Spelar mycket schack....

Användarnamn: thegedd

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Litteratur, Navigering, Foto

Mer på profilsidan


Kategorier:


2011-01-06

Nyårshelg i kilsbergen

 - Du får gärna komma till oss och fira nyår....storasysters ord på julafton. Jag replikerade med tvekan, nja, vet inte, kanske. Under veckan kollade jag kontinuerligt väder och vind, till min glädje lovades bra förhållanden över nyårshelgen....

Fredag förmiddag den 31/12 skjutsade mina föräldrar upp mig till Blankhult, cirka 20 km från Örebro. I bilen på vägen dit kändes det spännande, denna gång skulle jag prova längdskidåkning. Och det var säkert 25 år sedan sist. Några skidor ägar jag inte men fick låna farsans, lite för små pjäxor - men helt ok. Vid tolvtiden bar det iväg, bra väder och temperatur runt 6-7 minus.

Det var ovant att ta sig fram i kuperad terräng på skidor, men härligt. Och med fullpackad ryggsäck blev färden på vissa ställen mycket ostadig, ramlade omkull ett par gånger. Men sakta tog jag mig vidare, glidet var helt ok. Efter Skrikarboda (cirka 4,5 km från Blankhult) gick det för det mesta neråt i cirka 500 m, till mitt slutmål; vindskyddet vid Stora Ryggsjön. Och kring dess domäner har jag ej varit vintertid, en klar positiv överraskning. Började genast leta plats för ett läger, vilket inte tog lång tid. Innertältet hade jag tagit bort och använde bara det yttre, med pressening som golv (dubbla liggunderlag).

Solen sänkte sig alltmer och olika molnformationer började visa sig, vid tre-halvfyratiden gjorda jag upp en liten eld. Det lugna vädret övergick mer och mer till ostadigt, vid femtiden snöfall och blåst. Bestämde mig då för att krypa in i tältet, och låg där mestadels hela kvällen. Då och då small det till på tältduken när snö föll från träden, vindens intensiva ljud kom och gick. En deckare av Håkan Nesser blev räddningen de stunder då det blev lite långtråkigt.

Strax innan tolvslaget tände jag två värmeljus och önskade mig ett riktigt gott nytt friluftsår....

Dagen efter hade vädret stabiliserats något och frukost intogs i tältet, efteråt läsning av den spännande deckaren. En lugn och skön start. Men i tältet kunde/ville jag ju inte ligga hela dagen. Klev ut och tog fram några verktyg.

Då och då avbröt jag vedhuggandet. Detta för att ströva runt och få lite olika perspektiv på området. Alltmedan tid flödade skingrades molnen och solen bröt igenom där det var möjligt, som vanligt ett fascinerande skuggspel. Vid tvåtiden kröp jag in i tältet för att fortsätta läsa, och vänta på mörkret. Runt fyratiden la jag boken åt sidan för att "gå ut". Tände elden och satt där hela kvällen....och mös, temperaturen sjönk och stjärna efter stjärna visade sig.

 

På söndagsmorgonen tillbaka till Blankhult efter ännu en lärorik och minnesvärd tur i kilsbergen. En termometer hade jag ej med denna gång, skiftningarna var ganska stora. Under nyårsnatten steg den till någon minusgrad/nollan. Natten Lör-Sön sjönk den och tippar på 7-8 minus.

Och till sist, längdskidåkning och en fullpackad ryggsäck är ingen bra kombination (för vingligt). Måste vara mycket lättare med en pulka ?

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-01-06 13:16   Håkan Friberg
Lättare med pulka? Visst är det så, men även skidvalet påverkar. Du står mycket stadigare på jorden med ett par turskidor (typ Åsnes). På tal om pulka. Har du sett den här annonsen?
http://www.utsidan.se/classifieds/view.htm?ID=49462
 
Svar 2011-01-07 10:17   thegedd
Tack för tipsen och naturligtvis är det pulka (och andra skidor) som gäller i framtiden....
 
2011-01-06 16:18   BrittMarie
Mysigt nyårsfirande, fina bilder! Jag gjorde också erfarenheten att det är väldigt vingligt att skida med fullpackad ryggsäck när jag var ute och provade vintertältning tidigare i vinter. Håkan har säkert rätt i att det är bättre med turskidor. Tror jag ska pröva med barnpulka inäst...det måste bli snart, känner jag!
 
Svar 2011-01-07 10:21   thegedd
Tack, och håller med till fullo. Det blir och ÄR mycket ostadigt med ryggsäck. En barnpulka ?....alla sätt är bra utom.....
 
2011-01-06 21:35   dHANScan
Full respekt för ditt sätt att hålla nytt år - ändo två nätter. Jag har också upplevt att skidor och ryggsäck inte är en bra kombination, tyckar det blir vingligt redan med ca 10 kilo i säcken. Nu väntar jag endast att snön kommar tillbaka här i DK och att jag hittar nya längdåkningsskor till gamla NNN-binding, eller får man börja från början och kjöpa dyre saker till moderna bindinger
Fina bilder och beskrivninger du hade!
 
Svar 2011-01-07 10:26   thegedd
Tackar ! Och hoppas du/ni får lite snö i DK så att du får "komma ut"....
 
2011-01-06 23:42   Minnatur
Underbart. Visst som Håkan skrev "SKIDORNA" det är nästintill onödigt med skidor om de är så smala... Turskidor är det som gäller... Du behöver dock inga Åsnäs. Jag har gått miltals på mina Sundins träskidor, 50 kr kostade de...

Lycka till med friluftsåret 2011
 
Svar 2011-01-07 10:31   thegedd
Tackar ! Och visst är jag total novis vad gäller skidor, får kolla upp detta mer....fler turer börjar forma sig. Lycka till själv och alla andra också....
 
2011-01-07 12:31   peter1969
Barnpulka är inte så dumt som det låter. Packa allt i ryggsäcken och spänn fast ryggan på barnpulkan med bärsystemet uppåt. Om du då kommer till trixig terräng där pulkan riskerar att fastna eller välta kan du helt enkelt ta på dig ryggsäcken medan pulkan sitter kvar. När det trixiga partiet är avklarat så kan du dra pulkan som vanligt igen.

Billiga skidor för kortare turer i skogsterräng är inte svåra att få tag på. Försök hitta så breda som möjligt så att du får bra bärighet i snön. 95mm breda är superbra, 75mm duger. Ju smalare desto längre måste dom vara. Långa skidor gör att det blir svårare att åka inne i skogen dock.

Trevligt nyårsfirande förexten!
 
Svar 2011-01-07 17:39   thegedd
Tackar ! Visst går det med en barnpulka också, "korta sträckor".
 
2011-01-07 15:15   äventyrssugen
Vilken lovande start på det nya året. Jag kan inte annat än avundas dig lite.
"Strax innan tolvslaget tände jag två värmeljus " Det är sånt som kallas minimalism. Själv var jag på ett ställe där det brändes av raketer för 100-tusentals kronor (kändes det som i alla fall) och inte blir det så mycket bättre för det.
Nu får vi fortsätta inspirera varandra till fler turer under året.
 
Svar 2011-01-07 17:51   thegedd
Japp, blev en bra start. "minimalism". Mycket riktigt gillar jag att leva så periodvis, oerhört frigörande på ett djupare plan. Trots en del umbäranden (emellanåt), men det är ju också det som är/blir njutningen på en tur, på något vis.
 

Läs mer i bloggen

2019-07-06

Home away from home

För två veckor sedan köpte jag en cykel för blott 340 kr, ja ni läste rätt. Denna har jag enbart tänkt använda för småturer hemmavid. Igår blev det så dags för en liten sväng för att testa cykeln.

Färdväg och cykeln höll bra.

2018-09-02

On the edge...

Det är valtider och samtidigt består ju också livet av massor av val...Should I Stay or Should I Go...

Det har varit alldeles för lite friluftsliv för mig de senaste månaderna. Jag tycker i och för sig att det varit för varmt för detta, har dock simmat en del i Ånnabodasjön under Juni, Juli och Augusti. I helgen blev det i alla fall en liten dagstur väster om Örebro. Och nu får det gärna bli höst och temperaturfall så att man får lite mer lust till övernattningsturer. Och kanske då också ett eller annat blogginlägg.

2017-07-20

Hjulen rullar vidare

Det har ytterligare blivit två mindre turer på cykel i mina hemmatrakter. Och detta får väl då bli en förlängning på mitt förra inlägg Två små turer på två hjul

Färdväg 1 (246 km): Örebro - Nora - Striberg - små grusvägar till Grythyttan (övernattning) - Hällefors - Silvergruvan - små grusvägar till Älvsjöhyttan - små grusvägar till Kopparberg - Stjärnfors (övernattning) - Guldsmedshyttan - Mårdshyttan - Nora - Örebro


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.