Nästan allt är kul, så länge det är tillräckligt långt ;) Fjällvandringar, traillöpning, och äventyr.
2019-05-27

Ultralätt multi-fuel-kök och kokkärl

Det här är fjärde och sista delen i min ultralight-nördiga artikelserie. Som ni säkerligen märkt får man skämmas lite när man tittar på hur svenska varumärken står sig internationellt inom ultralätt utrustning. Och denna gång blir inget undantag.

Ultralätt packning - Del 4

Att skriva om stormkök är extra kul, för jag fick nämligen ett antal kommentarer och väldigt många mejl när jag skrev om det här på Utsidan förra gången.
Där och då skrev jag några rader om mitt då nyinköpta Esbit
Titanium Solid Fuel Stove som kvalade in på ynka 13 gram på vågen. Svårslaget!

Ni som kan era gram vet att det finns lättare; exempelvis Trail Designs GramCracker på sinnessjuka 3 gram. Kruxet med de allra lättaste är att de inte har något "pot stand", så när man väger in vad även den lättaste ställningen till kokkärlet väger så blir det inte lätt att klå Esbits 13g trots allt.

Ultralätta stormkök

Jag är fortfarande nöjd med Esbit Titanium-köket, men det funkar tyvärr inte så bra för större kokkärl, vilket man ju lätt känner att man behöver om man är 2 personer eller fler.
Så, jag ville ha ett nytt ultralätt stormkök. Och eftersom jag både har gaskök, solid fuel-kök, och ett vedeldskök sen tidigare så var jag sugen på ett "vanligt" spritkök denna gång.

Jag fann lyckan när jag hittade Vargo Titanium Triad Multi-Fuel Stove.
Yepp, du läste rätt - ett ultralätt multi-fuel-kök!

Men inte multi-fuel som i att det klarar gas - utan sprit, solid fuel, och fuel-gel.
Man vänder helt enkelt köket upp-och-ner om man vill köra med solid fuel eller gel. Helt perfekt för mig som ju redan har en hel del solid fuel-tabletter hemma, även om jag primärt kommer att köra med alkohol.

Och självklart: Inbyggt "pot stand" för kokärlet - så inget extra behövs såvida man inte vill ha en windscreen (och i så fall tycker jag att man ska göra en själv med ett par lager aluminiumfolie och några gem - ett smart hack får att få ner vikten).

Vad väger den då? 28 gram på min köksvåg. Inte illa för att kunna köra 3 bränslen!

Ultralätta kokkärl

Jag vet vad ni tänker. Några gram hit eller dit på köket är ju ingen kioskvältare.
Och det är sant att de stora vinsterna görs med kokärlet.

Mitt lättviktskokkärl från Optimus Terra Weekend HE (0,8 liter), som jag har när jag kör gas, väger 204 gram.
Detta är alltså vad ett typiskt svenskt varumärke kan prestera i lättviktssammanhang (dock ska sägas: Optimus Terra Weekend HE är som helhet hyfsat lätt för att vara gaskök ändå).

Här finns gott om utvecklingspotential!

Till mitt superlätta Esbit Titanium-kök som jag nämnde ovan, så köpte jag även ett sjukt lätt kokkärl i samma veva; Keith 500ml Titanium mug.
Som man hör på namnet på modellen rör det sig om en mugg (0,5 L) snarare än en kastrull.
Men för 1 person är det oslagbart då den vägen 70 gram utan tillhörande lock (lock ska man alltid ha - men gör ett eget lock i aluminiumfolie så sparar du några gram!).

Så, vilket kokkärl förtjänar mitt nya Vargo multi-fuel-kök då?

Inget av ovanstående då 204 gram är på tok för tungt, och Keith 0,5 L är för litet för 2 personer.

Efter mycket, mycket research hittade jag en ny vinnare:
TOAKS Titanium 900ml D130mm Pot. Den väger endast 77 gram utan lock (104 g med locket som följer med). Jag har så klart skippat locket och gjort ett eget lock i aluminiumfolie som endast väger 10 gram.
Så 87 gram totalt!

Så summan av kardemumman är att jag uppgraderat från ett 1-personskök (0,5L) till ett 2-personskök (0,9L) genom att bara kliva kliva upp 15 gram på brännaren och ca 10 gram på kokkärlet.
Slår man ut vikten på 2 personer är vi nere på ca 80 gram per person - och DET mina vänner, det är riktigt jäkla bra!

Hur står sig svenska stormkök och kokärl? Well. Det närmaste man kan komma ultralätt är nog "Mini Trangia", som de själva tycker är så ultralätt att det kan användas under multisport-race och liknande äventyr. Vikt? 330 gram...

Bonus-material: Mitt vindskydd i aluminiumfolie väger 16 gram inkl 2 gem. Man får vika ihop några lager så att det blir stabilt. Både lättare och betydligt billigare än windscreens man köper.
Som sked kör jag en extralång titansked. Väldigt praktiskt när man ska gräva sig ner i förpackningarna med frystorkad mat. Väger in på 13 gram. Liten mikrofibertrasa och disksvamp: 29 gram. Vill man köra SUL, super-ultralight, kan man välja stoveless och helt enkelt skippa både brännare, kokkärl och bränsle. Man kör då enbart med mat som håller sig och kan ätas utan tillagning, så som energibars, proteinbars, proteinpulver, knäckebröd och mjukost på tub osv.

Ni som också vandrar ultralätt; vilka är era favoritprylar? Kommentera gärna!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-05-27 09:32   snurte
När det gäller kokkärl så hänger faktiskt det kanske mest kända svenska märket med väldigt bra. Trangias lilla kastrull på 1 liter till serie 27 väger endast 80 gram.
Jag tror att få vet om att man kan köpa den löst.
 
Svar 2019-05-27 10:40   fredriklyreskog
Se där - det visste jag inte. 80 gram är förvånansvärt bra. Dock så har den inget handtag, utan man behöver köpa till ett tånghandtag på 50 gram. Plus lock förstås, men säg att man gör ett eget på 10 gram. Då är vi trots allt uppe på 140 gram totalt.
 
Svar 2019-05-27 14:59   snurte
Om du kontaktar Trangia direkt så kan du säkert köpa enbart tamojen till Trangia mini. Den väger 18 gram enligt deras vikt- och måttabell: https://trangia.se/wp-content/uploads/2015/09/Weight-and-measure-table.pdf
Fortfarande mer än vad ditt kokkärl väger såklart.
 
2019-05-27 13:11   undvall
Vill inte vara gnällig, men att kalla det för multifuel kök känns en smula överdrivet. Det brukar ju vara "reserverat" för förgasarkök sm man kan köra bensin/fotogen och så vidare på. Jag menar tar du med dig en någorlunda slugt formad kopp som du kan ställa en kastrull på så går det ju att elda åtminstone esbit+pinnar osv ....dvs felr än ett bränsle.

Sen finns det lätta svenska gaskök. Vill man ha ett riktigt stabilt kök kan man ju gå enda till Optimus Vega som förvisso väger 178g, men som är väldigt trevligt. Sen finns ju Optimus Crux Lite på 72g och ett flertal andra gaskök. Och då får man ju dessutom alla fördelarna med gasol, som slippa slabba med alkohol, fullreglerbar låga, högre effekt och så vidare

Sen om man nu siktar in sig på lättast måste man även ta med vikten på själva bränslet. Kollar man t.ex in en klassisk 450g gasol flaska och jämför med en liter ren alkohol (etanol i min beräkning...). Kollar upp densitet på bränslerna, energiinehåll och flaskornas/gasolbehållarens vikt får man fram:

Gasol => 8.93 kWh/kg bränsle
Etanol i Optimusflaska en liter => 6.22 kWh/kg bränsle

Så om man för enkelhets skull antar att man är ute så länge att det går åt en liter etanol (949 gram inklusive flaska) så får man i princip exakt samma mängd energiinehåll för en 645 gram tung gasolbehållare (450 gram gas behållarens startvikt). Dvs man sparar i detta enkla exempel in 304 gram bara på bränslet.

Och vill jag påstå att verkningsgraden på ett gasolkök torde vara högre, så det finns ännu mer vikt att spara

/ Stefan
 
Svar 2019-05-28 17:20   fredriklyreskog
Stort tack för din kommentar!
Ja visst är det en lite ansträngd definition att kalla det Multifuel i det här fallet :) Men det var inte det som var det viktiga, utan det var ett spritkök med "pot stand" jag var ute efter i första hand.

Den brännare jag refererar till när jag skriver "Optimus Terra Weekend HE" är ett Optimus Crux. Är dock osäker på om det är samma som "Optimus Crux Lite" som du refererar till eller om det har kommit en lättare sen jag köpte min (jag har skrivit upp 96g som vikt på min, men det är inkl påsen runt).

Att köra med gas har absolut fördelar ur ett funktionellt perspektiv precis som du säger. Ska man vara ute länge, vara ute flera stycken, eller göra lite mer "matlagning" snarare än att koka upp vatten till en frystorkad potion - då är gas förmodligen det bästa och även det lättaste.

Men rent viktmässigt är det sällan det bästa för kortare vandringar. Jag har inte dokumenterat bränsleåtgången mellan gas och solid fuel som jag gjorde för ett par år sen, men jag vill minnas att man måste vara ute över 1 vecka i fält för att en 230g gasbehållare ska "löna sig" viktmässigt.
 
2019-06-03 17:53   storskogen
Eldar man flytande bränsle på ett fat? Borde det inte bli betydligt sämre effekt än t.ex. triangia's brännare?
 
Svar 2019-06-03 20:36   fredriklyreskog
Nej sprit kör man på andra sidan, som vilket spritkök som helst. De har lagt upp en video: https://www.youtube.com/watch?v=2T6FBkrsKio
 
2019-06-05 12:09   Moga
Varför är det så få ultralätt-nördar som helt enkelt skippar brännare och bränsle och kör med en gammal hederlig brasa istället? lättaste brännaren är ju ingen brännare!
 
Svar 2019-06-05 15:16   fredriklyreskog
Jag tror att det dels är för att det tar mer tid att göra en öppen eld 3 gånger per dygn, vilket inte är önskvärt om man kör "fast packing", alltså att man ska avverka en längre distans på en viss tid.
Vidare så kan det ju som bekant vara ganska svårt att få ihop material till en eld uppe på kalfjället.
Plus att med eldningsförbud på det så ligger man illa till :)
Däremot har jag stött på "stoveless" mer frekvent på sistone. Alltså att man kör helt utan kök och bränsle. Men i de fallen lever man helt på energibars, nötter etc. Personligen tror jag att det blir väldigt enformigt om man ska vara ute mer än 2-3 dagar.
 
2019-06-20 06:55   granis06
Skaffade Vargo brännaren med Toaks 900 kastrull och tänkte nu så har jag fått ett lätt kök. Testade det ute i fält med vind skydd en blåsig dag.
Blev lite fundersam då flammorna ifrån brännaren blossade upp vid sidan om köket.
Inget att elda med i tält absiden med.
Har stor respekt för elden.
Svårt att flytta köket om så skulle behövas.
Har tidigare använt Primus lite som man bara kopplar ihop och utan problem säkert kan förflytta.
Vad är din erfarenhet om Vargo brännaren med tanke på säkerheten?
Gillar mitt morgon kaffe där jag bara ställer ut Primus utanför tältet liggandes kvar i sköna sovsäcken medans vattnet kokar upp utanför tältet;)
Snabbt och säkert.
När det gäller att laga mat ute har jag gått tillbaka till mitt trygga Trangia 27.
Då jag på senare tid har haft svårt med pås maten.
 
Svar 2019-06-20 14:52   fredriklyreskog
Låter märkligt med flammorna. Den ska ju "blomma upp" efter någon minut på samma sätt som vilket spritkök som helst. Om det var sprit du körde med det vill säga.
Jag håller med dig om att elda i absiden inte känns helt hundra med en sån här lösning. Råkar man välta den och sprit stänker ut kan det bli mycket farligt. Då är det bättre med ett gaskök där man kan köra på liten, kontrollerad låga.

Vad gäller snabbheten och enkelheten vinner nog gaskök även där. Man kan ju inte få allt :)
Ofta är det ju så med ultralätta grejer - att man behöver offra lite komfort.
Allt som allt brukar jag tycka att det är värt det för att få en riktigt lätt ryggsäck. Men det är klart, det passar ju inte alla. Och inte vid alla tillfällen.
 
2020-05-24 18:31   seobserver
Kall MRE mat blir hemskt trist i längden.

Kök har sina fördelar, men även öppen eld eller ett elddike fungerar väl.

go tur
 

Läs mer i bloggen

2019-05-25

Ultralätta mellanlager

Det här är tredje delen i min dissekering av lättviktsutrustning (och mitt kompakta ointresse av att föda vissa ur-traditionella åsikter om att endast "rejäla" (överviktiga) prylar från 70-talet är robusta nog för svenska fjäll).

2019-05-23

Ultralätta regnkläder vs poncho

I min förra artikel skrev jag om hur det är att vandra i svenska fjällen med en ultralätt 3-säsongspackning. Det går ju lite på tvärs mot den lite utdaterade idén om att en lättviktsryggsäck för svenska fjäll måste väga 2 kg och ha en hipster-logga.
Nu tänkte jag fortsätta lite på den inslagna banan, nämligen att skalplagg inte alls måste vara tåliga nog för ett världskrig med Ryssland, utan tvärtom kan vara mycket tunna och fortfarande göra jobbet.

2019-05-21

Vandra i svenska fjällen med ultralätt ryggsäck


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.