Nyheter > Film inom grön infrastruktur - Fjällrävens ...

Film inom grön infrastruktur - Fjällrävens bestånd ökar igen


Ny kortfilm om fjällräven - som visar hur fjällrävsbeståndet ökat tack vare ett lyckat samverkansprojekt mellan Sverige och Norge. Filmen om fjällräven ingår i serien ”Grön infrastruktur i praktiken”.

Fjällräven är en av våra mest hotade däggdjursarter i Sverige, som främst på grund av den hårda jakt som bedrevs på fjällrävar i slutet på 1800-talet nästan utrotades. Redan 1928 fridlystes fjällräven i Sverige, men populationen har aldrig riktigt återhämtat sig. En viktig anledning till att fjällrävspopulationen fortsatt är låg är att de olika delpopulationerna befinner sig isolerade långt från varandra, vilket innebär att fjällrävarna har svårt att hitta en partner och föröka sig. Filmen ”Felles fjellrev” visar hur ett gränsöverskridande EU-projekt mellan Sverige och Norge knutit samman olika delpopulationer och fått den skandinaviska fjällrävspopulationen att växa, bland annat genom stödutfodring.

– Vi kan se en positiv utveckling sedan 90-talet då det fanns cirka 30 - 40 fjällrävar i fjälltrakterna runt Sverige och Norge. Idag har beståndet vuxit till cirka 300 - 400 stycken och det är värdefullt eftersom bevarande av arter även gynnar den gröna infrastrukturen, säger Ingrid Johansson Horner, projektledare för grön infrastruktur på Naturvårdsverket.

Fler filmer om Grön infrastruktur.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!