Nyheter > Boknytt

Boknytt

En vandring mellan vatten - 213 mil till fots mellan Strömstad och Storfjord av Johanna Öhrling

Sommaren 2016 vandrade Johanna Öhrling ensam från Strömstad i södra Sverige till Storfjord i norra Norge, längs hela den norsksvenska gränsen (Gränssömmen) och svenska fjällkedjan (Gröna Bandet). Det blev ett sicksackande över gränsen med vandring i båda länderna, genom fantastiska fjällområden och djupa skogar. Sammanlagt 213 mil, 115 dagar och 28 gränskorsningar. En vandring som visade sig bli tuff, slitsam, ensam - och helt fantastisk!

Det här är berättelsen om hennes äventyr till fots. Om det jobbiga och det fina. Om naturen, mötena och tankarna. Boken kan användas för att få tips och förslag kring vandringssträckor, vackra områden och fina övernattningsstugor, men mest av allt är det en personlig skildring om att vara ute och vandra i flera månader. Personer som själva planerar att genomföra en långvandring kan ha stor hjälp av all den praktiska information som finns i boken. I slutet av boken finns ett kapitel om vad Johanna lärt sig av denna långa vandring, samt packningslistor, statistik och dylikt.

Utdrag ur inledningen till boken:
”Det är svårt att sätta fingret på när det började, när idén att göra en långvandring först slog rot. Det var som en längtan som växte fram gradvis, så långsamt att det kändes som om den alltid hade funnits där. En längtan efter att göra något annorlunda. Att vara ute en hel sommar och se förändringarna i naturen och vädret. Att ta en ryggsäck och bara börja gå.”

Boken är 297 sidor och 61 av dessa är bildsidor. Utgiven av bokförlaget Type & Tell.

Träd - En vandring i den svenska skogen av Gunnar Wetterberg

Gunnar Wetterberg skildrar hur träden vandrat in, markens mysterier, samspelet mellan människan och skogen, skogens kluriga gubbar, de stormrika träpatronerna och skogsägarnas sammanslutningar. Han gräver i medeltidens sågkvarnar, massaindustrins genombrott och skogens framtid som kolsänka och oljeparentesens slut. I foton, kartor och målningar fångas det mesta, från flottningens vedermödor till trädens rofyllda skönhet. Boken tar även upp bränder även ur ett historiskt perspektiv. 

Antal sidor 250. Utgiven på Albert Bonniers förlag.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in