Artiklar > Baka på friluftskök

Baka på friluftskök

På mina fjällturer har jag så gott som alltid bakat bröd, eller rättare sagt stekt. Oftast har det blivit någon typ av tunnbröd med bakpulver som har ätits till frukost eller till någon soppa. Krabbelurer med smält smör vill jag också minnas att jag överraskat mina vänner med. Någon gång har jag vänt en kastrull uppochned över brödet på stekpannan för att skapa en ugn. Något jag konstaterat är i alla fall att det helt klart är värt den extra mödan och vikten för att få ett gott bröd på turen.


Stekning av tunnbröd med jäst i stekpanna.


En inte så tokig princip om man vill baka lite tjockare bröd.


Här ett oliv- och tomatbröd.

I arbetet med den nya kokboken ville jag testa nya sätt att baka på, i förhoppningen om att kunna få ännu godare bröd till min fjällfrukost. Rätt var det var så hittade jag en tillverkare extremt lätta spritkök på andra sidan Atlanten som hade experimenterat en hel del med just bakning Flat Cat Gear.

Inspirerad av dem började jag att testa principen där man bakar bröd genom att använda två kastruller. Man placerar det som ska bakas i dubbla kastruller med ett lock ovanpå, då kommer man väldigt nära principen för en ugn. Du kan använda i princip vilken typ av gaskök som helst, bara du kan reglera lågan till mycket låg effekt. Det är nödvändigt för att inte kastrullerna ska bli för varma (blir kärlen för varma kan de deformeras).

Ett riktmärke är att en halvliter vatten ska ta minst tjugo minuter att koka upp, då är effekten inte för hög. Jag hade faktiskt ett samtal med Trangia om att ”torrbaka” med deras kärl, men de rekommenderade att man inte skulle göra det. Och visst finns risken att kärlen blir deformerade, men som sagt, om man använder låg effekt och gärna ett lite tjockare gods som man ofta hittar på äldre kastruller är risken liten för att det ska hända något.

Jag har haft svårt att reglera värmen på Spritkök, men det kanske mest handlar om teknik eller erfarenhet. Något man ska akta sig för är att spriten blir för varm, vilket det kan bli om köket är dåligt ventilerat. Vid ett test i vårt kök stod lågorna ganska höga en gång, en mindre trevlig upplevelse. Det som hände var antagligen att spriten blev för flyktig i och med värmen och därför brann mycket häftigare.

Mina erfarenheter med gas har varit mycket bättre eftersom att lågan går att reglera mycket lättare och för att själva bränslet är utanför köket och inte riskerar att bli överhettat. Jag har aldrig provat att baka med dubbla kastruller med ett toppmonterat kök, just för att det finns en risk att gasbehållaren blir för varm om man använder ett vindskydd. Intressant är att trettio minuters bakning med en liten gasbrännare satt till mycket låg effekt endast förbrukade sex gram gas vid ett test. Det är inte särskilt svårt att räkna ut mängden gas om man väger gasbehållare före och efteråt.

För att baka med dubbla kärl behöver du:
– En stål- eller aluminiumkastrull UTAN beläggning.
– En mindre kastrull som får plats i den större. För värmespridningens skull får den mindre kastrullen gärna vara så tjock som möjligt Kastrullen till minitrangiat är väldigt bra men andra kombinationer fungerar också. Jag har även provat med en pajform i aluminium som har ett riktigt tjockt gods. (Den form jag provat är av märket Fat Dadio’s och köptes på Ebay). Försök där den inre kastrullen har varit i tunt gods med teflon har också varit lyckade, men där hade istället den yttre kastrullen ett tjockare gods.
– Ett lock eller en stekpanna som täcker båda kastrullerna. – Bakplåtspapper om du inte använder en kastrull i teflon.

En tjock pajform av märket Fat Daddio.

Hur du gör:
– Ställ den mindre kastrullen i den större
– Täck botten och sidorna på det mindre kärlet med bakplåtspapper (om du inte har en teflonkastrull) och lägg i det som ska gräddas.
– Tänd köket, reglera till mycket låg effekt och lägg på ett tätslutande lock.
– Kontrollera då och då att det inte bränns vid. I sådana fall kan du lägga några små stenar mellan kastrullerna. Tiden för bakning beror på flera faktorer som vind, tjocklek på det som bakas och så vadare, men brukar vara från tjugo till trettio minuter. Du kan kontrollera om det är färdiggräddat med en trästicka.
Det här sättet har kanske varit det mest framgångsrika: större kastrull med lite tjockare gods och med en mindre kastrull i aluminium klädd med bakplåtspapper inuti. Det tätslutande locket gör att inte värmen slipper ut och skapar därför en bra ugn. Ventilationen runt kastrullen och köket är också bra vilket gör att risken för överhettning är mindre än i ett trangiakök.


Här ser man samma lösning fast med lock.


Får man fresta med nybakad morotskaka kanske? Den här tog knappt trettio minuter att baka.

Pizzabröd
På den här bilden använder jag faktiskt bara en kastrull, med trangiaköket med vindskyddet som reflekterar värmen. Om man är försiktig kan man täcka hela ovansidan av köket med stekpannan eller ett lock, annars täcker du bara kastrullen. Med sprit som bränsle kan spriten bli för varm och flamma upp, därför använder jag alltid gas. Pizzan kan också tillagas i en stekpanna, dela då degen i två delar och stek på båda sidor – då liknar det mer en panpizza.

Ingredienser
1/2 påse pizzamix (250 g)
2 st solorkade tomater, hackade
1 tsk oregano + 1,5 dl vatten
* 50 g lufttorkad skinka
100 g lagrad hårdost (kan också torkas)

Förbered hemma:
Blanda alla torra ingredienser i en påse. Skinka och ost packas separat, vakuumpacka gärna.
På fjället: Täck botten på ett kokkärl med bakplåtspapper (behövs inte med teflonkärl). Blanda de torra ingredienserna med vatten (5 dl). Skär ost och skinka i bitar och knåda in i degen. Lägg i den mindre kastrullen och baka på låg effekt i 20- 30 minuter.
1450 kcal / 410 g 100 g = 353 kcal
Eric har skrivit boken ”Fjällmat - 84 recept på lätt och energirik mat som håller för en veckas vandring”, som ges ut av Calazo Förlag.

Han har tidigare skrivit storsäljaren "Torka mat" (Calazo förlag 2012).

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-04-30 19:52   Hopptimisten
Hej! När jag bakar kubb på vanliga spisen med samma princip med brödet i en inre gryta så har jag vatten i den yttre grytan som recepet påbjuder. Det tar ett par timmar att koka ett bröd på detta vis, men vattnet gör värmefördelningen jämnare. Gör man samma bröd i ugnen med bara en gryta tar det en timme.

Jag tänker att vatten i den yttre grytan kan göra skillnad om man inte har grytor i tjockare gods. Men det kan påverka tiden det tar. Nu gäller det ju mindre bröd än treliterskubb, så skillnaden är kanske inte så stor. Det kan göra det lättare att ha koll på värmen.
 
2014-05-01 09:16   Anders V
Sockerkaka ute är en höjdare. Smörj och bröa lilla grytan. I med kakmix (blandad i stora grytan). Stora grytan diskas och blir lock. Ställde den på varma stenar i en liten eld. Kanon.
Gör gärna dubbel pizza i stekpanna. Blir en praktisk handhållen pizza. Går åt lite gas.
 
2014-05-12 20:43   tysk fjällentusiast
Hej! En bra ide hur omväxlande du kan kök i natur. På tyska fins nagot likadan. Med den sama teknik är det också möjilög att baka Pizza. Lycka till!
 
2015-08-31 11:06   angerheim
Ett tips för att minska risken att kakan blir bränd i botten kan vara att lägga några mynt eller liknande mellan den yttre och inre kastrullen för att skapa ventilation mellan dem. Mer cirkulation och mindre bottenvärme.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in