Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


2010-12-14

En fegis på isen

Svart kärnis. Nattgammal och oljigt blank. Ådrad och marmorerad av sprickor. Det väsande ljudet av de egna skridskorna som glider fram och det mer klangfulla av medåkarnas. Fartkänslan när frostrosorna rusar en tillmötes.

Jag vet. Jag har upplevt det. Men inte så många gånger, för jag är en fegis på isen. Uppväxt vid en sjö har jag åkt ganska mycket skridskor. Men vi hade stor respekt för isen. Pappa gick före och högg upp hål med yxan för att kontrollera tjockleken. En decimeter skulle det vara, minst. Han högg upp en halvcirkel en bit utifrån stranden och därinnanför skulle vi hålla oss.

Känslan sitter i. Om inte isen är minst en decimeter känns den tunn. Jag vet att den ska hålla bra mycket tidigare om den är nyfrusen. Att vissa åker bredbent för att öka bärigheten. Men jag känner lätt obehag om det börjar knaka och knastra och det förtar hela den goda känslan med en gång. Någon tror kanske efter mitt förrförra inlägg att jag inte bekymrar mig om ett eller annat kallvattendopp. Men det är stor skillnad på att göra något sådant frivilligt. Och kanske är det också erfarenheten av hur kroppen reagerar i det kalla vattnet som gör mig mer försiktig.

Så vad gör man om man är en fegis. Jo man väntar några dagar till. Och vad händer då. Jo det kommer förståss snö uppe på isen.

Jag gjorde ett tappert försök i morse och gav mig ut. Skridskorna plöjde fram genom snön som nådde en bit upp på kängorna. Glidet var inte direkt njutbart. Jag stannade med jämna mellanrum och hackade med den nyinköpta ispiken. En isande vind kom svepande över sjön och när kameran började krångla och inte ville exponera som jag hade tänkt dröjde det inte länge innan fingertopparna började värka mot den kalla metallen. Då var det väldigt gott med några koppar varmt te, en ostmacka och en bit mjuk pepparkaka.

Men det var bara att inse att skridskosäsongen har gått mig förbi i år igen. Så är det om man är en fegis på isen.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-12-14 11:21   Thomas Traneving
Är, precis som du, uppväxt med respekt för isen. Hade också en pappa som förmanade och .....förlamade.....
Har inte vågat mig ut på isarna ännu. Ska till skåne i helgen och där lär det nog inte bli något åk även om skridskokulturen är stark i skåne.....ofta kallt men ingen snö... .......
/H
 
Svar 2010-12-15 19:24   äventyrssugen
Här är nog isarna överlag ganska säkra nu. Men också snötäkta.
Finns det sjöar i skåne?
 
2010-12-14 15:35   thegedd
Nja, fegis är du väl inte, snarare försiktig som man ska vara. Och långfärdsskridsko har jag ej testat, kanske ska prova nångång....
 
Svar 2010-12-15 19:30   äventyrssugen
Har själv inga märkvärdiga grejor utan sådana som man spänner fast på kängorna. Annars är det faktiskt ganska kul att åka vanliga skridskor också om man har kvar några sen tonåren. Det är lättare att impa på barnen med såna. Baklängesåkning, sladdar, piruetter...:-)
 
2010-12-14 20:35   BrittMarie
Det blev i alla fall fint mönster i snön...och du hade säkert en skön utomhusdag ändå!
 
Svar 2010-12-15 19:31   äventyrssugen
Jo, det blev en skön tur i alla fall. Kallt och vackert. Och på hemväg genom skogen passade jag på att kika efter en lämplig gran.
 
2010-12-15 13:09   seobserver
Med lågt kvicksilver och snö på isen även i Skåne, välkomna söderöver.
Efter att ha plurrat på riktigt och visat hur man kommer upp mer än en gång, vet jag att det är kallt även med baddräkt på.
Klokt att vara lagom feg.
 
Svar 2010-12-15 19:33   äventyrssugen
Men....? Inte har du väl åkt långfärdsskridskor i baddräkt? I så fall blir till och med jag lite imponerad.
 
2010-12-15 19:22   mathog
Jag har också respekt för isar. Tycker det är läskigt när det smäller i isar.
 
Svar 2010-12-15 19:27   äventyrssugen
Respekt är nog bra. Men ljuden gillar jag. Jag tycker det är mysigt kalla kvällar när isarna låter, det påminner om valarnas läten.
 
2010-12-26 09:28   (avslutat medlemskap)
Lyssna på Mårten Anjes predikan

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4254915

och skaffa kunskap att bara vara rädd är sämsta sättet att komma vidare.....

Känns som du har för liten rygga på bilden dvs. flyter lågt i vattnet om du ramlar i plus att man bör ha grenrem för att slippa flyta lågt i vattnet.

Att prata om säkra naturisar är bara ett sätt att visa sin okunskap. Alla naturisar är osäkra med kunskap och rätt utrustning är dom dock en fantastisk möjlighet....

Hlns
Mr Besserwisser


Ps. med kunskap och skridskoklubbar hittar du isar. I år har det dpck bara varit några dagar mellan nylagda isar och översnöade isar så man måste leta öppet vatten som håller på och lägga sig. Lyssna på Mårten och lär

Svar: Flytväst bra men rygga med ombyteskläder i vattentät påse funkar.

Det är bästa är nog att söka sig till en klubb och även testa att plurra. Att inse hur fort kläder fryser till is och hur tunga dom blir är en nyttig kunskap som gjort att jag har med diskhandskar för att kunna vrida ut kläderna etc...

Åka ensam är aldrig att rekommendera...
 
Svar 2010-12-27 17:37   äventyrssugen
Hej och tack för din kommentar. Jag hörde faktiskt radioinslaget tidigare när det gick, men tack ändå.
Det där med rycksäck har jag funderat på. Inser att min lilla Haglöfs är i minsta laget och dessutom lär man ha något annat än termos och kamera i den om man ska ha någon flythjälp av den. Men det är tveksamt att jag köper en helt ny ryggsäck bara för skridskoåkning när jag nu inte åker oftare än jag gör. Men man vet aldrig. Är man helt "ute" om man tar en lätt flytväst på sig?
Jag samlar på mig kunskap och utrustning efterhand.Det går inte fort och det bästa är förståss om man tar sig ut med dem som kan mer.
 
2010-12-29 11:14   (avslutat medlemskap)
I Halland kunde du hittat detta i veckan http://www.youtube.com/watch?v=_yFvpRsN21c
 

Läs mer i bloggen

2016-01-04

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

2015-11-25

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

2015-11-20

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.