Alpinklättring, isklättring, klippklättring, löpning - följ ett par (Sofie & Alexander) på deras äventyr i främst norra Sverige & Norge. Tips och tricks delas gärna med sig på förfrågan. Vägen mot UIAGM Bergsguider, lavintekniker och klätterinstruktörer.

ABISKO/NORDNORGE

ISKLÄTTRING,ALPINISM, KLIPPKLÄTTRING, TOPPTURER

Användarnamn: ANordvall

Intressen: Alpinism, Klättring, Navigering, Foto, Utförsåkning, Isklättring

Mer på profilsidan


2017-12-28

Topptur i midvinternatt

Tänk att kunna gå på topptur á 850 fallhöjdmeter innan jobbet? Bor du i Abisko kan du det.
Igår stod termometern på -26 grader på parkeringen till Vassitjåkka kl 09.00. Vi hade på oss de varmaste kläderna vi hade och traskade in mot foten av berget, beräknad tid till toppen : 2h 10 minuter.
Det betyder att vi borde ha god marginal till att hinna tillbaka till arbetet som börjar kl 14.30.

Det känns lite som att vara på en annan planet, kylan, ljuset och stillheten bidrar gemensamt till det här, det känns overkligt-  som att människor inte skall vara här nu.


Vi traskade på, hårt underlag med ett litet fint lager av kallsnö ca 5cm djupt gav hopp om trevlig åkning tillbaka ned.

2 timmar senare stod vi på toppen, 10 minuter tidigare än beräknat och kunde blicka ut mot de sovande bergstopparna som omgav oss. I norr dominerade den mörkblåa himlen och i söder kunde vi skymta en hint av solsken långt bort i söder.
På toppen var det varmare, 16 minusgrader, men här blåste det istället, så vi drog snabbt upp huvorna och satte på oss skidorna och vände neråt, ni vet blåst och kyla är ingen bra kombination.

 Snön var så bra som den verkade och det var ren njutning att åka de 850 fallhöjdsmetrarna till bilen.  Väl nere startade inte bilen, men det är en annan historia och hör inte hemma hos de stilla och vackra landskapen.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-12-28 17:14   eribur
Fina och inspirerande bilder! Vilket vädersträck är näst sista bilden tagen i?
 
Svar 2017-12-30 13:01   Alexander/ Sofie- Outdoorsouls
Tack för din fina kommentar!
Näst sista bilden är tagen i ganska precis rakt Sydvästlig riktning (220grader) , i horisonten syns Storsteinsfjellet som högsta punkt.
 
2018-01-03 17:30   fafner
Vassi är ju ett riktigt bra korttursberg, en av bergsgetterna på LTU klämde Vassi lilltopp på 45 min men på 2h blir det mer behagligt!
 

Läs mer i bloggen

2018-09-20

Best of Chamonix - en bildsamling

Nu kan man nog säga att sommaren har lämnat oss här i norr, och hösten gjort entré på riktigt!
Vad passar då bättre än en riktig bildbomb med en samling av de bästa bilderna från Chamonix?

För att se samtliga bilder, klicka vidare till vår hemsida & blogg: http://outdoorsouls.se/best-of-chamonix/

2018-09-02

Tävling med Bergans of Norway

Vi kör nu en tävlings tillsammans med Bergans of Norway, där ni har chansen att vinna ett av våra favoritplagg där ute bland bergen, en Slingsby Insulated Hybrid Jacket! (De vi har på första bilden).
En jacka som passar utmärkt för intensiva aktiviteter (toppturer,vandring, mountaineering) eftersom den har ett extremt smart luftig ryggpanel, samtidigt som den värmer gott på framsidan av kroppen. Den är även väldigt lätt och packbar (volym), samtidigt som den är snygg till vardags som tröja eller jacka!

För att vara med i tävlingen vill vi att du delar din bästa toppbild och svara på frågan: Vilken alpstad har vi utgått ifrån under sommarens toppbestigningar? Även kallad alpinismens huvudstad… Ladda upp din bild och svar i kommentarsfältet senast den 30 September! (på facebook) Länk till tävlingen här:  https://www.facebook.com/outdoorsoulss/?hc_ref=ARRRynlbcNKPtuvoTL7DcaecsZsXpER3iYbpY2Gnr-oYVBp5-4rahNk3lM6vnCvWhec&fref=nf

2018-09-02

Tävling tillsammans med Bergans of Norway!

#Outdoorsouls utmanar med sommarens bästa toppbild!

Vinn en Insulated Hybrid Jacket ur Bergans Slingsbyserie - vårt favoritplagg i bergen! En jacka som är perfekt för höstens vandringar eller vinterns toppturer, den är grym, vi lovar!


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.