kyl snabbt för att sedan torka (vilket dock är tämligen energislösande).
Det är med andra ord de gamla hederliga reglerna: Kyl mat snabbt och hetta upp mat till minst 70 grader innan du äter den.
 
Svar 2015-05-29 10:36   eric_tornblad
Vad du kan Jonas! Jag får konsultera dig när jag skriver nästa bok :)
 
2015-05-29 09:31   Gote de Toresa
Betygsätt gärna: 5
Toppen. Precis denna typ av artiklar är mina favoriter på utsidan.
Ansluter mig till den skara läsare som ivrigt väntar på nästa tips från dig. Keep up the good work.
 
Svar 2015-05-29 10:37   eric_tornblad
Tackar. I natt har jag torkat olika typer av potatis för att se hur det kan användas i snabba rätter som i artikeln - kommer i del två!
 
Svar 2015-09-24 17:15   eric_tornblad
Tack för peppen!
 
2015-05-29 21:01   seobserver
Tack Jonas att du i detalj redovisar hur ofarlig normal mathantering är. Som vi på min tid fick lära oss i skolköket. Stort tack!
 
2018-11-14 15:38   hansnydahl
Tack för en intressant artikel!
Cous-cous fungerar bra för mig då det bara behöver ligga och dra i hett vatten mellan 6 och 10 minuter. Om man gillar cous-cous är det ett problemfritt (så vitt jag vet) alternativ till ris.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in