Nyhet > 2020-02-05

Felsimmande lax förklarar nytt laxbestånd i Vege å

2006 började lax dyka upp i Vege å i nordvästra Skåne, och sedan dess har mängden ökat stadigt. Nu har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på uppdrag av Länsstyrelsen Skåne DNA-testat laxen för att ta reda på var den kommer från.

Av: ulindh

2006 började lax dyka upp i Vege å i nordvästra Skåne, och sedan dess har mängden ökat stadigt. Nu har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på uppdrag av Länsstyrelsen Skåne DNA-testat laxen för att ta reda på var den kommer från. Undersökningen visar att Vege å-laxen sannolikt har etablerat sig när lax vandrat upp i ”fel” vattendrag för att föröka sig.

– Laxbeståndet i Vege å liknar andra bestånd på den svenska västkusten. Resultaten tyder på felvandrarna framför allt har kommit från Rönne å och Ätran, säger Kim Berndt, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Vege å ligger i nordvästra Skåne och mynnar i Skälderviken. Till skillnad från flera andra vattendrag på Västkusten har Vege å länge saknat lax, trots att det funnits lämpliga livsmiljöer. Ån har elfiskats sedan 1987, och lax påträffades först under 2006.

–Vi ville ta reda på om laxen i Vege å etablerat sig på naturlig väg eller om den introducerats genom exempelvis olagliga utsättningar, säger Kim Berndt.

Länsstyrelsen Skåne gav SLU i uppdrag att genomföra en genetisk undersökning av laxen i Vege å. DNA från lax i Vege å jämfördes med DNA från lax på svenska västkusten och Östersjön. Genom DNA-undersökningen sökte man kunskap om vilka laxbestånd som är genetiskt lika, och varifrån laxbeståndet i Vege å härstammar.

Undersökningen visar att laxbeståndet i Vege å liknar andra bestånd på den svenska västkusten och att laxbeståndet i ån sannolikt etablerades när lax från närliggande vattendrag vandrade upp i fel vattendrag för att föröka sig. Felvandrarna verkar framför allt komma från Rönne å och Ätran.

–Glädjande nog pekar resultaten på att laxen i Vege å har en normal genetisk variation, vilket gör beståndet mer motståndskraftigt mot förändringar i miljön, säger Kim Berndt.

Fakta:
Atlantlaxen är en havsvandrande fisk som lever huvuddelen av sitt liv i havet, men som förökar sig i sötvatten. Efter kläckning lever laxungarna ett par år i vattendrag innan de vandrar ut i havet för att växa till, för att därefter vandra tillbaka till det vattendrag där de föddes för att föröka sig. Det händer dock att enstaka laxar råkar vandra upp i fel vattendrag och parar sig med laxen från ett annat bestånd. Sådan felvandring gör att lax kan etablera ett nytt bestånd på platser där arten inte funnits tidigare eller där ett tidigare bestånd har försvunnit. Arten finns i Nordatlanten, och förekommer längs svenska västkusten och Östersjön i vattendrag där det finns lämpliga livsmiljöer.

För intresserade finns rapporten att läsa här.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Törs man dricka det vatten man stöter på längs Bergslagsleden? Majjen har letat upp alla kallkällor, brunnar och kranar han hört talas om som finns ... 5 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Njupeskär vattenfall i vinterskrud.
Har du sett järvungar leka vid sitt bo? Det har Göran. För mer än tjugofem år sen, men han minns dagen fortfarande. 5 kommentarer
Vårvintern är den bästa tiden om man vill ha chansen att höra ugglornas lockrop, det är på kvällen och natten de är aktiva. Här är de tre vanligaste ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.