Alexander/ Sofie- Outdoorsouls

Bloggar > Outdoorsouls

Outdoorsouls

Alpinklättring, isklättring, klippklättring, löpning - följ ett par (Sofie & Alexander) på deras äventyr i främst norra Sverige & Norge. Tips och tricks delas gärna med sig på förfrågan. Vägen mot UIAGM Bergsguider, lavintekniker och klätterinstruktörer.

Spansdalen

Medan vi för tillfället är strandade hemma i Abisko då bilen valt att strejka i de stränga minusgraderna passar vi på att skriva lite om isklättermeckat Spansdalen. Bilderna är från en ledig dag i Januari som vi spenderade i dalen. Vi  packar bilen efter en stadig frukost och rullar de 1 ½ timmarna över till norska sidan för en dag fylld med isklättring, som vanligt är förhoppningarna på topp även fast dagsljuset är högst begränsat. I en smal dal bakom det omåttligt populära berget Spanstind norr om Bjerkvik ligger ett paradis för isklättraren – Spansdalen.
Här finner du leder från 1 till 7 pitcher långa, i grader som passar alla smaker och med approacher som varierar från 15 minuter till 1 ½ timme. Du kan till och med välja om du vill klättra på solsidan eller i skuggan. Det mest populära fallet heter Henrikafossen, en 7 pitcher lång WI4 (om du väljer den lättaste vägen). Det är bokstavligen ett hav av is och en ren njutning att klättra.

Bästa perioden för ett besök får nog ses under februari och mars, för att kunna utnyttja dagarna till max!
Ni finner en hel del information i isklätterföraren för Norra Lappland som jag länkat till i slutet av sidan.

 

 

 

 

Inledande branta linjer på henrikafossen.
Ett annat fall i dalen, nära vägen!
Ännu en ny linje, här fann vi lite mixat och trixande.
Fördelen med is, repelleringen är väldigt smidig, och du behöver sällan lämna några spår överhuvudtaget. Det gillar vi!

( http://kiwiclimber.se/iceclimbing/iceguide/iceguide.pdf )

 

Postat 2018-01-23 10:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

MØRKETID

Nu lyser solen för första gången på de omkringliggande bergstopparna, det betyder att "MØRKETIDEN" härmed är över. Vi vill fira ljusets återkomst med att visa vilka ljusglimtar man kan ha även i de mörkaste av dagar.

Postat 2018-01-14 13:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Logga in