24-timmarslopp i MTB

24-timmarstävlingar har funnits länge. Inom MTB-sporten är det dock en relativt ny företeelse som växer i popularitet med en rasande fart. Den 27-28 september är det dags för Stockholms och Sveriges första 24-timmars för motionärer.

Av: Zeb2

Sveriges första 24-timmarstävling i MTB för motionärer
Den 27-28 september är det dags för Stockholms och Sveriges första 24-timmars för mountainbikemotionärer.

24-timmarstävlingar är inget nytt. Den kanske mest kända är biltävlingen Le Mans som kördes för första gången 1923. Även inom cykelsporten har man sedan länge tävlat mot varandra i s k randonneurcykling på landsväg. Randonneurävlingar är visserligen inga rena 24 timmars lopp, men de går över mycket långa distanser. Den mest prestigefyllda tävlingen är Paris-Brest, där 120 mil avverkas på 90 timmars cykling.

Inom MTB-sporten är dock 24-timmars en relativt ny tävlingsform. Och det är en företeelse som växer i popularitet med en rasande fart.


24-timmars inom MTB
Det första 24-timmarsloppet för mountainbike kördes i USA 1994. Inne på tionde året har tävlingsformen lockat många och i år deltog fler än 30.000 personer i 24-timmarstävlingar i USA! 24h formatet har en egen serie som kallas ”24 Hrs of Adrenaline”. En annan stor arrangör är ”Sleepless in the Sadle”.

I Danmark har man varit igång sedan 1999 och i och med att Hørsholm24H kördes för femte året i rad, får man säga att tävlingen är väletablerad i Danmark. I Sverige kördes det första loppet 2001. Det var i Hemavan och det var ett stort mediaspektakel sponsrat av Red Bull. Deltagarna i loppet var inte motionärer utan låg på elitnivå. Även året därpå hölls tävlingen, men i år blev det inget Red Bull non-stop.

För motionärer växer allså tävlingsformen lavinartat utomlands, men i Sverige har inte mycket hänt sen Finnmarksturen startade. Någon 24-timmars för motionärer har ännu inte ägt rum. Nästa år planeras enligt rykten en hel 24h-cup i Sverige. Minst tre tävlingar är redan kända, men frågan är hur öppna dessa kommer vara för motionärer som vill delta för nöjes skull?


Vad går det ut på?
Ett 24-timmarslopp går ut på att man kör en rundslinga (ca 10 km) och att den som kört flest varv på 24 h vinner. Den allra "tuffaste" tävlingsformen i 24h lopp är solo, där en person kör hela loppet själv. Då gäller det att veta hur långt kroppen räcker, och att kunna dosera sitt energiuttag så att man under hela loppet tillför så mycket mat och dryck så att man orkar. Det är alltså inte högsta fart som räknas utan det gäller att minimera stoppen. Skynda långsamt under lång tid helt enkelt.

I 24 h lopp finns även lagtävling, och dessa genomförs mer på stafettsätt än på cykling/multisport sätt. Det är bara en deltagare från laget som får vara i banan per gång, och ofta har men en "token" (engelska) eller stafettpinne som skall följa med den lagmedlem som för tillfället tävlar.

2-, 3- och 4-manna är de vanligaste lagkonstellationerna, även om det ibland förekommer annorlunda uppställningar.


Sömnlös i Rudan
Tävlingen som håll ii helgen den 27-28 september, heter Sömnlö i Rudan. Arrangörerna i Rudan har, precis som vid starten i USA för 10 år sedan, en förhoppning om att kunna starta en ny form av tävling där betoningen ligger på nöje och deltagande. En plats bland top-10 är inte målet för deltagarna. Att tävlingen innebär en möjlighet att träffa likasinnade och ha kul med dem är det viktigaste skälet att ställa upp. Att testa sina egna gränser är givetvis också en viktig drivkraft.

Sömnlös i Rudan är sanktionerat av Svenska Cykelförbundet. Detta innebär att även cyklister med tävlingslicens kan ställa upp. De som alltså ändå är intresserad av en topp-placering bör starta i Solo-klassen redan i år, eftersom det i skrivande stund är färre än 10 cyklister anmälda för att köra hela dygnet själva. Nästa år måste man vara rejält vältränad för att ta plats i topp!


Banan
Banan, som tävlingen körs på, följer till stor del det mountainbikespår som SAMS (Sveriges Allmänna Mountainbike Sällskap) har anlagt i Rudans friluftsområde i Stockholmsförorten Haninge. På vissa ställen har dock SAMS dragit om spåret för att skydda naturen och göra banan lämpligare för distansen. Varje varv är cirka 8 km långt och beräknas ta cirka 49 minuter att ta sig runt.

Bansträckning för SAMS 8km spår

Tuff terräng
Det finns flera höjdpunkter runt spåret där de tävlande verkligen kommer att sättas på prov. Banan bjuder på såväl svåra klipphällar, som en dos rötter, och det kan vara halt vid väta. Det finns även hinder. Precis före frisbeefältet finns t ex en teknisk passage där de tävlande blir tvungna att lyfta cyklarna över en stor tall. Detta kostar på när man har mjölksyra. Men framförallt kommer de tävlande lära sig att frukta berg- och dalbanan, en dubbelbacke som verkligen suger energi.

Berg- och dalbanan ligger precis vid målområdet och utgörs av loppets två svåraste backar. Den första, Gambacken, har fått sitt namn för att de flesta som cyklat upp för den, hänger med huvudet som om de hade en gamnacke när de kommer upp. För de flesta tar Gambacken minst en och en halv minut att cykla upp för. Skidbacken, som är utmaning nummer två i berg- och dalbanan, är en fruktansvärt brant backe där de tävlande måste ta fart över en gammal bro för att komma upp. Backen avslutas med en belönande fartsnabb nedförsbacke som leder de tävlande tillbaka in i målområdet.


Målområdet
Start, mål och varvningsområdet är speciellt i ett 24-timmarslopp, då det är betydligt mycket mer liv och rörelse där än på ett traditionellt långlopp. Dessutom är det ju samma plats för alla aktiviteterna så allt det roliga händer på samma ställe.

För publiken erbjuder start- och målområdet den bästa möjligheten till dramatik och spännande dueller.


Bra service för de tävlande
Att tävlingen hålls i Rudan har flera fördelar förutom att det är en mycket rolig bana. Start/målområdet är lättillgängligt med kollektiva transportmedel från Stockholms Central. I anslutning till området finns det parkeringsplats med plats för 400 bilar.

Dusch, omklädningsrum och bastu finns naturligtvis, vilket möjliggjorts genom nära samarbete med Haninge Kommun som visat stort intresse för denna satsning. Viss, begränsad tältning kommer att tillåtas på området. Och det kommer att finnas effekt/bagageförvaring, så att överdragskläder och tillbehör finnas inom mål/varvområdet.

Glada, och något överraskade, arrangörer meddelar även att sponsorstöd varit förvånansvärt enkelt att få. Det som deltagare och publik kan förvänta sig är:
- Sportdryck och vatten i mängder
- Bananer
- Korv och korvbröd (för grillning)
- Generöst prisbord
- Cykelmekaniker på plats
- Punkaförsäkring (ny slang om man får punktering)
- Elektricitet för laddning av pannlampor och dylikt
- Rena strumpor efter loppet
- Överraskningar på natten
- Fotografering och ev filmning

Förutom detta kommer det att gå att hyra pannlampa på plats samt att köpa pannlampor och batterier till kraftigt reducerade priser. Detta innebör att även glada amatörer utan egen, dyr, pannlampa kommer kunna delta, om inte annat för att få testa på hur det är susa fram igenom mörkret.

Stefan Ljungstedt, (http://www.ljungstedt.nu/) kommer att vara tävlingens officiella fotograf. Efter loppet kommer man att kunna köpa bilder direkt från hans webbsite.


Vill utmana och ha kul!
De som driver arrangerar tävlingen gör det via en ideell förening som heter ”Ett Annat Lopp”. De är cyklister med erfarenhet från flera långlopp på MTB. Arrangörerna betonar att tävlingen är ett testskott och det framgår att det är deras egen längtan att få pröva en 24-timmars som fått dem att starta loppet.

Mattias Lindström, eldsjälen bakom tävlingen, hade hoppats kunna köra en tävling i Karlstad tidigare i år, men den blev aldrig av pga för få anmälningar. Därför tog han saken i egen hand.

– Att den tidpunkt vi har valt ligger efter den egentliga cykeltävlingssäsongen ser vi som positivt, det gör att fler intresserade kommer att kunna delta i vårt första arrangemang. Vi har ingen lust att vänta till 2004 för att köra igång, men nästa gång tar vi det gärna det en varm och ljus försommarkväll. Om inte annat så för vår egen skull, meddelar en snuvig Mattias.

Mattias ska alltså själv köra trots arrangörsansvar och en segdragen förkylning. Han kan dock inte cykla hela dygnet eftersom han också ska agera tävlingsledare och funktionär.

En annan av arrangörerna, Teresa Handley, har en avslappnad attityd till resultat i tävlingen.
- Tyngdpunkten ligger på deltagande, inte att vinna, och att överhuvudtaget fullfölja loppet blir en prestation som är större än att köra Vätternrundan eller Finnmarksturen. Av den anledningen har vi inte heller några prispengar eller fina pokaler, men någon form av väggprydnad ska vi väl få ihop till dem som fullföljer.

Jag vill inte missa premiären
Vid pennan till denna artikel finns en glad MTB-amatör. Jag körde nyligen 08XC på en medioker tid och skulle aldrig klara av att cykla mer än 12 timmar i sträck. Trots detta tycker jag att det är en rolig utmaning som ”Ett Annat Lopp” har kommit med. Det är även därför jag hjälper till med informationsspridning kring loppet. Jag ska själv att köra några timmar oavsett om mina kamrater ställer upp i det 4-mannalag jag försöker dra ihop! Om inte annat för att få ta del av stämningen och festen.

Mitt råd till dig som läsare är att inte ligga sömnlös och undra vad du missar. Kom dit själv och upplev stämmningen! Kommer du inte så lovar jag att återkomma med reportage om tävlingen nästa vecka.

/Sebastian Schattauer


Fakta
Mer information om loppet hittar ni på:

http://members.chello.se/ettannatlopp

Ni når tävlingsledaren på 08 500 202 10 eller via e-post, mattias.lindstrom@hotpop.com för vidare diskussion.

Sömnlös i Rudan stöds av: CK Falken, Mila, Pedalogerna, Powerbar, Cyclecomponents, Cykloteket, Tellus Cykel och Motor samt Haninge Kommun.

Klicka på länken för att komma till den officiella tävlingssiten:

Sömnlös i Rudan

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2003-10-21 12:59   Östanhol
Jättebra Seb!
 

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.