Artiklar > Ensam med hund i Klövsjöfjällen
Sponsrat innehåll från Fjällcom

Ensam med hund i Klövsjöfjällen

Jag heter Lina och är utbildad Vildmark och Äventyrsguide efter att ha studerat yrkeshögskoleutbildningen på Campus Åre 2019-2020. Som examensarbete i utbildningen valde jag att tillbringa en vecka ensam på fjället utan tillgänglighet, skärmar, umgänge och intryck från omvärlden för att undersöka om det uppkom märkbara förändringar i mitt mående.

10-16 juni 2020 var jag tillsammans med min hund i Klövsjöfjällen utan möte med andra människor, ingen mobiltelefon, inget tält och inget stormkök. Som säkerhet hade jag med satellitsändaren InReach Explorer+ hyrd av Fjällcom AB. Genom denna sändare kunde jag larma SOS om en nödsituation skulle inträffa och skicka meddelande till tidigare utvalda mailadresser för att meddela att allt var ok. Enheten erhöll även bra funktioner så som karta, kompass, GPS och väderleksrapport som sträckte sig 30 timmar. Planen för veckan var att göra så lite som möjligt och se vad naturen och brist på intryck från omvärlden gav mig.

Under projektet drömde jag mer om nätterna och lyckades komma ihåg dem när jag vaknade. Jag hörde, reflekterade och njöt mer av naturens egna ljud. Jag intresserade mig för saker som jag annars inte haft tid att lägga märke till, såg detaljer som jag tidigare inte sett. Eftersom jag fick en sinande ström av sociala och digitala intryck väckte det mest otänkbara nyfikenhet. Jag funderade på frågor jag annars lätt tar hjälp av andra eller mobilen att finna svar på, gick upp på bergstoppar och upptäckte hur bra jag mådde av att se nya platser från ovan. Upptäckte också att jag la tid på att reflektera över vad som gör mig orolig och vad som ger mig lugn och trygghet.

Jag märkte dock att jag ofta hade en dragningskraft till satellitenhetens lilla skärm och till min armbandsklocka när känslan av ensamhet smög sig på. Känslan kring att vara ensam under projektets gång gick upp och ned. Ibland kändes det riktigt härligt, ibland mindre kul. Eftersom jag hade min goa och lekfulla hund med mig blev ensamheten aldrig så påtaglig, utan henne hade det nog varit lite tuffare.

Att vara utan digital tillgänglighet i en vecka gav mig möjlighet att få uppleva total närvaro, vilket var en häftig erfarenhet som jag önskar alla att få känna. Att vara utan social kontakt en längre tid väckte däremot känslan av att inte höra till. Vilket jag i efterhand har förstått är en ren överlevnadsinstinkt som vår hjärna kickar igång då vi förr inte klarade oss helt ensamma. Delad glädje är helt klart dubbel glädje!

Efter denna vecka insåg jag hur mycket tid och fokus det digitala faktiskt snor åt sig. Utan telefon och ständig uppkoppling såg, hörde och kände jag mer av det som skedde i nuet. Nu efteråt har jag börjat gilla tystnad och egen tid mycket mer. Ju oftare vi går tillbaka till den ursprungsvärld som vår hjärna från början är formad för, där vi helhjärtat gör saker för upplevelsens skull, inte bara för att dela det i sociala medier - desto oftare tror jag vi lyckas känna mer närvaro i nuet.

Satellitsändare InReach Explorer+ var en stor trygghet att ha med under detta projekt. Klockren service från första till sista kontakt – Stort tack! Rekommenderar varmt detta vidare till andra.

Idag finns jag i Åre och driver det nystartade guideföretaget Mer av Mindre, som erbjuder skärmfria fjällupplevelser med fokus på avkoppling från vår uppkopplade vardag.

Text av: Lina Rundbom

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!