Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

Vandring Granvik - Ånnaboda (8 dag/14 mil) Placerad på karta

Det började med Skövdebuss från Örebro ner till Granvik, som ligger cirka 1 mil söder om Stenkällegården - Tiveden. När jag klev av var klockan runt åtta på kvällen, vädret lugnt och behagligt. Efter besök på Café Solbacken och ett samtal med en kvinna, trodde jag mig veta var stigen/leden börjar norrut. Trots denna information lyckades jag vandra "fel", hamnade på en häststig. Efter någon kilometer mötte jag en annan kvinna och ett barn, frågade henne "var jag var". "Irrade" runt lite men hittade så småningom till Djäknasjön, cirka 5 km från Granvik. Slog upp tältet på en liten udde på dess norra sida. Några snälla regndroppar föll under kvällen, lekande fåglar sågs och hördes ute på sjön. Läste en stund för att sedan falla i sömn.

Kändes skönt att vakna upp på en plats jag ej besökt tidigare, även fast omgivning är välbekant. När morgonbestyren var klara gick färden vidare norrut, på markerad led. Smått kuperat i början för att sedan flacka av, vid Stenkällegården (cirka 5 km) tog jag en kortare paus. Därifrån anslöt jag till bergslagsleden. Och allt "rullade sedan på" norrut till Ånnaboda.

Höjdpunkter:  Tivedens nationalpark sticker givetvis ut. Några utav de stora mossorna, där jag fick lite känsla av avskildhet/fjällvärld. Kråksjöåsen där man vandrar på en rullstensås i cirka 2 km, härliga vyer. Samtliga vindskydd med hög mysfaktor. Möten med andra vandrare. Alla naturliga ljud och tystnaden. Grönskan och dofterna.

 

På vissa platser är leden välmarkerad och lättgånget.

Djur: Förutom alla mygg/knott/fästingar och allt annat smått & gott hade jag ett märkligt "möte". Jag var på väg ner för Stora Rankemossen, som ligger cirka 2 km norr om Bäckelid (vindskydd). Helt plötsligt rasslar det till snett nedanför bland blåbärsriset (5-10 meter). Stannar upp och uppmärksamheten höjs direkt. Djuret "flyr" bort (inte flyger) mycket snabbt och jag hinner ej se några skarpa konturer. Bara något lågt/stubbaktigt/ej litet....som rör sig. Är absolut ingen djurexpert men någon älg eller rådjur var det inte. Det "lufsade/sluggade" sig fram blixtsnabbt....sedan tyst. Mårddjur ?

Vädret: Kanon ! Hade cirka en timme av regn på åtta dagar. Resten sol med växlande molnighet.

De tre bilderna ovan är från sjön Tväggelåten, cirka 3 km norr om Leken

Som vanligt är det skönt att komma hem efter en "längre" tur, b.l.a lockar färska grönsaker och frukt. Å andra sidan finns alltid den där längtan ut igen....ständigt levande....

Positioneringen gäller Djäknasjön
 

Postat 2012-07-22 09:58 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Logga in