Bloggar > Trail Stories > Min basutrustning på diverse ...

Trail Stories

Äventyrslöpning på stigar, leder och stiglös vildmark bland fjäll och berg. Alltid med lätt packning!

Min basutrustning på diverse äventyr

Det råder ett förväntansfullt och ordnat kaos här hemma. Packar, ordnar, sorterar och slänger. Löpvila. Uppladdning. På torsdag morgon bär det av till den hyrda stugan i Mölle för uppleva årets upplaga av Kullamannen 100. Starten går klockan nio på fredagmorgon i Båstad. Ett äventyr på 174 kilometer. En prövning som kräver tålamod och en portion ödmjukhet. Fredag den 1 november innebär också ett annat äventyr att packa för. Tillträde till ny lägenhet i Torshälla, som jag väntat tålmodigt på i snart fyra år. Tålamod är något jag är duktig på. Lång tålmodig träning. Så vad passar väl bäst bland flyttkartonger och uppladdning med gröna drinkar och lax, lax och lax? Snart två år sedan jag uppdaterade kompendiet Min basutsustning för löpäventyr och speedhiking. Sagt och gjort, den som är intresserad och går igång på utrustning för diverse äventyr, det vill säga färdas med lätt packning, finner härmed en uppdaterad version. Innehållet gör inte anspråk på att vara komplett eller fullödigt och inte heller ser jag mig själv som någon form av expert på att packa lätt. Jag är varken gramjägare eller prylnörd. För mig är upplevelsen det primära och eftersom jag älskar att färdas genom naturen från morgon till kväll när kroppen så önskar och vädrets makter tillåter är lätt packning en grundförutsättning. Lätt, funktionell och säker utrustning gör färden så mycket angenämare. Och jag skulle aldrig göra avkall på säkerheten. På mina äventyr som varar mellan 5-20 dagar ligger utgångsvikten på max 11 kg, av vilka 5-6,5 utgörs av utrustning och resterande av mat/energi. Med den största ryggsäcken (32 liter) får jag plats med mat och energi för 5-6 dagar, men beroende på resmål drygas maten ut under färden eller så inhandlas/hämtas en ny ranson för ytterligare 5-6 dagar. För mig är detta inget problem då planering av varje äventyr ligger mig nästan lika varmt om hjärtat som själva äventyret i sig. Och då syftar jag inte ett upplägg planerat i detalj. Väder, terräng och kropp bestämmer förlopp och framfart. De flesta av mina äventyr där packningen ligger på 7-11 kg utgörs av en mix av löpning/lufsande och speedhiking. Speedhiking eller snabbvandring låter dessvärre som man har bråttom att komma fram, kanske än mer när man kommer springande i fjällen och passerar vandrare med 20-25 kg på ryggen. Vi göra alla våra val. Jag gör mina och dömer inte andra. Hur jag njuter på min färd är min sak och jag gör det bäst med lätt packning och med fötterna i ett par sköna trailskor.

Så håll till godo! Kompendiet innehåller kommentarer och lite tankar bakom val utrustning, min matmeny som förfinats genom åren och exempel på packlista från en minnesvärd men kylig färd i svensknorska fjällen 2017.

Min basutsrustning för löpäventyr och speedhiking 2019 >>

omslag

Inlagt 2019-10-29 22:01 | Läst 3888 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-10-29 22:22   Sejrla
Jag har aldrig förstått det där med att springa fram... förrän jag i år började gå pulspromenader och helt plötsligt började ta små springsteg och riktigt njöt av att småspringa fram. Där och då kunde jag förstå tjusningen i det du benämner "speedhiking". Är riktigt förtjust i din utrustningslista. Det är svårt att hitta omdömen där grejerna testats på riktigt och där det ges utförliga kommentarer. De brukar drunkna i kören av personer som hojtar "jag har nyss köpt och tycker de är jättebra". Har bara hunnit kika på några delar av din lista men den blev direkt nedladdad till "bra att ha"-biblioteket :-)
 
Svar 2019-11-03 09:43   Niklas Holmström
Hej M, tack för dina ord och kul att du får upp ögonen (eller snarare hittat den positiva känslan) för löpning och/eller pulspromenader. Det räcker ju inte enbart med lätt packning för en angenämare tur i fjällen, att vara bättre fysisk förberedd (inte extrem konditionsträning) gör stor skillnad. Brukar rekommendera Ken Shaws artikel "How running has changed my backpacking" (https://ultralightandcomfortable.com/2017/08/11/how-running-has-changed-my-backpacking/), särskilt som han har vandrarbakgrund med förkärlek till lätt packning.

Jag förstår alltför väl vad du menar med prylar, omdömen och forum. Jag brukar akta mig för att ge köpråd. Jag brukar säga att det är dina fötter (med lite hjälp av förnuft och behov) som väljer skor, det viktigaste är att skorna är sköna. Samma gäller för ryggsäck, det är din rygg och överkropps fysik/anatomi som väljer säck. Så individuellt.

Jag hoppas att du hittar något matnyttigt. Alltid snappar man upp något här och där, vilket är fallet hos mig. Du har ju redan det viktigaste: en skön, nyfiken och öppen inställning! Något som särskilt framträder i ditt senaste inlägg (har ännu inte läst tidigare inlägg).

Må väl /Niklas
 
2019-10-30 17:41   OBD
Tack för länken till din basutrustning. Din frukostblandning är intressant. Jag gör också en egen blandning, men med mycket färre ingredienser. Har även provat ett par av LYO frystorkat. Smakade bra men i mitt tycke något för salta. Föredrar Real även om de också är i saltaste laget. Å andra sidan svettas jag så mycket så jag behöver nog salt. :-)
Att springa med ryggsäck har jag aldrig lockats av. Däremot har jag tidigare upplevt litet "spring i benen" vid vanliga skogspromenader. Numera är jag glad att jag kan promenera. :-)
 
Svar 2019-11-03 09:56   Niklas Holmström
Varsågod B! Du tycks ha hittat lite matnyttigt i dubbel bemärkelse ;-) När det gäller frystorkat är jag inte särskilt märkesstyrd men idag väljer jag enbart Real och Lyo eftersom de är de enda två(!) som inte använder palmolja i sin tillverkningsprocess. Jag tar dock varje tillfälle jag kan till riktig mat på mina äventyr. Frystorkad mat står mig upp i halsen efter 7-8 dagar.

Nä B, man behöver inte alls springa, särskilt inte med packning. Både inom vandring och löpning finns ju de identiska mottona: "Hike your own hike" respektive "Race your own race". Och det låter som du följer din stig och till och med känner lite spring i benen på skogspromenaderna :-)

Ha en fortsatt skön höst på stigarna!
 
2019-10-31 18:57   scandiaca
Fantastiskt detaljerad och bra genomgång! Tack för den! Nu blev jag sugen på Six Moon Designs-tältet, ett Nano-myggnät har jag redan. Tål att funderas på.
 
Svar 2019-11-03 10:07   Niklas Holmström
Tack E, kul att du fann något som gav upphov till funderingar :-) Hittade faktiskt en svensk återförsäljare för SMD och deras tillbehör som i alla fall gått under min radar: Fjällsport (fjallsport.se). Grym och snabb service.

BTW, jag har fäst resårsnören i hörnhällorna på Nano-nätet som man kan haka på tältpinnarna och så en kort resår från huvudändan (30 cm upp) till hällan på tältduken.

Ha det gott!
 
2019-11-02 17:20   kjpil
Alltid kul å läsa om din utrustning! Minimalistisk, men fullt tillräcklig å bra komfort
 
Svar 2019-11-03 10:22   Niklas Holmström
Tack K-J! Hoppas att allt är väl med dig och att du kör på med löpning, klättringen och goa traverser! Jag har ju inte kolla på allt och alla i och med att jag la ner sociala medier för ett år sedan, men tanken var ju bland annat att premiera möten IRL :-)

Hoppas att du till slut hittat en rygga som passar din långa rygg!

Må väl och ha en fortsatt skön höst!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!