Bloggar > Ultrabloggen

Ultrabloggen

Nästan allt är kul, så länge det är tillräckligt långt ;) Fjällvandringar, traillöpning, och äventyr.

Nej, det är inte myggfritt ovanför trädgränsen

Ska vi ta och slå ihjäl den här myten en gång för alla?

Den här bilden tog jag sommaren 2015 i mitt tält uppe på kalfjället Stårbmiejávrrie.

Mygg är svårt att fånga på bild, men om jag säger så här: Jag är inte så kinkig när det gäller mygg. Och; jag har varit med om dagar i fjällen med extrema mängder mygg.

Med den här dagen, den slog alla rekord. Jag överdriver inte när jag säger att det var så mycket mygg att det låg som en tunn dimma över kalfjället (jo, på 730 meters höjd - men helt vindstilla…), och surret utanför tältet var i klass med ett större antal bikupor som surrar i kör. Det var det sjukaste jag varit med om.

Lyckligtvis hade jag mitt bästa tält som höll dem på behörigt avstånd, för mitt gamla vet jag har minst en reva från ett mindre försiktigt test av tält för recension. 

Hur som helst. Nu kan vi slå hål på myten. För det finns obegränsat med mygg, även långt ovanför trädgränsen. Men om det blåser - som det nästan alltid gör på kalfjäll - så håller de sig borta.
Men om vinden mojnar, då hoppas jag att du tagit med dig mygghatten och ett bra tält!

Postat 2016-06-21 10:02 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Hur lång en är "lagom" dagsetapp i fjällen?

Jag fick nyligen frågan om vad som är en lagom längd på dagsetapper i fjällen, och svarade givetvis automatiskt att “det är väldigt individuellt”.

Sen hittade jag den här bilden från min fjällvandring förra sommaren, och det fick mig att åter reflektera över frågan.

Ser ni den lite mörka drakryggen precis i mitten av bilden? Det är Goabddábakte där jag åt lunch tidigare samma dag. Från lunchrasten till hit där den här bilden är tagen, utgör bara ca 8 av mina totalt 12 vandringstimmar den dagen.
Den dagens vandring började nere i nästa dalgång bakom det lägre snöiga fjället till höger (syns knappt) om Goabddábakte.

Kort och gott: En svettig dagsetapp på ca 32 km och många, många höjdmetrar.

Ryggsäcken hade en basvikt på 9,5 kg, och konsumtionsvarorna låg på ca 7,5 kg vid fototillfället.

Jag skulle inte rekommendera dagsetapper på över 25 km även för en vältränad person, men visst går det att klämma 32 km utan större bekymmer om man känner sig fräsch i benen!

Hur lång en "lagom" dagsetapp för er?

Postat 2016-06-13 16:21 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

 

Logga in

Tips!