Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Vandring från Refugio Passo Duran till Refugio Bruto Carestiato i Dolomiternas Nationalpark

Helena och Thomas Traneving spenderade två intensiva vandringsveckor i Italien sommaren 2011. I denna artikel befinner de sig i Dolimiterna och vandrar vandringsled 578 från Refugio Passo Duran till Refugio Bruto Carestiato.

Det var äntligen dags för vår fösta vandring i Dolomiterna.  Det enda vi verkligen visste var att det just nu var rätt dåligt väder i Dolomiterna. Det var också därför vi hade valt att vandra några dagar vid Gardasjön innan vi begav oss mot Dolomiterna.

Så, vart skulle vi nu vandra i Dolomiterna? Vi hade ingen aning och vi ägde inga kartor. På vår väg mot Dolomiterna passerade vi byn Mas och stannade till vid sportaffären.

Vilken lyckoträff. Herr och fru Giuseppe äger en kombinerad sport och presentaffär i Mas. Turligt nog var Herr Giuseppe aktiv vandrare och guide i Dolomiterna och gav oss massvis med tips på olika vandringar. Han
markerade ut lämpliga vandringsvägar och gav oss telefonnummer till alla Refugios vi skulle passera under våra vandringar. Tanken var att vi skulle sova vid någon Refugio under de kommande vandringarna.  Behöver du bästa tänkbara hjälp inför vandringar så rekommenderar vi att ni kontaktar Sportaffären i Mas (adress finns på vår hemsida).

 

Lunch vid Refugio Passo Duran

 

Första stoppet för våra vandringar var vid Refugio Passo Duran som ligger på 1601 meters höjd. Passo Duran ligger i provinsen Belluno mellan bergskedjorna Civetta och Moiazza Pramper i nordväst och Dolomiterna i
sydost. Här, förbi Passo Duran, går ”Mountain Trail Dolomite”. Eftersom det redan var sen lunchdags när vi ankom Passo Duran bestämde vi oss för att vandra hikingtrail nummer 578 upp till Refugio Bruto Carestiato som ligger på 1834 meters höjd och ungefär 1 timmes vandring från Paso Duran.

 

Refugio Passo Duran syns långt där nere. Backen och leden upp för berget.

 

Efter ombyte till vandringskläder (på parkeringsplatsen) gick vi in och beställde lunch vid Refugio Passo Duran. När vi ankom Passo Duran regnade men under tiden vi intog dagens lunch, soppa med gott hemlagat bröd, sprack det upp och solen tittade fram. Vi njöt av de magnifika bergen och utsikten under  lunchen.

Den första stigningen upp mot Refugio Bruto Carestiato är väldigt brant. Idag var det brant och lerigt av allt regn som kommit under natten och förmiddagen.

 

Stigen vi följde genom skogen. Just nu var det uppehåll i regnandet.

 

Efter att kämpat oss upp för den första branten befann vi oss på en smal liten stenig skogsväg. 
Denna väg följde vi ett par kilometer.  Vi kunde vid ett tillfälle se Refugio Bruto Carestiato långt där uppe.

Så fort regnet avtog blev det varmare.

 

Precis efter ett ras, tvärs över vägen, svängde vandringsleden in i skogen och det blev åter en brant stigningen innan vi var uppe vid Refugen.

Helena vid raset över vägen

 

Precis när vi kom fram började det regna igen.

Helena och Thomas framme vid Refugio Bruto Carestiato

 

Det var fullt med folk inne i Refugen som spelade spel och samtalade. Det luktade lite unket av blöta ylle- och regnkläder. Vi valde att sitta ute för att inta dagens första vätskepaus.

 

Thomas tar en välbehövlig vätskepaus

 

Vägen ner följde vi samma väg som vi gått upp. Vi hade först tänkt ta en led som går upp för berget men valde att inte göra detta på grund av regnet. Det blir väldigt halt på klipporna vid regn!

 

Helena och hunden som vi busade med - Utsikt ut över dalen bakom Helena

 

Eftersom den branta vägen upp för backen precis vid starten vid Passo Duran varit så hal valde vi att gå en annan väg ner sista biten istället.

 

 Thomas visar vägen upp för berget vi tänkt ta men fick avstå från på grund av regnet.

 

Vi följde en stig genom skogen som tog oss fram till Passo Duran från andra hållet.

 

Tillbaka vid Passo Duran och skylten som markerar Dolomiternas Nationalpark

 

Efter vår vandring var det så dags att leta efter en camping för att kunna duscha. Ju högre vi kom upp i bergen desto kallare var det. Vi stannade vid campingen i Palafavera. Vi visste att det just nu var kallt i Dolomiterna, men inte så kallt som vi fick det denna natt.  Vi tände vår eld och satt och mös ute hela kvällen trots att det var kallt.

 

Helena under tarpet, snart är middagen klar - Grillat kött, gnocci, sås och ett glas vin

 

Det är skönt att ha tarpet att sitta under när det regnar och vi hade ju så fantastisk utsik här på campingen.

 

Utsikten från campingen i Palafavela

Varma kläder hade vi med oss och vi bäddade med både täcke och sovsäck när vi skulle sova. På morgonen hade det kommit snö och damen i receptionen undrade om vi var frusna eftersom det varit minusgrader på natten.
Vilken skillnad från våra vandringar vid Gardasjön! Från 30/32 grader varmt till 2 grader varmt (eller kallt) på morgonen.

/Helena och Thomas

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.