Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

Äventyr i bergslagsbygd Placerad på karta

Det har ännu blivit en liten tur på två hjul i hemmatrakter. Denna färd blev snarlik de andra två jag gjorde förra året vid denna tid, naturligtvis blev vägvalet annorlunda denna gång. Det är givetvis omöjligt att ej ibland hamna på samma väg som man varit på tidigare. Jag har som vanligt försökt undvika de större vägarna för att istället ta mig fram på de små, de mindre vägarna är intressantare och bjuder på fler överraskningar.

Med start i Örebro vid tolvtiden tog jag mig först till Närkes Kil för att där vika av mot Klockhammar. Vädret var strålande och det kändes riktigt skönt att vara "på väg" igen. Vid Klockhammar börjar det gå uppför och efter ett par kilometer kom jag fram till Blankhult.

Första pausen

Fortsatte en liten bit och i Bocksboda hittade jag direkt vägen som skulle ta mig över Kilsbergen. Jag hade tänkt att jag skulle ta mig till Dalkarlsberg men hamnade i Skrikarhyttan. Det är svårt utan skyltar och med småvägar som går in lite här och där.

Lunch vid Skrikarhyttan

Efter lunch vid Skrikarhyttan cyklade jag ut på väg 243 - den mellan Karlskoga - Nora. Trampade mot Karlskoga någon mil för att sedan ta av norrut mot Karlsdal, den vägen följde jag ända till Grythyttan - en fin väg med många fiskesjöar. Jag kom till Grythyttan vid 6-tiden och tog mig till affären för lite inköp, sedan iväg till ett fint ställe jag tidigare besökt.  

Vyer mellan Karlsdal - Grythyttan

Första övernattning vid sjön Sör-Älgen, ett par kilometer öster om Grythyttan.

Andra dagens morgon var molnen splittrade och solen tittade då och då fram. Tog det väldigt lugnt med frukost och att packa ihop, kom väl iväg runt halv elva. Från Grythyttan till Hällefors den närmaste vägen är det cirka 10 km och jag skulle åt det hållet - men dels har jag cyklat den sträckan (ej så rolig) och dels hade jag bestämt innan för en liten "omväg".

Så jag cyklade ut på väg 244 och tog mig någon kilometer söder om Grythyttan. När det dök upp en skylt som det stod Gränbäcken på vek jag av ditåt. Fortsatte österut på den vägen i cirka 20 kilometer och kom då fram till en T-korsning. Där svängde jag norrut och efter ett par kilometer kom jag till Hjulsjö. I Hjulsjö tänkte jag besöka bergslagens största bokloppis - men tyvärr var den stängd.

Vägmärke mellan Grythyttan - Gränbäcken

Vyer mellan Grythyttan - Gränbäcken

Från Hjulsjö var det en ganska tråkig cykling på väg 63 till Hällefors. I Hällefors besökte jag turistinformationen för lite tips om bra sovplatser norröver, tog samtidigt ledkartor för Postleden och ett informationsblad om naturreservatet Murstensdalen.

Vila och näringsintag i Hällefors

Efter matintag och lite hejande och småpratande med folk var det dags att fortsätta, upp i sadeln och iväg norrut. Cyklade på och efter någon mil vek jag av västerut - passerade kort därefter Silvergruvan. Vidare någon mil och var då framme i byn Gåsborn. Där ser jag någon komma ut från kyrkogården och frågar då om lite vatten...visst kunde jag få det. Det blev lite småprat om dittan och dattan. Färden gick vidare norrut i cirka 15 km, vek där av österut och kom efter 1 km till Älvsjöhyttan. Fortsatte norrut längs Älvsjöns östra sida till rastplatsen Älvsjön. Klockan var sen eftermiddag och det var tid för vila.

Strax innan Gåsborn  

Trist hus vid Gåsborn

Undrar vem som bor där ? Stenhus mellan Gåsborn - Älvsjöhyttan

Andra övernattning vid rastplatsen Älvsjön

På morgonen tråcklade jag mig ur sovsäcken efter en halvryckig natts sömn. Himlen var klarbå och solen letade sig fram mellan träden. Velade denna morgon med mig själv om vägval...bestämde mig till slut. Strövade en lite runda i skogen - plockade lite blåbär och andades in skogens alla dofter, mossa, bär, löv, träd, bark, fukt. Gjorde yoga/stretchingövningar som jag gör varje morgon, åt frukost och packade sedan ihop. Började trampa norrut mot Fredriksberg och efter cirka 2 km och precis innan gränsen Dalarna - Värmland vek jag av på en liten grusväg söderut.

Vyer längs grusvägen - över en liten bro med en fin bäck

Lyckades orientera mig ner till Siksjön och därifrån till en korsning och en liten större grusväg. Där var det skyltat; söderut mot Sävsjön och nord/nordost mot Gravendal. Jag cyklade norrut och stannade till efter någon kilometer. Här tänkte jag ta mig upp till Örebro läns högsta punkt Eskilsberget (450 m). Eftersom det ej finns några skyltar eller markerade stigar fick jag chansa att jag hamnade rätt.

In i skogen och brant och stenigt uppför

Vyer söderut från där jag tror är Eskilsberget (450 m)

Vyer österut från där jag tror är Eskilsberget (450 m)

Väl nere på vägen igen satte jag fart mot Gravendal. Då och då lyfte någon rovfågel från en gren längre fram...svävade en stund...innan den försvann bort in i skogen.

Skärsjön strax innan Gravendal

Huggorm på väg

Vidare österut och passerade Strömsdal - Palahöjden - Nittkvarn. Efter Nittkvarn kom jag till Yxsjöberg där jag stannade för lunch.

Riktig skön och fin cykling mellan Gravendal - Yxsjöberg

Huggorm på väg

Vindskydd vid Yxsjöberg där jag åt lunch

Klockan hade hunnit blivit runt tre på eftermiddagen när jag vilat och ätit klart, det var dags att ge sig av. Den sista etappen för dagen gick österut mot sjön Norra Hörken, Sjön ligger väster om Grängesberg. Väl framme vid vattnet följde jag sjön söderut och fortsatte sedan söderut, passerade Ställberg - Ställdalen och efter det Kopparberg. I Kopparberg blev det inköp av lite mat och godsaker. Efter ytterligare någon mil söderut var jag framme i Stjärnfors där jag stannade. Fick en fantastisk fin kvällning där, sol och bad.

Tredje övernattning vid Stjärnfors

Solnedgång vid Stjärnfors

Skymning vid Stjärnfors

Solnedgång vid Stjärnfors

Somnade ovaggad kvällen innan och vaknade vid 6-tiden och kände mig helt utvilad och utsövd. Vädret var molnigt till en början men det sprack så småningom upp, sol och blå himmel.

Frukost i Stjärnfors 

"Sög in skönheten och tog det väldigt lugnt med morgonrutinerna. Inte ofta man får en sådan kväll och vaknar utvilad till en fin morgon på en sandstrand man har för sig själv. I stillheten och tystnaden sög jag lite extra på karamellen"

Så småningom var det ändå tid att ge sig av. Vid halv elva rullade jag iväg österut och efter någon mil passerades stora väg 50, direkt efter var jag i byn Löa.

Hösten närmar sig

Bergsmanshyttan i Löa

En liten rundvandring vid hyttan och man kände historiens vingslag, såg gamla kärror och verktyg. Försökte föreställa mig hur det en gång varit och hur det har blivit. Efter lite filosoferande om tider som flytt fortsatte jag söderut på grusvägar - passerade samhällen Stråssa och Gusselby.

I närheten av Gusselby

Några kilometer till söderut och jag kom då fram till Lindesberg. Där fick jag fråga mig fram till Siggebovägen - som skulle ta mig västerut. Efter lite letande och frågande och några stopp hittade jag tillslut vägen. I ett par kilometer var vägen hyfsat plan för att sedan luta mer och mer uppför. En kort bit på en platå och efter det en brant nedförsbacke - i slutet av backen var jag framme i Siggebohyttan och en korsning.

Sista nedförsbacken på Siggebovägen

Vid korsningen svängde jag cykeln söderut och var framme i Nora vid två-tiden, där blev det stopp för lunch och glass. Sista sträckan för dagen gick genom Pershyttan och förbi Ramshyttan, en kort bit till och jag stannade till vid Stakadammen. Fick där en lugn och fin kväll.

Fjärde övernattning vid Stakadammen

Vaknade upp vid 6-tiden till en helgrå himmel och regn hängde i luften.

Tidig morgon vid Stakadammen

Låg och funderade en stund...stanna där och äta frukost eller packa och trampa hem och käka...det var ju bara cirka 20 km kvar till hemmet. Jag packade snabbt ihop prylarna...

Rullar iväg i tät dimma sista dagen

Tät tät dimma

Jag är helnöjd med denna tur i mina hemmatrakter och är absolut sugen på fler.

Positioneringen gäller vägen mellan Gravendal - Yxsjöberg

Postat 2016-09-15 10:39 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Logga in