Bloggar > Ullis blogg

Ullis blogg

Hit och dit i vår vackra natur.

Kaffe i stål- eller glastermos? Det är frågan.

Jag tycker allt att kaffe från glastermos smakar bättre än när det förvarats i ståltermos, det kanske inte alla som håller med om. Hur som haver, jag fick en fin glastermos när jag fyllde fjorton år, blå med gula kronor på, tillverkad i England. Den har använts flitigt och klarat sig från att gå sönder. Men så hände det till slut den föll i backen och glaset gick i tusen bitar. Att den klarade sig i nästan fyrtio år, är väl ändå ganska bra?

Se så fin den var! :-)

Nu har det blivit kaffe från ståltermos ett tag, men jag tycker att det blir någon metallisk bismak som inte tilltalar mig.

Men på en loppis för inte så länge sen hittade jag en lite äldre fin glastermos från Gustavsberg, det fanns faktiskt flera att välja på men då dessa termosar har en innerkork av kork och inte plast valdes den med fräschast innerkork. Korken kanske gör att den inte håller värmen lika bra så nu blir det till att göra ett värme- och smaktest. Jag har sandpapprat korken och tagit ut den på provtur tillsammans med en ståltermos för att testa både smak och temperatur. Mest på skoj men även för att se om jag verkligen kan känna skillnad.

Ståltermos mot Gustavsberg glastermos.

Båda termosarna värmdes upp med varmvatten innan kaffet fylldes på. Efter cirka fem timmar intogs eftermiddagsfika. Kaffet i ståltermosen mätte då 65 grader och kaffet i glastermosen 61 grader, så visst var det temperaturskillnad. (Christer tog tempen så jag visst inte vad den var inför smaktestet)

Smaktestet gjordes så att kaffet hälldes upp i två koppar utan att jag fick se från vilken av termosarna det kom. Efter att ha smuttat på innehållet i de båda muggarna träffade jag rätt och tyckte att kaffet från glastermosen var det godaste.

Det blir nog så att den termosen får bli kompis på kommande turer när kaffe ska bäras med.Här står nu vinnartermosen från Gustavsberg i sin röda prakt.

 

Postat 2016-02-18 14:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook