Hit och dit i vår vackra natur.

Användarnamn: ulindh

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Multisport, Bär & svamp, Paddling, Foto, Utförsåkning, Skriva

Mer på profilsidan


Kaffe i stål- eller glastermos? Det är frågan.

Jag tycker allt att kaffe från glastermos smakar bättre än när det förvarats i ståltermos, det kanske inte alla som håller med om. Hur som haver, jag fick en fin glastermos när jag fyllde fjorton år, blå med gula kronor på, tillverkad i England. Den har använts flitigt och klarat sig från att gå sönder. Men så hände det till slut den föll i backen och glaset gick i tusen bitar. Att den klarade sig i nästan fyrtio år, är väl ändå ganska bra?

Se så fin den var! :-)

Nu har det blivit kaffe från ståltermos ett tag, men jag tycker att det blir någon metallisk bismak som inte tilltalar mig.

Men på en loppis för inte så länge sen hittade jag en lite äldre fin glastermos från Gustavsberg, det fanns faktiskt flera att välja på men då dessa termosar har en innerkork av kork och inte plast valdes den med fräschast innerkork. Korken kanske gör att den inte håller värmen lika bra så nu blir det till att göra ett värme- och smaktest. Jag har sandpapprat korken och tagit ut den på provtur tillsammans med en ståltermos för att testa både smak och temperatur. Mest på skoj men även för att se om jag verkligen kan känna skillnad.

Ståltermos mot Gustavsberg glastermos.

Båda termosarna värmdes upp med varmvatten innan kaffet fylldes på. Efter cirka fem timmar intogs eftermiddagsfika. Kaffet i ståltermosen mätte då 65 grader och kaffet i glastermosen 61 grader, så visst var det temperaturskillnad. (Christer tog tempen så jag visst inte vad den var inför smaktestet)

Smaktestet gjordes så att kaffet hälldes upp i två koppar utan att jag fick se från vilken av termosarna det kom. Efter att ha smuttat på innehållet i de båda muggarna träffade jag rätt och tyckte att kaffet från glastermosen var det godaste.

Det blir nog så att den termosen får bli kompis på kommande turer när kaffe ska bäras med.



Här står nu vinnartermosen från Gustavsberg i sin röda prakt.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-02-26 21:44   BrittMarie
Imponerande att klara en glastermos hel så länge! Själv gav jag upp glastermosar när min synnerligen lättrörlige son började förskolan för drygt 25 år sen, då införskaffade jag den första i stål för att minska svinnet...
 

Läs mer i bloggen

Nallar på grönbete


Foto: Christer Lindh

Så fick vi äntligen se björn i verkligheten och inte bara en björn utan en mamma med tre små ungar!

Vårkollen gjord

Nu har jag gjort en medborgartjänst och kollat av hur långt våren kommit. Det var inte svårt och tog inte lång tid och kul att kunna bidra med att samla in vårtecken. 

Observationerna ger Svenska Botaniska Föreningen (SBF) i samarbete med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) underlag att analysera hur växterna tar emot våren och om det finns några trender som visar på att det är bestående skillnader från förr, på grund av klimatförändringar.

Skogen är härlig!

Den här vintern har snötäcket här i södra hälsingland varierat, snö har fallit och sen smält bort i flera omgångar. Skridskoisarna har varit fina långa perioder så en del skridskoåkning har det blivit, men inte mycket skidåkning eller snöskovandringar vilket vi hade hoppats på.


Fantastiskt fin skridskois i januari.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.