Fjälledare skapar intresseorganisation

Den 3-4 november samlas fjälledarutbildare i Östersund. Syftet med mötet är att bilda en intresseorganisation för utbildare av fjälledare.

Av: admin

Den 3-4 november samlas fjälledarutbildare i Östersund. Syftet med mötet är att bilda en intresseorganisation för utbildare av fjälledare.

I dag finns ingen intresseorganisation för fjälledare. Det vill vi skapa. För att vi ska hålla en hög klass på utbildningen är det viktigt att vi som utbildar fjälledare arbetar tillsammans, säger Urban Axelsson, utbildningsansvarig Campus Åre.

Många utbildare arbetar enligt fjälledarnormen. Den har skapats för att ge besökare säkra och trygga fjällvistelser. Fjällsäkerhetsnormen har använts i fyra år och ca 250 personer har examinerats efter genomförd utbildning. Dessa personer är nu verksamma som skid- och vandringsguider, eller som guider inom verksamheter som jakt, fiske, skoter eller hundspann.

Fjällsäkerhetsrådet ser positivt på att en intresseorganisation för fjälledare bildas. Det stärker såväl utbildningen som fjälledarnormen. Vi tror att det är av stor betydelse att organisationen erbjuder även examinerade fjälledare möjlighet att söka medlemskap. På så sätt kan vi få en bred förankring av normen i branschen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd.

Utbildningsnorm för fjälledareTurismen i fjällen har utvecklats snabbt. En varierad flora av arrangörer som erbjuder upplevelser i fjällen har vuxit fram. Fjällsäkerhetsrådet har sett ett tydligt behov av en gemensam standard för utbildning av fjälledare. Därför togs Fjälledarnormen fram.

Jag kan se tre arbetsuppgifter för intresseorganisationen. Att arbeta likartat med utbildning om fjällsäkerhet, att marknadsföra fjälledarnormen och att påverka myndigheter och organisationer, säger Urban Axelsson.

Läs mer om Fjällsäkerhetsrådet
Mer information om Fjälledarnormen

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.