<% if (!$currentUser): %> Logga in <% else: %> Logga ut <% endif %>
Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

Vansinnesmarschen över fjället år 1719 ! Placerad på karta

Karl XII hade nyligen avlidit ! 

En här på femtusen man befann sig i mellersta Norge, dess ledare tog där beslut om att de ska vandra över fjället hem till Sverige. Det var en sliten här med helt felaktig klädsel för oväder och sträng kyla, de hade heller ingen karta eller kompass. Varje man fick två havrekakor och ungefär ett kilo rått kött för hela sträckan. Marschen började ifrån Ås i Tydalen till Handöl i Åre, ungefär 5 mil.

En pastor skrev: " Vädret höll än ut i lika häftighet av köld och snö. Marschen fortsatte. Under vägen stupade den ena efter den andre, så att de dödas lik lågo hoptals vid vägen där de framfarit " Över 3000 man dog på fjället och ytterligare 1500 avled av frostskador efteråt.

Undrar hur de tänkte innan de begav sig ?

Postat 2008-07-28 10:59 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gammal cykel !

Lite upprustning behövs - sen går den nog att använda eller ?

 

 

Postat 2008-07-24 12:47 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Orangutanger ! Placerad på karta

Denna människoapa lever bara i regnskogarna på öarna Sumatra och Borneo i Indonesien och Malaysia. De är de mest trädlevande  av människoapor och tillbringar nästan all sin tid där, varje kväll tillverkar de ett nytt bo i något träd. De är oftast snälla och fredliga.

 

På grund av skogsavverkning så är Orangutangen utrotningshotad. Ett annat problem är att de blir infångade och säljs som husdjur, modern dödas och ungen rövas bort. Under min luff i Sydostasien år 2000 så passade jag på att besöka ett rehabiliteringscenter där de tog hand om och återinförde Orangutanger ut i det fria.

I norra Indonesien på ön Sumatra Iigger detta center i Gunung Leuser nationalpark. Där tog några guider med oss (en grupp turister) in i djungeln - där de hade byggt en plattform för matning av fria Orangutanger. Så småningom är det tänkt att de ska klara sig utan dessa matningsplatser. När vi anlände var det inga apor där men väl efter en stund så kom de ner ifrån lite högre höjder.

Vi turister fick stå en bit ifrån och beskåda medans aporna åt av de olika frukterna guiderna hade med sig. Efter en stund började de röra på sig och försvann sedan in i djungeln.

 

Postat 2008-07-18 10:53 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tankar om långfärdscykling !

Visst är det så att vi som aktivt håller på med långfärdscykling/vandringar är lite udda. Att vara ute en eller ett par veckor är normalt men när det övergår till månader/år så handlar det om något annat. Hade jag haft ett bättre förstånd hade jag aldrig kommit iväg på några längre färder. En del av mig njuter då jag är ute varav en annan säger - åk hem och skaffa dig ett "vanligt" liv. Det är för det mesta underbart att färdas under en längre tid om det är bra väder och vacker omgivning - det kan också bli fruktansvärt ensamt. Periodvis saknar jag de vanliga vardagsrutinerna hemifrån - närhet till andra människor under en längre tid - möten med andra blir oftast ytliga. Ibland har jag längtat efter att längta hem. Detta "tror" jag alla som färdas under en längre tid brottas med.

Det är verkligen så som Ingemar Stenmark sa en gång - att det är svårt att förklara om man inte håller på med det själv. Jag är impulsiv och otålig/stoisk av naturen - har drag av excentricitet vilket är bra egenskaper för "denna" aktivitet, dessa egenskaper i andra sammanhang är/kan vara en nackdel. Ska erkänna att jag har svårt att hitta någon riktig ro i tillvaron och vet ej om jag vill det heller - livet för mig är inte statiskt - det är i någon form ständigt i rörelse. Dålig uppväxt kanske ni tänker. Nej ! Mina föräldrar och syskon skulle jag ej vilja byta ut emot några andra. Men visst kan jag också njuta av stunder som helt saknar mål och fokus -  träningssak och en pågående process. Det finns yttre färder här i livet och det finns inre, båda lika intressanta. Mina större yttre färder har jag gjort - i dagsläget pågår en inre. Jag har också andra intressen än friluftsliv - konst - film - musik och litteratur är de som ligger nära....oj....nu kom jag visst helt ifrån ämnet....

Hur har jag då levt efter vägarna ? Jo, jag har helt enkelt bara trampat på emot horisonten och undrat vad som döljer sig där bortom. I skiftande temperaturer - i ur och skur har det gått igenom/över berg - tunnlar - öknar - skogar - städer - kustremsor - byar etcetera. På alla tänkbara underlag. Många människomöten naturligtvis och som tur är har jag ej stött på den värsta sorten.

Var har jag då sovit alla de dagar under färd ? Oberoende land har jag alltid tänkt i dessa steg. Man får vara kreativ och improvisera mycket.

Det första och bästa alternativet är tältning efter vägen, då helst på ett vackert avskilt ställe. Man är ganska trött efter en dags cykling på ca: 80 - 100 km. Under dagen har det varit många intryck - man behöver lugn och ro för att ladda batterierna för kommande dag.

Bedömer jag situationen som sådan att det ej går att tälta eller att det är för osäkert - så cyklar jag till närmaste by eller stad. Väl där frågar jag efter camping, finns ej det så blir det vandrarhem eller billigaste hotell. Vid några tillfällen har jag blivit inbjuden till familjer för en natt, dock ganska ovanligt och jag har inte viljat tränga mig på. Mycket beror på tillfälligheter, slump och ödet - precis som livet isig många gånger.

Jag och en cyklist ifrån Chile i samhället Ocona vid Perus kust. Detta är en bakgård på en polisstation. Vi gick helt enkelt dit och frågade om det fanns någonstans vi kunde slå upp tältet för en natt. Kort efter bilden var tagen så erbjöd de oss sängplats inne på stationen.

Nedanför klippiga bergen i staden Hinton - Kanada . En för länge sedan stängd campingplats.

Igenom kaktusöknen i Baja Kalifornien fanns det gott om plats - Mexico.

Blev inbjuden till en barberare och hans familj i Mexico, lite lyx är skönt ibland.

Atacamaöknen i Chile. Sov många gånger under bar himmel. Ingen annanstans jag varit har stjärnorna lyst så starkt, är ej förvånad att stjärnobservatorier är belagda där.

I en stuga i Cotopaxi nationalpark - Ecuador. Träffade en biolog i parken som hade tillgång till huset.

Detta är ett urval och det har alltid ordnat sig. Har också sovit på en offentlig toalett - då i Norge på väg till Nordkap. Vädret gjorde det omöjligt att slå upp tältet - nöden har ingen lag - utrymmet var litet men det var vindstilla och varmt. Som sagt får man vara kreativ och improvisera mycket då man är ute.

Nu ska jag ut och titta på lite fåglar, har precis lärt mig hur en Sothöna ser ut....

Postat 2008-07-10 13:39 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fakta om resor och cykelfärder/vandringar !

Asien (lifta, buss, båt, tåg)

1999 - 2000 - 6 månader

Rutt och länder: Thailand - Laos - Kambodja - Malaysia - Indonesien (Sumatra, Java, Bali)

Chile - Kanada (Cykel)

2002 - 2003 - 15 månader - ca: 24000 km

Rutt och länder: Chile - Peru - Ecuador - Colombia - Panama - Costa Rica - Nicaragua - Honduras - Guatemala - Mexico - U.S.A - Kanada - flög till London och cyklade till Harwich - färja över till Esbjerg i Danmark - cyklade Esbjerg - Fredrikshamn - färja över till Göteborg - cykel till Örebro

Öst/Väst Europa - Marocko (Cykel)

2004 - 2005 - 11 månader - ca: 21000 km

Länder och områden: Sverige - Polen - Tjeckien - Slovakien - Ungern - Rumänien - Jugoslavien - Bosnien-Hercegovina - Kroatien - Slovenien - Italien - Frankrike - Andorra - Spanien - Marocko - Västsahara - Portugal - Irland - Skottland - Norge - Finland

Skandinavien (Cykel)

Vandringar !

Närke: Samtliga 17 sträckor på Bergslagsleden (280km). Silverleden (65km).

Laponia: 1: Kvikkjokk - Tarradalen - Alggavagge - Smaila - Basstavagge - Rinim - Sitojaure - Saltoluokta

2: Kvikkjokk - Laitaure - Ljvarlahko - Lullihavagge - Sarvesvagge - Tuottar - Staloluokta - Padjelantaleden norrut sedan bron över Miellädno, vek där emot Sarek - Nasavagge - Guohpervagge - Smaila - Snavvavagge - Rapadalen - Skierfe - Aktse

3: Kvikkjokk - Prinskullen - Vallevagge - Låptåvagge - Luohttolahko - Jiegnavagge - Sarvesvagge - Niejdariehpvagge - Alggavagge - Smaila - Ruohtesvagge via sjön Boajsajavrasj (1262 meter) - Akka

4: Suorva - Vuosskelvágge - Guhkesvágge - Nijákvágge - Ruohtesvágge - Smaila - Pielastugan - Suorva

Abisko och Kebnekaise: Abisko östra - Lapporten - Mårmastugan - Trepassleden - Tarfala - kebnekaise (2104 m) - Nikkaluokta 

Jotunheimen 1: Gjendesheim - Glitterheim - Spiterstulen via Glittertind (2469 m) - Galdhöpiggen (2470 m) - Leirvassbu - Olavsbu - Gjendebu - Bukkelägret - Memurubu - Besseggen - Gjendesheim

2: Gjendesheim - Memurubu (Surtningssua 2368 m, Besshoe 2258 m) Avbröt på Midtre (2251 m) p.g.a vädret

3: Båt Gjendesheim - Gjendebu. Vandrade upp till Svartdalen och vidare in i dalen, Store Knutholstinden (2341 m) - vek av vid svarta bandet och fortsatte in i Leirungsdalen, Tjönnholstinden (2330 m) Tjönnholsoksle (2145 m) Högdebrotet (2226 m) Slutade där jag började...vid Gjendesheim.

Postat 2008-07-08 11:35 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista 

Logga in