Börja kitesurfa - kitesurfinginstruktörens tips på vägen

Johan Vastero är svensk kitesurfinginstruktör utbildad i spanska Federacíon de Vela (Spanska Seglingsförbundet). Han är verksam på Teneriffa, där han tillsammans med Evelin Vastero driver sportcentret Chohoo och arrangerar kitecamps i surfbyn El Médano. Här delar han med sig några tips för att komma igång med kitesurfing.

Av: vastero

Grattis om du bestämt dig för att börja kitesurfa! Det är det första, största och viktigaste steget för att så småningom kunna hoppa och leka med hjälp av vinden, rida vågor utan att behöva paddla, eller bara cruisa fram och tillbaka med vinden fladdrande i håret.

Cruising
Om man gör fel kan kitesurfing vara en mycket farlig sport, därför är det bäst att börja med en kurs – inte bara för din säkerhet men också för andras säkerhet. Det första steget är alltså att hitta en kurs och förstås en plats att gå kursen på. Kitesurfing växer för varje år, så hittar man bara ett ställe med bra vind, en öppen och långgrund strand utan för många badare, eller om det blåser på öppet vatten och det finns en säkerhetsbåt, kan man ge sig på att det åtminstone finns någon som håller kurser på platsen.

Playa sur
När man ska välja var man ska lära sig att kitesurfa, så är vinden en av de främsta faktorerna att ta hänsyn till. Själv åkte jag och min fru till Tarifa för att lära oss, men lyckades under en månads tid att endast genomföra en kursdag p.g.a. att det blåste det för mycket eller inte alls. För att man ska lära sig behöver man alltså några dagar med ihållande vind, varken för svag eller för stark. Det finns flera platser runt om i världen med bra förutsättningar för att lära sig på. I Sverige blåser det bäst på våren och hösten.

Surfcenter
Nästa steg är att välja skola och instruktör. Det är viktigt. Kolla att skolan är seriös och har utrustning som passar dig. Är du på kallare breddgrader är det viktigt att skolan har en våtdräkt som passar. Försäkra dig om att det finns hjälm och skyddsväst när du börjar använda större drakar. Fråga om skolan har försäkring, kolla annars upp vad du själv har. Ta reda på om de använder säkerhetsbåt eller hur de jobbar med säkerheten. Säkerställ att du inte behöver betala om det t.ex. inte är någon vind. Det är förstås bra om du kan få skolan eller instruktören rekommenderad från någon. Det flesta är hyvens, men det är bäst att vara på den säkra sidan. När du väl valt skola är det dags för själva kursen.

Instruktören
På kursen kommer du initialt lära dig att hantera draken. Instruktören kommer att gå igenom hur draken flyger, hur man styr och behåller kontrollen. När du väl har fått ordentlig kontroll på draken, så väl på land som i vattnet, är det dags att börja träna med brädan. För att vattenstarta gäller det att skapa tillräcklig kraft med draken för att komma upp. Innan du lyckas hitta rätt kraft kommer du förmodligen flyga över brädan ett antal gånger. Hur fort du lär dig, beror förstås på en samling av ovanstående samt din motivation och dina förkunskaper inom vind och/eller brädsport.

Surf
För kitelivet och kiteutvecklingen efter den första kursen gäller det att ha minst en lika dedikerad kompis som du själv. En landbaserad assistans kommer att underlätta väsentligt i början. Bra kitekompisar kan man hitta på en kiteklubb, ett kiteforum eller genom att åka på ett kitecamp. Nästa sak som man ska börja titta på efter den första kursen är utrustning. Din första utrustning behöver inte vara helt ny. Det slits mycket att lära sig så det kan vara bra att först skaffa begagnad utrustning. Däremot är det en stor fördel att börja med de nya så kallade bowkites som introducerades under 2005. I Sverige kan du klara dig i de flesta vindar med 12 m2 stor bow. Fördelen med detta är att du bara behöver lära dig kotrollera en drake som är mycket lätt att hantera, samt att du inte behöver skaffa allt för mycket utrustning. Oavsett vad du väljer, se till att utrustningen inte är för gammal och att den är utrustad med ett bra säkerhetssystem.

Men den kanske allra viktigaste faktorn för att du ska lära sig att kitesurfa, är att du har kul. Chohoo!

Chohoo

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2007-07-03 12:43   Zwillingen
Betyg: 3
Ganska intresserad av va man kan träna
upp sig på innan oxå.
 
2010-05-12 19:54   kiteboarding.se
Kontakta www.kiteboarding.se : ) Sveriges mest erfarna kitesurfing instruktörer!!!! : )
 

Läs mer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Länge har Björn imponerats av gamla och grova träd. Här får vi följa med i jakten på Sveriges trädjättar, som är lite svårare än man kan tro. Du ... 4 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Vinterövernattning

Natten mellan 19-20/3 spenderades ute vid upplandsleden.

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...