Nyheter > För nionde året i rad - världens coolaste ...

För nionde året i rad - världens coolaste tävling

Den 15 februari 2020 genomförs i Skellefteå för nionde året i rad ett öppet Skandinaviskt Mästerskap i vintersim som också är en deltävling i världscupen i denna världens coolaste sport. Föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner, arrangerar tävlingen.

– Intresset för tävlingen ökar år från år och vi hoppas på fler än 400 startade från ett 20-tal nationer. Förra året hade vi för första gången tävlande från Mongoliet, berättar biträdande projektledare Jarkko Enqvist.

 De första nio årens tävlingar i vintersim har varit framgångsrika både sportsligt och mediemässigt

– Vi har haft media på plats från hela Europa och CNN har också gjort reportage från tävlingen, berättar Lars Westerlund, talesman för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

 Platsen för tävlingen blir densamma som tidigare. Skellefteälven mitt inne i Skellefteå, strax nedanför Bryggarbacken.

– Tävlingen har utvecklats till en folkfest som lockar tusentals åskådare som vill se och heja fram de tappra simmarna, berättar Mats Wahlberg, ordförande för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Vid tävlingen i vintersim simmar man 25, 50 eller 100 meter i iskallt vatten, som ligger på 0,2-0,4 grader.

– Förutom individuella tävlingar har vi även en stafett på 4x25 meter där båda könen måste vara representerade. Det är den mest spekulativa delen av tävlingen med mycket adrenalin i luften säger, Stina Renström som också är projektledare.

En annan populär tävling är hatt-tävlingen där de häftigaste badmössorna prisas.

Invigningen sker på kvällen den 14 februari och då genomförs också för tredje året i rad tävling i ”VakPoesi” där de tävlande framför en dikt stående i en vak. Förra året segrade Matthew Davenport från Liverpool. I år kommer det också att genomföras ett flertal andra kulturarrangemang i samband med invigningen.

Tillsammans med Mörkrets och Kylans Glada Vänner arbetar föreningen Skellefteå Sim med arrangemanget samt ett antal andra entusiaster som gillar den här typen av udda arrangemang. Tävlingen genomförs i samarbete med International Winter Swimming Association – IWSA. Huvudsponsor är Skellefteå kommun.       

Varje söndag klockan 13-15 fram till tävlingen finns möjlighet för intresserade av vintersim att träna i Mörkrets och Kylans Glada Vänners tio meters långa vak i älven intill Café Kajutan i Stackgrönnan.

Mer om tävlingen och anmälan.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook