Artiklar > Att bestiga Kilimanjaro med Swett

Intervjun är gjord av Christoffer Andersson.

Av Christoffer Andersson
“Den nakna vikingen” har cyklat från Portugal till Kina och åkt motorcykel från nordligaste Norge till Sydafrika. Idag driver Nicklas företaget Swett AB, ett av Sveriges snabbast
växande företag, som erbjuder vandringsresor i särklass till några av världens mest häpnadsväckande platser. Ett av Swetts resemål är Kilimanjaro, världens högsta fristående
berg, ett berg som reser sig högt över Tanzania och den afrikanska savannen. Jag ringde upp Nicklas för att stilla min nyfikenhet och ta reda på vad som krävs för att bestiga
Kilimanjaro.Varför ska jag bestiga Kilimanjaro med Swett?

För att vi går på en helt unik rutt på den norra sidan av berget där du slipper trängas med andra grupper. Vi har förstås en svensk guide med oss som ansvarar för säkerheten, och
som enda nordiska arrangör har vi med oss en svensk expeditionsläkare. Och dessutom har vi våra lokala guider, bärare och en fantastisk kock som låter oss smaka av Tanzanias matkultur.

Berätta om din personliga upplevelse av Kilimanjaro?

Det var faktiskt en av platserna där mina tankar på att utbilda mig till guide började. Jag åkte motorcykel från Nordnorge till Sydafrika, och det var under den expeditionen jag upplevde
Kilimanjaro första gången. Att uppleva naturen och den lokala kulturen på vägen mot toppen, det gjorde ett starkt intryck på mig. Och sedan dess har jag bestigit Kilimanjaro två-tre gånger per år de senaste fem åren.

Vad var det första du tänkte på?

Vänligheten hos den lokala befolkningen. Tanzania är ett väldigt gästvänligt land. De är ganska fattiga, men väldigt glada. Och naturen så klart. Jag kommer aldrig glömma när jag satt på motorcykeln och såg Kilimanjaro resa sig som en koloss över savannen. Makalöst vackert.

Vad gjorde du för att förbereda dig då?

Uppdraget var att bestiga det högsta berget i varje land längs vägen. Så jag hade en gedigen förberedelseperiod. Längre än vad de flesta brukar ha. Jag hade fått känna på acklimatiseringsprocessen och kunnat förbereda mig ordentligt mentalt.Vem skulle tycka om att bestiga Kilimanjaro?

Trots att det är världens högsta fristående berg så krävs det ingen klättring för att bestiga Kilimanjaro. Så alla har en möjlighet att göra det. Den äldsta vi har haft med oss var 77 år gammal. Jag har haft med mig en blind tjej. Vi har haft diabetiker. Astmatiker. Så det är många som har klarat det som, på grund av fysiska hinder, aldrig trodde att de skulle klara det.

Hur är träningsprogrammet anpassat för att bestiga Kilimanjaro?

Träningsperioden är lite längre än om du ska bestiga Kebnekaise till exempel. Vi rekommenderar att du börjar träna 1 - 1,5 år innan resan.

Hur kom ni fram till träningsprogrammet?

Jag har jobbat som personlig träningscoach i flera år. Och vi har sett att det är dem som följer våra rekommendationer som klarar av det bäst. Det är onödigt att uppfinna hjulet igen.
Träningen i sig handlar mycket om långa och lågintensiva konditionspass i backe. Det är bland annat därför vi arrangerar vandringsträningar i Hammarbybacken.

Hur många timmar i veckan borde jag lägga för att förbereda mig fysiskt inför en resa till Kilimanjaro?

Två vardagspass á en timme, och ett längre pass på helgen om två-tre timmar. Vill du träna mer så är det förstås bara bra. Men undvik tunga lyft på gymmet. Muskelbyggarna är de som
har det tuffast på våra vandringar. För deras kroppar kräver mer syre.

Hur fick gästerna förbereda sig inför den första resan som Swett arrangerade till Kilimanjaro?

Det finns tre områden man behöver förbereda sig inom. Den fysiska träningen, som vi redan har pratat om. Sedan är det utrustningen. Väldigt viktig. Du ska verkligen inte underskatta
Kilimanjaro, för även om det ligger i Afrika så kan det bli riktigt kallt på toppen. Då gäller det att man är förberedd med bra och varma vandringskläder och bra kängor. En varm dunjacka.
En bra sovsäck med bra liggunderlag. Den tredje förberedelsegrenen är det mentala. Vi brukar säga att man behöver ha tre starka anledningar till att ta sig upp till toppen. När du står inför tvivel under vandringen är det alltid en fördel om du har dina anledningar nedskrivna och att du har förberett ditt sätt att tänka.

Om du skulle sammanställa argumenten som gästerna motiverar sig med, vilka är vanligast?

Många gör det för att stärka sin relation. Göra någonting tillsammans och få en fin upplevelse. Då blir det mer att man ska komma upp för sin partners skull. Det har vi sett mycket 
av. Och komma i form är också en stark anledning. Många har en resa med oss som träningsmål.

Vet ni hur många som fortsätter träna efter en resa till Kilimanjaro?

Det är så lätt att falla tillbaka in i gamla vanor, så vi brukar rekommendera att man bokar in sig på en ny resa för att hålla tempot uppe. Men många gör en stor livsförändring i och med
en vandringsresa med Swett.

BRA ATT VETA

Hur tar jag hand om hygienen?

Varje morgon och kväll får alla gäster varsin balja med vatten att tvätta av sig i, och alla gäster får en portabel toalett.

En portabel toalett?

Ja. När vi började arrangera resor till Kilimanjaro märkte vi att resenärerna ofta blev dåliga i magen. Vi provade allting. Vi dubbelkollade allting. Såg till att maten var perfekt, att allting
var rent, att allting var noga förberett. Men det var när vi började med de portabla toaletterna som vi fick bukt på problemet. Och sedan dess har vi inte haft några dåliga magar på våra vandringsresor till Kilimanjaro.

Hur bor jag?

Innan och efter vandringen bor vi på ett fint hotell vid bergets fot, och under vandringen sover vi i rymliga fyrmannatält och samlas i större mässtält för att äta och umgås.

Vad äter jag?

Kocken serverar bland annat ris och fisk, potatis och kött och flera andra rätter under vandringen. Fyra gånger under resan transporteras nya färskvaror upp till kocken av lokala bärare.

Vad händer om jag inte orkar gå längre, eller om jag måste avbryta vandringen?

Vi har en bra evakueringsplan för Kilimanjaro. En guide går med ner tillsammans med bärare till lägre höjd till att börja med. Beroende på anledningen får du antingen åka till sjukhus eller direkt till hotellet och vila upp dig. På hotellet kan vi hitta på lite olika aktiviteter tills resten av gruppen kommer tillbaka.

Vad är viktigt att kolla på när jag väljer researrangör?

Att du inte underskattar förberedelserna och att vandringen pågår mer än 5-6 dagar. Du kommer må jättedåligt på grund av höjdsjuka om du har för bråttom. Och se till att arrangören är medlem i någon organisation som stödjer lokala guider och bärare. Vi är till exempel med i Kilimanjaro Porters Assistance Project, för vi tror på att bärarna ska ha det så bra som möjligt.

När är den bästa tiden att bestiga Kilimanjaro?

Januari-februari, juni-augusti, oktober-december. Under regnperioden mars-maj går det inte att bestiga Kilimanjaro. Mellan december och februari är det som varmast, och efter
regnperioden är det grönt och fint. På senhösten är det milt väder och behagliga temperaturer.

Kan jag bestiga Kilimanjaro på egen hand?

Nej. En licensierad guide måste alltid följa med på grund av den höga höjden.

Hur transporteras min packning?

Du bär 6-7 kilo på egen hand. Resterande packning transporteras av vårt bärteam. Du får inte bära mer än 10 kilo på egen hand. Är det mer så har du packat fel.

Vart kan jag läsa mer och boka min resa?

https://www.swett.se/bestiga-kilimanjaro/

 

Logga in

Tips!