Dyklogg

Bo Rosén har testat Giant Stride Multimedia Logbook, en dyklogg för hemmadatorn.

Av: Bo Rosén

Recension : Giant Stride Multimedia Logbook

Halvdan elektronisk loggbok

Visst är det lockande att kunna ha sin dyklogg i datorn. Det blir snyggt och prydligt och datorn ger ju fantastiska möjligheter till olika sorters bearbetning av när, var och hur man dyker.

Snyggt gränssnitt
Giant Stride Multimedia Logbook har ett snyggt och tilltalande gränssnitt. Kärnan i programmet är loggboken med uppgifter som datum, dykplatser, tid och djup. Dessutom finns en dykplatsdatabas, register över dykkompisar och prylar samt möjligheter att koppla bilder och ljud till sin loggbok. Viss statistisk bearbetning finns inbyggd som standard, det går till exempel att få se en graf över sin luftförbrukning räknat i fri luft, liksom en lista över "best and worse" där man ser djupaste, längsta, kallaste dyk och så vidare.

Tråkig summering
Det känns som att GSML är på god väg, men jag skulle inte vilja rekommendera någon att använda den som den ser ut idag. Det finns ingen möjlighet att se sina dyk i listform, annat än om man skriver ut en "summary" som blir väldigt torr och tråkig. Man kan inte heller sortera sina dyk på olika sätt. Det första dyk man skriver in får nummer ett, oavsett om man senare vill föra in dyk som man gjort tidigare. Visserligen finns en funktion som heter "re-number dive log", men när jag försökte använda den så försvann ett dyk helt, och ett annat kopierade sig själv. Skumt.

Ännu allvarligare är att det verkar väldigt lätt att av misstag ändra något i tidigare dyk. Eftersom det inte finns någon möjlighet att se dyken i listform utan bara dyk för dyk kan det bli lite stökigt att sedan i efterhand försöka kontrollera att allt blev rätt. Jag lyckades strula till det med bara tre dyk inlagda, men det kanske säger mer om mig än om databasen.

Vill du pröva loggboken själv så finns en 30-dagars demoversion att ladda ner på Giant Strides hemsida Om du sedan vill köpa programmet kostar det 20,88 dollar (knappt 300 kronor).

Min rekommendation: använd papperslogg och köp luftfyllningar för pengarna i stället.

Bo Rosén

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ...
En reseberättelse om en utflykt till Similan Islands utanför Khao Lak i Thailand. 1 kommentar
Visst erbjuder Gotland fina möjligheter till friluftsliv. Kolla på den här filmen för inspiration och tips på platser att besöka. 3 kommentarer
Att dyka natt är en mycket speciell upplevelse som inte kan beskrivas med ord. Här kommer en skymt av upplevelsen tillsammans med en del tips för ett ... 2 kommentarer
Sen eftermiddagssnorkling strax utanför den kosmopolitiska Ladiko bay. Ett möte med en av medelhavets mest graciösa varelser.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.