Finn fartglädjen i Åre

Att närma sig molngränsen i hög fart, rustad till nutida riddare på en enda stor stålfjäder med hjul, är en fix närmast jämförbar med att ladda på med skidorna vintertid.

Av: leonsson

Att närma sig molngränsen i hög fart, rustad till nutida riddare på en enda stor stålfjäder med hjul, är en fix närmast jämförbar med att ladda på med skidorna vintertid. Och parallellen känns inte särskilt långsökt - med liftkort och hela paletten av ledalternativ så är downhillcykling nästan att se som en snöfri förlängning av skidsäsongen.

 

Sveriges mesta fjällsportort började hyra ut downhillcyklar på allvar för fem år sen. Sen dess har man verkligen skruvat upp det hela. Åre vintertid har helt klart många rätt men i konkurrensen med exempelvis alperna är det allt lite isigt och solblekt. Annat är det sommartid. Här finns 30 förstklassiga leder med 40 kilometer åkning och 870 höjdmeter, allt nåbart med ett effektivt liftsystem öppet 10–16. Åkningen står sig faktiskt i världsklass och här finner du flertalet elitåkare från olika hörn av världen som är i Åre och tränar under säsongen midsommar till sista september.

 

Vi är dock långt från proffs. Totalt två killar och tre tjejer som bilat upp från Stockholm via Sundsvall för att testa downhill och komma bort från todolistor och tunnelbaneträngsel. Ingen av oss har någon nämnvärd erfarenhet av just bergscykling även om de flesta har mountainbike rutin och två av oss cyklat från Åreskutan på den tiden det var stelt som gällde och handlederna fick ta smällarna istället.

Numera finns totalt sex uthyrare av dämpade fartupplevelser i Åre. Samtliga hyr ut cyklar i proffsklassen (ca 30.000 kr i inköpspris). För 700 kr per dag får du ett odjur med hjul samt de skydd du behöver för att landa skönt om du kör av. Vi hyr hos Åre skidsport och Åre mountainbike center och plockar ut två stycken Scott Gambler och tre stycken Giant DH Team.

Kabinbanan upp prioriterar vandrare så resterande platser ges ut till cyklister på kö vid sidan om kabinhuset. Liftkortet kostar 210 kr för en dags obegränsad åkning. Cyklingen har blivit etablerad och vi får ständigt köa bland femton–tjugotalet andra cyklister på väg upp. Väl i kabinen fylls den snabbt upp av leriga fjortonkilos metallhästar med tillhörande integralhjälmsryttare. Upp tar det en tjugo minuter och på den tiden hinner man antingen bli nervös eller bygga upp peppen för vad som komma skall. Klart är att berget är mäktigt även sommartid och det alltid är lika vackert att lämna det karakteristiska molntäcket i dalen som likt ett lock av bomull får de bergsovana att stanna i dalen pga “dåligt väder”.

 

Förutom Kabinbanan finns VM6:an och Hummelliften som dagligen tar främst cyklister, men även vandrare, skärmflygare och på senare år även zipline åkare uppåt. Lederna spänner från blå till svart och med ett flertal alternativ från toppen. Allt utmärkt i den ledkarta du får hos samtliga uthyrare (och kan se här www.arebikepark.com).

Vi börjar med den blå leden Easy Rider som ger en inledande öppen, stenig och bred stig som inbjuder till höga farter allteftersom man blir bekant med cykeln. Vi stannar titt som tätt och väntar in varandra och sänker pulsen. Att cykla nerför är riktigt slitigt även det och lederna är långa och krävande. Att närma sig molngränsen är en magisk känsla och även att passera igenom den. Under trädgränsen blir det smalare, tajtare och stundtals går det riktigt fort. Vi har så kul att vi glömmer allt annat och knappt kommer ihåg att äta.

Så småningom går vi vidare på röda leder och slutligen svarta. De röda bjuder på lekfulla tekniska stigar som ställer krav på koncentrationen. Svarta lederna är däremot lite tuffare och farten sjunker när det brantar på för mycket eller blir för tekniskt. Samtliga har snart flygit av eller rentav parkerat sin hoj i ett träd. Efter en dags åkning är kroppen duktigt sliten så det är skjuts in i  bastun för uppmjukning. Totalt kör vi fem turer från skutans topp på två dagar och det är inte en deciliter kräm kvar i kroppen när vi tvättar av cyklarna en sista gång på söndagen. Favoritlederna vi enas om är 1000m leden, Hällrajd, Hjulingen och Bräckebäcks leden samt Flinbanan som avslutning. Det är smärtsamt att skiljas från cyklarna och berget och abstinensen börjar göra sig påmind redan efter högersvängen upp på E14. Några mil senare har vi redan bokat in en till cykelhelg.

 

För mer info om cyklingen i Åre, besök www.arebikepark.com.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-10-06 20:12   -Ida K-
Ser ut som ni haft en riktigt trevlig helg! Mera sånt :)
 
2008-10-06 21:15   Leech
Trevligt trevligt, det måste man ju prova på nåt tag!
 
2008-10-08 09:26   jamo
Bra skrivet och snyggt fotat! *****
 
2008-10-11 18:09   jarmland
shyssta bilder
 
2008-10-31 21:23   claudio54
Jag vill åxå!! Kanske till sommaren.
 
2008-11-01 16:51   kajakmicke
Ser sjuukt kul ut! Måste prova! Grymt bra att man kan hyra cyklar som håller för behandlingen också.
 
2009-02-16 17:19   Islusen
Det ser ju jäkligt skoj ut... till och med jag som är är en fegis på cykel blir sugen på att testa. Extra plus för de väldigt snygga bilderna!
 

Läs mer

Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Andra delen av Lasses cykeltur genom östra Afrika. Den här gången får ni läsa om vägen till Karamoja i Uganda samt jakten på Sir Wilfreds Thesigers ... 4 kommentarer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.