Fossilfri drift av skidanläggningar 2027

Den svenska skidbranschen ska ha en fossilfri drift av sina anläggningar 2027. Det var ett av budskapen när branschorganisationen SLAO lämnade över sin Färdplan för fossilfri konkurrenskraft till näringsminister Ibrahim Baylan och miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Av: ulindh


9 branscher överlämnade sina färdplaner i samband med ett rundabord-samtal. Foto: Ninni Andersson

Den svenska skidbranschen ska ha en fossilfri drift av sina anläggningar 2027. Det var ett av budskapen när branschorganisationen SLAO lämnade över sin Färdplan för fossilfri konkurrenskraft till näringsminister Ibrahim Baylan och miljö- och klimatminister Isabella Lövin. Färdplanen har tagits fram inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

– Fossilfritt Sverige ger kraft och fokus i omställningen till ett hållbart samhälle. Att aktivt bidra handlar för oss om att ta ansvar, utveckla gästupplevelsen och ytterst att säkerställa vår branschs konkurrenskraft. Därför är våra mål högt ställda, säger Titti Rodling, vd för SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).

I färdplanen beskrivs vägen framåt. Den innebär bland annat fortsatta satsningar på biodrivmedel, introduktion av eldrivna snöskotrar och att anläggningarna själva producerar förnybar energi med hjälp av solceller och vindkraftverk. I vinter kommer bland annat utveckling av ett utbildningsprogram samt etablering av nyckeltal för rapportering att ske.

Vid överlämnadet till regeringen deltog näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Överlämnandet skedde i Stockholm vid ett rundabordssamtal. Ytterligare sju branscher lämnade då över sina färdplaner, bland annat dagligvaruindustrin, återvinningsindustrin och fordonsindustrin.

- Med denna breda uppslutning kring målet om netto noll utsläpp senast 2045 har Sverige goda möjligheter att ta ledningen i racet ut ur fossilsamhället. Därigenom kan vi samtidigt påverka de globala utsläppen och stärka vår konkurrenskraft internationellt, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

– Våra förutsättningar skiljer sig åt men vi delar samma utmaning, att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle. Vi vill visa vägen internationellt och inom besöksnäringen. Därför är det viktigt att politik och näringsliv träffas för att lära av varandra och tillsammans bidra till de konkreta lösningarna, säger Titti Rodling.

Omställningen i skidbranschen har redan börjat. Sedan 2018 har utsläppen från de 200 skidanläggningarna minskat med 40 procent, framför allt genom övergång till biodiesel i pistmaskinerna. Även snötillverkningen har blivit mer energieffektiv. Idag behövs bara en sjundedel så mycket el för att tillverka samma mängd snö som det gjorde för fyrtio år sedan.

Utöver aktiviteterna i själva skidområdet finns ett antal uppmaningar i färdplanen till riksdag och regering som berör skidresan i ett bredare perspektiv, bland annat att dubblera nattågstrafiken, behålla skattebefrielsen på höginblandade biodrivmedel och skapa ett kompetenscentrum med fokus på snö och vinterklimat.

Mer information om Fossilfritt Sverige och färdplaner för fossilfri konkurrenskraft.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.