Årets friluftskommun - Sundsvall

Sundsvall har utsetts till Årets friluftskommun på den årliga konferensen Tankesmedja för friluftsliv.

Av: ulindh

Utmärkelsen Sveriges friluftskommun utgår från en årlig undersökning av arbetet för friluftsliv i Sveriges kommuner. Kommunerna svarar på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter.

Sundsvalls kommun satsade förra året 15 miljoner kronor på att rusta upp skogar, parker, stigar och leder inom 300 meter från mindre orter på kommunens landsbygd. För tusentals boende har därmed den närliggande naturen blivit tillgängligare och tryggare. Skolor, föreningar och boende deltog i planeringen av upprustningen.

– Det är bra att friluftsfrågorna får en högre status hos kommunerna och att arbetet med naturvägledning och aktiviteter ökar, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

– Vi gläds åt att friluftsarbetet går framåt och vi ser att det finns mycket kraft i kommunerna. Det är också viktigt att se till att det arbete som idag görs, inte avstannar utan fortsätter att utvecklas, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

Strax efter Sundsvall följer Arjeplog, Bromölla, Kalix, Luleå, Tranås och Vilhelmina, som samlat ihop nästan lika många poäng. Den kommun som förbättrat sitt friluftslivsarbete allra mest under den senaste treårsperioden är värmländska Hagfors, som utses till årets förbättrare. 

Något som utmärker årets resultat är att alla former av naturvägledning och aktiviteter till olika grupper ökar jämfört med tidigare år. 14 kommuner samlar ihop maxpoäng på det här området, förutom Sundsvall även Karlshamn, Älvdalen, Nybro, Kalix, Luleå, Hagfors, Karlstad, Umeå, Vilhelmina, Västerås, Finspång, Linköping och Gullspång.

208 av Sveriges 290 kommuner deltog i årets undersökning av kommunernas friluftslivsarbete. Priset delades ut på Tankesmedja för friluftsliv i Stockholm den 18 april. 

Utmärkelsen Sveriges Friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Priset är 50 000 kronor. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.