Användarnamn: sejjo

Intressen: Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Foto

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Skidtur i Gyllbergen

Så var det då dags för första skidturen i Gyllbergen den här vintern. Hade läst att det var 35cm. snö i Gyllbergen men inte så mycket spår som var dragna. Jag var beredd på att det skulle bli en hel del spårande av mig själv om jag skulle komma dit jag ville. Jag startar turen på vägen mot Dragsjön som var spårad, även skidspåret till Stora Älgsjön och vidare förbi Långälgsjön var spårad så jag följer den dit. Men härifrån till Prästbodarna 4km. fick jag spåra själv.

Som synes går min färd genom ospårad terräng, det går tungt och trögt i den 35 cm. djupa lössnön.

Här vid målet för dagen, Prästbodarna är jag duktigt trött efter pulsandet med skidorna i 4km. jag blir sugen att gå in i kojan och bara slänga mig på britsen... men det är bara att bita ihop och vända tillbaka.

På vägen tillbaka från Prästbodarna går det märkbart lättare att ta sig fram i mina egna gjorda spår.

Och vänder jag mig bakåt så ser spåret riktigt hyfsat ut, får det frysa ihop till i morgon så går det nog riktigt skapligt att åka här.

Jag ser ett gammalt översnöat spår som viker av från skidleden och går över en mosse, jag bli förstås nyfiken och följer det.

Spåret kommer snart ut på skidleden igen. Jag tar mig ner till Dragsjön där jag pustar ut ett tag innan färden tillbaka till Gyllfäbodarna där jag möter massor med skidåkare och på parkeringen stå kanske hundratalet med bilar så det är ett populärt friluftsställe. Har jag krafter kvar så kanske det blir en tur i morgon igen.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-01-25 18:37   Anders_sthlm
Vilka otroligt vackra bilder av snötyngd skog.
 
Svar 2014-01-25 19:17   sejjo
Tack för kommentaren Anders, nu är det ju "bara" 35 cm. snö men det är inte ovanligt med över metern med snö i dessa trakter och då kan man tala om snötyngd skog. Hoppas att det blir så, då återkommer jag med fler bilder.
 
2014-01-25 20:30   BrittMarie
Vackra bilder på den snöiga skogen, som sagt! Kojan ser mysig ut, skulle locka mej till övernattning!
 
Svar 2014-01-25 21:53   sejjo
Tack för kommentaren BrittMarie, Den där kojan kommer säkerligen att fungera som övernattning för min del vid nån längre tur i området.
 
2014-01-26 12:48   Glännman
Ser mycket fint ut. Härligt med riktiga vinterlandskap tycker jag..


Mvh / Johannes
 
Svar 2014-01-26 15:01   sejjo
Tackar, Johannes. Ja äntligen blev det vinter men jag hoppas förstås på en ytterligare påspädning av snötäcket!
 
2014-01-26 20:20   Håkan Friberg
Undrar om jag kan ta mig dit i sportlovstider? det vore något att se fram emot.
 
Svar 2014-01-26 21:16   sejjo
Hej Håkan, jo det tycker jag att du ska göra. Hoppas bara att det kan komma lite mer snö så Gyllbergen får visa sig från sin bästa sida.
 
2014-01-31 16:16   eric_tornblad
Var där förra vintern (2013) och sov i två nätter. Skidade på sjöarna, i skoterspåren samt i lössnö. Underbart!
 
Svar 2014-02-02 14:15   sejjo
Hej och tack för kommentaren Eric.
En bit fram på våren om det är skare så är det också en fröjd att åka skidor i Gyllbergen, man kan ju åka överallt då!
 

Läs mer i bloggen

Januarivandring i Gyllbergen

Snöbristen gör att årets första vandring får göras istället för att som "normalt" åka omkring i meterdjup snö i Gyllbergen. Jag var tidig som vanligt men den här dagen så stod det redan två andra redo att ge sig ut när jag kom. Det hade ju varit kallt åtminstone ett tag så det gick skapligt bra att gå på tjälen efter skidlederna.

Långfärdsskriskotur

Äntligen så hade det fryst till och blivit åkbar is på sjön Barken i Smedjebacken. Det var äntligen dags för en långfärdsskriskotur, det blev ju inget sånt förra året så jag var rejält åksugen.

Jätturn

Har för dagen bestämt mig för en tur till Jätturn, ett naturreservat i Smedjebackens kommun. Jätturn är en liten sjö djupt ner i en ravin med lodräta bergsväggar delvis bestående av urkalksten. I denna finns en grotta som har urholkats genom vittring av kalkstenen.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.