<% if (!$currentUser): %> Logga in <% else: %> Logga ut <% endif %>
Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

Vandring i Kilsbergen

På bussen från Örebro till Klockhammar funderar jag på om det kommer vara mycket snö i bergen. Bra kängor har jag ju...men inga snöskor. Kliver av bussen vid 15:10 och börjar vandra mot Kilsbergsstugan, vädret är molnigt. En konstant stigning uppför ett par kilometer (på mindre väg) sedan är man där. En behaglig känsla sprider sig i kroppen - skönt att vara "ute" igen.

Ej så mycket snö men mycket mer än inne i stan, dock inget direkt pulsande. Knallar iväg till ett vindskydd och gör mig hemmastadd, packar upp, hugger ved.

Mörkret kommer smygandes - molnen skingrar sig och det blir klart väder. Kvällen blir mysig och fin...fullmåne och stjärnklart.

På morgonen går jag upp tidigt och bevittnar en fin soluppgång. Blir ståendes en stund och funderar...reflekterar lite över livets klurigheter.

Innan frukost besöker jag Kilsbergens högsta punkt, till platsen är det cirka 800 m.

Längs stigen till toppen

Kilsbergens högsta punkt (298 m)

Knallar tillbaka till vindskyddet och äter frukost. En frukost bestående av havregrynsgröt, solroskärnor, pumpafrön, hirsflingor, boveteflingor, chiafrön, kanel, banan och blåbär. Te med honung och två makrillsmackor. Börjar sedan packa ihop...samtidigt ser och hör jag längdskidåkare komma och vända vid stugan. Vädret är mulet när jag börjar vandra söderut på bergslagsleden - genast stöter jag på några intressanta och fina träskulpturer. Dessa är skulpterade av Gunnar Backlund (Född 1927 - Död 2015).

Leden sluttar nedåt och efter någon kilometer passeras Stora Dammsjön. Mindre djurspår korsar då och då stigen. Kommer ut på en mindre väg och tar där vänster. Fortsätter en liten bit och stannar sedan upp, viker av till höger in i skogen - detta för att göra ett besök i Trolldalen.

Trolldalen

Trolldalen

Trolldalen

Trolldalen

Trolldalen

Tillbaka från Trolldalen och färden går vidare på leden. Vid 13:30 är jag framme vid Göljans välbesökta vindskydd. Sätter mig ner och pustar ut. Fryser lite om fötterna och förbannar mig själv att jag glömt lägga i de extra sulorna i kängorna. Packar upp - äter sedan lunch bestående av frystorkat, vilket smakar sisådär. Medan vedhuggning pågår skingrar sig molnen och solen tittar då och då fram. Det blir så småningom kvällning och brasan tänds.

Natten blir kallare än natten innan, tippar på 5-6 minus. Tidig morgon ligger jag och funderar på vilken väg jag ska ta till Ånnaboda. Kliver upp och hämtar vatten där Göljebäcken börjar. Tänder en liten eld och börjar göra i ordning frukost. Klockan är runt 8:30 och total stillhet råder - solen skiner och blå himmel. Äter och njuter.

Vindskyddet vid Göljan

Sjön Göljan 

Vid 11:00 lämnar jag platsen och börjar knalla mot Ånnaboda. Efter ett par hundra meter viker jag av till vänster för att vandra längs Göljebäcken. Bilderna nedan är därifrån.

Fantasin flödar rejält under vandringen längs bäcken. Iskonst av högsta klass. Är grymt fascinerad av hur naturen naturligt kan forma sig.

Efter denna konstuppvisning fortsätter jag stigen ut till Mattsabacken - svänger höger och sedan upp till Ånnaboda. I Ånnaboda är det full aktivitet. Unga och gamla är ute i det vackra vädret, många i skidspåren och från pulkabacken hörs barnen. Blå himmel och solen värmer. Avslutar denna lilla vandring med lunch vid Ånnabodas utsiktsplats. Nöjd och belåten tar jag bussen hem 16:00.

Utsiktsplatsen vid Ånnaboda

Postat 2016-02-28 14:43 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Logga in