Fiskeriverket vill lösa fiskkrisen

Fiskeriverket vill lösa fiskkrisen med satsning på sportfiske

Av: ulindh

Fiskeriverket redovisar idag i en rapport till regeringen uppdraget att föreslå en strategi hur man kan utveckla sportfisket och fisketurismen i Sverige.
- Fiskeriverkets rapport är i många stycken banbrytande och förslagen kommer om de får regeringens stöd att förbättra fiskbestånden och möjligheterna till sportfiske för över en miljon Svenskar, kommenterar Sportfiskarnas Generalsekreterare Stefan Nyström.

De viktigaste arterna för sportfisket och fisketurismen är enligt Fiskeriverket abborre, gädda, öring, lax och torsk. Fiskeriverket visar i sin rapport att det samhällsekonomiska värdet av sportfisket och fisketurismen överstiger det traditionella yrkesfiskets. Sportfisket skapar långsiktigt hållbara arbetstillfällen i områden med en annars svag arbetsmarknad samtidigt som påverkan på fiskbestånden är marginell.

- Äntligen tar Fiskeriverket tag i taktpinnen och föreslår att Sverige ska vara ett föregångsland med högre nationella mål för fiskebestånden än inom EU med syfte att optimera bestånden och den ekonomiska avkastningen, säger Stefan Nyström.

I rapporten pekar Fiskeriverket särskilt på de stora samhällsekonomiska vinsterna med att förbättra sportfisket i tätortsnära områden och i områden med stor potential för fisketurismen.
- En klok satsning. Att underlätta för medborgarna att komma ut i naturen och röra på sig samtidigt som man fångar en nyttig middag borde vara en prioriterad satsning med dagens folkhälsoproblem, kommenterar Stefan Nyström.

Fiskeriverket föreslår också att sportfisket och fisketurismen ska prioriteras i vildlaxälvar som Torne älv, Kalix älv, Vindelälven, Byske älv, Mörrumsån, Ätran och Örekilsälven. Om regeringen går på Fiskeriverkets linje kan sportfiskare och fiskerättsägare i älvdalarna se fram mot att vildlaxen snart tillåts att fritt vandra tillbaks till sina lekplatser i älvarna istället för att fångas i havet.
- Genom en sådan klok prioritering kan laxbestånden optimeras liksom det ekonomiska värdet av laxfisket, menar Stefan Nyström.

Enligt Sportfiskarna krävs det också pengar för att utveckla fisket.
- Många fiskbestånd och vattenmiljöer är hårt åtgångna av överfiske och miljöförstöring. Det löpande behovet för fiskevård är 60-100 miljoner kr. Regeringen måste skjuta till dessa medel omgående, avslutar Stefan Nyström.

Läs rapporten

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2007-12-11 19:37   bj_orn
Man får ju hoppas att det går på föreslagna valen i den rapporten. Så ser det lite ljust ut i alla fall.
 
2007-12-29 18:09   Avslut090305
Det är nu uppenbart att Fiskeriverket och ansvariga i regeringen spelar undertäcket med fiskerinäringen:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=728657
Protestera genom att skriva under namninsamlingen:
http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Torsk
 

Läs mer

Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ...
Sjunde deltagaren till Äventyrliga dagen blev Nathalie, 18 år från Timrå som kämpat mot utbrändhet och depression. 1 kommentar

Efter äventyret

Hur är det att komma tillbaka efter att ha varit ute i vildmarken i 50 dagar. Det har nu gått fem månader sedan han kom tillbaka till civilisationen ... 3 kommentarer
Den första att få vara med om Äventyrliga dagen var Alexander, som gjorde en tidig vårvandring med isfiske. Här är berättelsen från det äventyret. 2 kommentarer
Södra Spanien omvandlar det deprimerande vädret hemma från vardag till en avlägsen störning i dina annars harmoniska semestertankar, och erbjuder ...

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...